Dodaj publikację
Autor
katarzyna jaroń
Data publikacji
2014-05-19
Średnia ocena
0,00
Pobrań
31

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Poznanie wielosmakowego świata herbat. Zajęcia teoretyczne połączone z degustacja różnorodnych herbat.
 Pobierz (docx, 36,7 KB)

Podgląd treści

WIELOSMAKOWY ŚWIAT HERBAT

Herbata czarna

Historia herbaty

Jak głosi legenda wszystko zaczęło się pewnego pięknego dnia w 2737 roku p.n.e. w Chinach. Tego dnia cesarz chiński - Szen Nung , zielarz i uczony, który ze względów higienicznych pił przegotowaną wodę, wypoczywał pod drzewem dzikiej herbaty, wiał lekki wiatr , jego podmuch spowodował, że kilka listków wpadło do dzbana z wodą. Oczywiście cesarz zapatrzony w piękno natury nie zauważył tego, dopiero pijąc swój napój poznał smak , który go oczarował

Pierwsze w Zachodniej Europie informacje o herbacie pochodzą z końca XVI wieku.

W Polsce herbata początkowo była traktowana jako ziele lecznicze i zwyczaj jej picia rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XVIII wieku, pomogły w tym również dobre stosunki handlowe pomiędzy Polską i Anglią. Ze względu na wysoką cenę napój ten pity był jedynie na dworze królewskim, dworach magnackich oraz bogatej szlachty i mieszczan. Wiadomo, że w Polsce pijemy dużo herbaty, nasz kraj znajduje się na czwartym miejscu, jeśli chodzi o spożycie tego napoju na jednego mieszkańca.

Dawkowanie herbaty

Ogólna zasada mówi, że wsypuje się jedną łyżeczkę herbaty na jedną filiżankę. Jeśli dysponujemy herbata łamaną to wsypujemy płaską łyżeczkę, jeśli liściastą to wsypujemy czubatą łyżeczkę.

Jak podawać

Herbata powinna być podawana w odpowiednich naczyniach. Obok tak bardzo popularnych szklanek poleca się porcelanowe filiżanki, które od wielu wieków towarzyszyły najlepszym herbatom świata i uważane są przez znawców za najlepszych towarzyszy herbacianego naparu.

Cukier - W mniemaniu herbacianych smakoszy barbarzyństwem jest słodzenie herbacianego naparu. Niektóre herbaty po posłodzeniu tracą większość właściwości zdrowotnych. Cukier zdecydowanie bardziej pasuje do herbat czarnych niż zielonych.

Śmietanka i mleko - pasują do ciężkich czarnych herbat. Lepiej nie dodawać ich do herbat zielonych

Cytryna - Pasuje zwłaszcza do herbat chińskich, które dzięki niej zyskują prawdziwie orzeźwiający smak. Trzeba jednak uważać, aby cytryny nie przedawkować.

Herbata czarna aromatyzowana

Krzew herbaciany

Krzewy herbaciane rosną na obszarach tropikalnych i subtropikalnych wokół równika. Do optymalnej wegetacji potrzebują ciepła i wiele wilgoci Krzewy herbaciane mogą być użytkowane do 50 lat.

Na ostateczny smak i jakość herbaty wpływają: klimat, gleba, opady oraz wysokość n.p.m., a także sposób zbierania liści i ich obróbka. Z krzewu zbiera się jedynie górne listki pozostawiając kwiaty oraz owoce.

I. Zrywanie

Herbaty najwyższej jakości produkowane są z dwóch/trzech listków i pączka zerwanych z czubka krzewu. Zrywanie liści wymaga dużej sprawności rąk i dlatego pracę tę wykonują głównie kobiety. Doświadczona zbieraczka potrafi zebrać w ciągu całego dnia do 35 kg świeżych liści, co wystarcza ...