Dodaj publikację
Autor
Iwona Golczyk
Data publikacji
2009-07-31
Średnia ocena
5,00
Pobrań
209

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Przedstawiam Państwu SCENARIUSZ UROCZYSTOŚCI SZKOLNEJ „ ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA”,który można wykorzystać w klasach I-III.
 Pobierz (doc, 38,5 KB)

Podgląd treści

SCENARIUSZ UROCZYSTOŚCI SZKOLNEJ „ ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA”

Cele:
▪ Wzbudzenie zainteresowań obrzędami ludowymi,
▪ Przekazywanie tradycji poprzez zabawowe układy elementów,
▪ Łączenie rozrywki z nauką,
▪ Rozwijanie zainteresowań przyrodniczych i historycznych,
▪ Wzbogacenie naśladownictwa elementami twórczymi,
▪ Uczenie współpracy w gromadzie i poznawanie jej praw,
▪ Uszlachetnianie zachowań poprzez zabawę,
▪ Zacieśnianie więzi między uczniami,
▪ Rozwijanie takich cech osobowych jak: poczucie solidarności i uczciwości, „zdrowa rywalizacja”, silna wola, zręczność , orientacja, refleks, wyobraźnia, dyspozycje twórcze,
▪ Kształtowanie samodyscypliny i samokontroli,
▪ Dawanie dzieciom szansy radosnego przeżycia.

Miejsce imprezy: boisko przed szkołą.
Data: 31.10.2008r.

Przebieg imprezy:
1. Powitanie wszystkich uczestników i zaproszenie do wspólnej zabawy
2. Uroczystość rozpoczyna się rozpaleniem ogniska i zaprezentowaniem zagadek zaprezentowanych przez uczniów:

W ziemi się rodzą,
z jednego wiele.
Najsmaczniejsze są
jesienią w popiele (…)

Warzywo, koloru
brązowego i od ziemi
brudnego.
Kto to taki? (ziemniaki)

Rosną na zagonach,
pod zielonym krzakiem,
a jesienią po wykopkach
zjemy je ze smakiem. (ziemniaki)

3. Nauka okrzyku:
Święto Ziemniaka dziś w szkole mamy.
Bawiąc się radośnie na pieczone kartofle czekamy.
Wszyscy : Witamy się brawami

4. Wysłuchanie „Krótkiej bajki o ziemniaku” opowiadanej przez uczennicę klasy III

Dawno temu dobry król przywiózł z dalekiej wyprawy pewną roślinę, o której mówiono, że jest pożyteczna. Kazał posadzić ją w przypałacowym ogrodzie i niecierpliwie czekał, co z tego wyrośnie. Po jakimś czasie pojawiły się badyle. Zakwitły, ale kwiatki nie były zbyt ładne. Zielone owocki również nie były smaczne. Zagniewany król kazał roślinę wyrwać z korzeniami i spalić. Dworzanie rozkaz wykonali. Gdy ognisko się dopalało, któryś ciekawy, rozgarnął popiół, aby sprawdzić, co tak ładnie pachnie. Upieczone w żarze ogniska ziemniaki nie tylko ładnie pachniały, ale też były bardzo smaczne. I tak zaczęła się wielka kariera ziemniak, potocznie zwanego kartoflem.

6. Wysłuchanie informacji o ziemniakach.

Ziemniaki do Polski sprowadził Jan III Sobieski.
Ziemniaki należą do roślin okopowych. Ziemniak to bylina, będąca źródłem skrobi.
Zaletą ziemniaków jest to, że są łatwe w uprawie, rosną na słabych glebach, dobrze się przechowują i są bardzo sycące.
Z ziemniaków wytwarza się między innymi mąkę ziemniaczaną i alkohol.
Ziemniaki dają się przyrządzać na wiele sposobów: ziemniaki z omastą i zsiadłym mlekiem, placki ziemniaczane, pyzy, kopytka, babka ziemniaczana, kluski z tartych ziemniaków, frytki, chipsy.

Wiosną i latem ziemniaki mogą być trujące, bo zawierają toksyczną solaninę, która zjawia się, gdy ziemniak zaczyna kiełkować.

Dobrym kuzynem ziemniaka jest batat 9 do 3 kg wagi) uprawiany głównie w Chinach, Brazylii, Japonii, Indiach i USA.

7. Konkursy indywidualne:
- na największy okaz warzywa pochodzący z gospodarstwa rodziców
- na ...