Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
SZKOŁA PODSTAWOWA
W CHORZEWIE
KONSPEKT DO LEKCJI MATEMATYKI W KL. IV
Temat: Wyrażenia dwumianowane a ułamki dziesiętne.
Prowadząca: Żaneta Posmyk
Cele operacyjne lekcji:
Uczeń:
- zamienia wyrażenia dwumianowane na ułamki dziesiętne i odwrotnie,
- zna jednostki miary, masy,
- poszukuje i porządkuje informacje,
- praktycznie wykorzystuje zdobyte informacje,
- wykonuje zadania we współpracy z innymi,
- precyzyjnie formułuje wypowiedzi.
Typ lekcji: ćwiczeniowa.
Metody pracy: pogadanka, ćwiczenia praktyczne.
Formy pracy: indywidualna i grupowa.
Środki dydaktyczne:
- tabele dla grup,
- kartki z zadaniami dla grup,
- plansza z zadaniem,
- podręcznik,
- karta pracy dla uczennicy z trudnościami (załącznik 4).
PLAN ZAJĘĆ
1. Czynności wstępne:
- przywitanie z klasą,
- sprawdzenie listy obecności,
- sprawdzenie pracy domowej.
2. Wprowadzenie do tematu lekcji.
3. Realizacja tematu.
4. Podsumowanie wiadomości. Ocena uczniów.
5. Omówienie pracy domowej.
6. Wypełnienie ankiety ewaluacyjnej.
7. Pożegnanie uczniów.
|L. p. |Czynności nauczyciela |Czynności ucznia |
|1 a) |Przywitanie z uczniami. | |
|b) |Sprawdzenie listy obecności. | |
|c) |Sprawdzenie pracy domowej. | |
|2 |Nauczyciel pyta uczniów, co było tematem poprzedniej lekcji.|Uczniowie przypominają pojęcie wyrażenia dwumianowanego. |
| | |Informują również o możliwości zapisu takiego wyrażenia za |
| | |pomocą ułamka dziesiętnego. |
| | |Uczniowie zapisują temat w swoich zeszytach. |
| | | |
| |Nauczyciel zapisuje temat na tablicy. | |
|3 a) |Nauczyciel przypomina, że kilka dni wcześniej czworo uczniów| |
| |miało za zadanie zebrać następujące dane: | |
| |I – ceny towarów w sklepie spożywczym. | |
| |II – ceny towarów w sklepie papierniczym. | |
| |III – przepis kulinarny z podaniem ilości używanych | |
| |produktów. | |
| |IV – wymiary przedmiotów gospodarstwa domowego. | |
| |Uczniowie ci stają się liderami grup. Pozostali uczniowie | |
| |zostają przydzieleni do grup w sposób losowy. | |
| | | |
| |Nauczyciel rozdaje każdej grupie tabele z zapisanymi w nich | |
| |zebranymi wcześniej przez liderów informacjami (załącznik | |
| |1). | |
| |Nauczyciel stale kontroluje pracę grup. |Uczniowie losują karteczki z numerami i zajmują odpowiednie |
| | |miejsca. |
| |Nauczyciel daje grupom zadania, które mają być rozwiązane w | |
| |oparciu o zebrane informacje (załącznik 2). |Uczniowie uzupełniają tabele: zapisują zebrane dane w postaci|
|b) | |wyrażeń dwumianowanych i ułamków dziesiętnych. |
| |Nauczyciel wywiesza na tablicy planszę z poleceniami | |
| |(załącznik 3). | |
| | | |
| | | |
| | |Uczniowie wykonują zadanie. Liderzy grup prezentują |
| | |rozwiązania. |
| | | |
|c) | | |
| | |Uczniowie indywidualnie rozwiązują zadania. Trzej pierwsi |
| | |uczniowie, którzy wykonają zadanie, otrzymują oceny zgodne z |
| | |prawidłowością rozwiązania. |
| | |Następnie wybrany uczeń odczytuje rozwiązania. |
|d) | | |
|4 |Nauczyciel daje polecenia dotyczące sprawnej zamiany wyrażeń|Uczniowie ustnie dokonują zamiany. |
| |dwumianowanych na ułamki dziesiętne i odwrotnie. | |
|5 |Zadanie pracy domowej. | |
|6 |Rozdanie ankiet. |Uczniowie wypełniają ankiety. |
|7 |Pożegnanie uczniów. | |
Załącznik 1
Gr. I
|Nazwa artykułu |Mleko |Serek wiejski |
| |Truskawki |Cukier |Woda |Aromat rumowy |Cukier |Woda |Jogurt |Śmietana |
| | | | | | | | |kremowa |
|Długość |1 m 20 cm |116 cm |50 cm |19 cm |14 cm |1 m ...