Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Program do nauczania przedmiotu
Historia kuchni polskiej
dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych
opracowała
Justyna Stefańska
Zespół Szkół, CKU w Gronowie
Gronowo, 03.09.2014r.
Wstęp
Historia kuchni polskiej to propozycja dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Treści zawarte w programie dadzą uczniom możliwość odwołania się do wielkiego dorobku polskiej sztuki kulinarnej. Program ma pomóc zachować to co często zapomniane w polskiej kuchni i być bazą informacji do której uczniowie w przyszłości chętnie będą wracać.
Cel ogólny programu:
Celem programu jest pogłębienie wiadomości na temat historii polskiej kuchni. Znajomość jej korzeni i etapów kształtowania pomorze przyszłym absolwentom technikum żywienia i usług gastronomicznych kontynuować polskie tradycje i da świadomość wartości tego co rodzime. Wiedza zawarta w programie kładzie teoretyczne podstawy do odkrywania i realizowania starych polskich przepisów kulinarnych. Pozwala na powrót do tego co naturalne i pełne pierwotnych smaków wynikających m.in. ze stosowania ziół, starych przypraw czy zapomnianych już metod przygotowywania potraw. W dobie globalizacji jest to wiedza niezbędna dla tych którzy interesują się kuchnią narodową.
Cele operacyjne
Uczeń powinien umieć:
- scharakteryzować cechy kuchni polskiej w poszczególnych epokach historycznych
- analizować i interpretować wybrane przepisy kulinarne
- omówić polskie obyczaje związane z zasiadaniem do stołu począwszy od Piastów do czasów współczesnych
- opisać sposoby przyrządzania potraw stosowane w Polsce na przestrzeni wieków
- wymienić i opisach rodzaje przypraw i ziół używanych w polskiej kuchni
- przedstawić historię występowania w Polsce wybranych produktów np. soli, kaszy, chleba, herbaty, kawy, piwa, wódki itp.
- scharakteryzować polskie tradycje kulinarne w czasie świąt oraz wpływ religii na menu polskiego społeczeństwa (np. kwesta postów)
- omówić cechy kuchni myśliwskiej i jej tradycję w Polsce
- scharakteryzować wygląd polskiego stołu i wyposażenie kuchni różnych warstw społecznych w poszczególnych epokach
- przedstawić sposoby konserwowania żywności w dawnych wiekach
- posługiwać się dawnym systemem miar i wag występującym w starych książkach kucharskich
Procedury osiągnięcia celów:
Przedmiot „Historia kuchni polskiej” będzie realizowany w wymiarze 1 godziny w tygodniu w ciągu jednego roku szkolnego (w sumie 30 godzin lekcyjnych). Przedmiot ten powinien być przeprowadzany w sali z rzutnikiem multimedialnym w celu możliwości pokazania prezentacji zawierających zdjęcia do lekcji i fragmenty filmów. W czasie realizacji programu przewidziana jest wycieczka do wybranego skansenu w celu zapoznania się z regionalnymi zwyczajami kulinarnymi oraz wyposażeniem kuchni w dawnych wiekach.
Ewaluacja programu
Podstawą w przeprowadzeniu ewaluacji programu powinny być wnioski płynące z analizy sprawdzianów przeprowadzanych po każdym dziale oraz kontakt z uczniami polegający na konsultowaniu z nimi poszczególnych wątków ...