Dodaj publikację
Autor
Monika Szałajko
Data publikacji
2012-01-30
Średnia ocena
0,00
Pobrań
94

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Publikacja zawiera opis jednego z wielu działań kółka ekologicznego, które ma zachęcić dzieci do spożywania owoców.
 Pobierz (doc, 2,9 MB)

Podgląd treści


Owocowa dawka witamin
 Jesień jest piękna i zachwyca nas tysiącem swoich barw. Jest to jednak również czas katarów i przeziębień. W tym szczególnym okresie staramy się zadbać o większą odporność naszego organizmu. W trosce o wzmocnienie swojego zdrowia dzieci z koła ekologicznego w Zespole Szkół nr 13 w Koszalinie postanowiły zażyć sporą dawkę witamin.
Dzieci przygotowały różne owoce, które kusiły swoim zapachem
i barwą. Pierwszym etapem działania było dokładne umycie rąk oraz wszystkich owoców, a następnie pokrojenie ich w drobną kosteczkę.
Następnie wszystkie produkty zostały wrzucone do wielkiego garnka
i dokładnie wymieszane. Wśród frykasów nie zabrakło jabłek, gruszek, bananów, kiwi, winogron a także orzechów włoskich. Radości i dobrej zabawy nie było końca.
Uczniowie wysprzątali miejsce twórczej owocowej pracy. Dokładnie wymyli ręce i zasiedli do stołu. Dyżurni rozdali wszystkim biesiadnikom serwetki, jednorazowe talerzyki i widelce. Pani rozdzieliła przygotowaną, pyszna owocową sałatkę.
Przyszedł moment kosztowania bomby witaminowej. Wierzcie na słowo – była to pychota. Wszystkim uszy trzęsły się od pałaszowania takiej dawki witamin. Teraz spokojnie możemy czekać na zimę, nie straszne nam katary i chrypki.
Wszystkich zachęcamy do takiego sposobu wzmacniania swojej odporności.

[pic]
Monika Szałajko
Zespół Szkół nr 13
w Koszalinie