Dodaj publikację
Autor
Katarzyna Sitko
Data publikacji
2009-06-01
Średnia ocena
0,00
Pobrań
616

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Zdrowo się odżywiamy - scenariusz zajęć świetlicowych.
 Pobierz (doc, 73,5 KB)

Podgląd treści


Scenariusz zajęć świetlicowych

Data:

Temat: Zdrowo się odżywiamy.

Cele:
➢ uczeń zna zasady zdrowego odżywiania się;
➢ wie co to jest zdrowie i co to znaczy zdrowo się odżywiać;
➢ ma świadomość korzyści płynących ze spożywania warzyw i owoców;
➢ potrafi dbać o higienę podczas spożywania warzyw i owoców.

Środki dydaktyczne: wiersz Jana Brzechwy pt. „Na straganie”, płyta z piosenkami „Fasolek”, odtwarzacz CD, krzyżówki, tablica informacyjna przedstawiająca właściwości różnych grup produktów, schemat piramidy żywienia, rysunki przedstawiające różne produkty żywieniowe, powycinane z gazetek, uzupełnianka wyrazowa.

Metody pracy:

➢ słowna
➢ praktyczna

Formy pracy:

➢ indywidualna
➢ grupowa

Przebieg zajęć:
1. Wprowadzenie do tematu zajęć.
2. Ćwiczenie w grupach dwu osobowych. Nauczyciel rozdaje dzieciom ksero uzupełnianki wyrazowej (zał. 1). Zadaniem dzieci jest wypisanie skojarzeń do pojęcia „zdrowie”. Po zakończeniu ćwiczenia, dzieci czytają swoje skojarzenia i układają wraz z nauczycielem wspólną definicję zdrowia.
3. Pogadanka na temat zdrowego odżywiania.
4. Układanie piramidy zdrowej żywności.
Nauczyciel przygotowuje wcześniej duży szablon piramidy i przyczepia go do tablicy. Następnie rozdaje dzieciom powycinane z gazetek reklamowych obrazki, przedstawiające różne produkty żywieniowe. Następnie dzieci wraz z nauczycielem tworzą piramidę zdrowej żywności, ustalają, które produkty powinny znaleźć się na szczycie piramidy a które na samym dole. Uczniowie przyczepiają obrazki z produktami na odpowiednim poziomie piramidy. Nauczyciel proponuje różne kombinacje pięter a dzieci je oceniają.
5. Poznanie wartości odżywczych różnych produktów i korzyści z ich spożywania.
Nauczyciel przyczepia do tablicy tabelę przedstawiającą wartości i witaminy różnych grup produktów (nabiał, warzywa i owoce, produkty rybne, produkty zbożowe, produkty tłuszczowe, słodycze). Dzieci odczytują z tabeli, jakie korzyści płyną ze spożywania danych produktów.
6. Rozwiązywanie krzyżówek.
Na tablicy nauczyciel rysuje dwie krzyżówki. Następnie odczytuje hasła do odgadnięcia a dzieci wpisują odpowiedzi w odpowiednie miejsca (zał.2).
7. Rozmowa na temat przygotowywania warzyw i owoców do spożycia; higiena spożywania warzyw i owoców.
8. Wysłuchanie wiersza Jana Brzechwy „Na straganie”.
Każda ławka otrzymuje karteczki i pisak, zadaniem każdej pary jest wypisanie jak największej ilości warzyw z tekstu wiersza, który jest dwukrotnie odczytywany przez nauczyciela.
9. Wspólne śpiewanie piosenki „Witaminki”.
Nauczyciel rozdaje dzieciom ksero piosenki „Witaminki”. Najpierw uczniowie wysłuchują nagrania a następnie włączają się do śpiewania utworu.

Załącznik 1
Z czym kojarzy wam się to pojęcie?
Podane litery mogą być początkiem, końcem lub środkiem wyrazu.

……………Z…………….
……………D…………….
……………R…………….
……………O…………….
……………W……………
…………….I…………….
……………E……………..

Załącznik 2
Krzyżówka 1

| | | |1. | | | | | |
| |2. | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |
| | | | | | | | | |

3.
4.
5.
6.
7.

1. Najpiękniejsza pora roku.
2. Głowa pusta jest.
3. Koń w paski.
4. Chwast trudny do wytępienia.
5. Owoc podobny do ...