Dodaj publikację
Autor
Justyna Stefańska
Data publikacji
2017-05-05
Średnia ocena
0,00
Pobrań
11

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Autorski program nauczania przedmiotu Historia kuchni polskiej rozplanowany na 30 godzin lekcyjnych, do wykorzystania dla szkół gastronomicznych.
 Pobierz (doc, 77,5 KB)

Podgląd treści

Program do nauczania przedmiotu
Historia kuchni polskiej
dla zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych

opracowała

Justyna Stefańska

Zespół Szkół, CKU w Gronowie

Gronowo, 03.09.2014r.

Wstęp

Historia kuchni polskiej to propozycja dla uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Treści zawarte w programie dadzą uczniom możliwość odwołania się do wielkiego dorobku polskiej sztuki kulinarnej. Program ma pomóc zachować to co często zapomniane w polskiej kuchni i być bazą informacji do której uczniowie w przyszłości chętnie będą wracać.

Cel ogólny programu:

Celem programu jest pogłębienie wiadomości na temat historii polskiej kuchni. Znajomość jej korzeni i etapów kształtowania pomorze przyszłym absolwentom technikum żywienia i usług gastronomicznych kontynuować polskie tradycje i da świadomość wartości tego co rodzime. Wiedza zawarta w programie kładzie teoretyczne podstawy do odkrywania i realizowania starych polskich przepisów kulinarnych. Pozwala na powrót do tego co naturalne i pełne pierwotnych smaków wynikających m.in. ze stosowania ziół, starych przypraw czy zapomnianych już metod przygotowywania potraw. W dobie globalizacji jest to wiedza niezbędna dla tych którzy interesują się kuchnią narodową.

Cele operacyjne

Uczeń powinien umieć:

- scharakteryzować cechy kuchni polskiej w poszczególnych epokach historycznych
- analizować i interpretować wybrane przepisy kulinarne
- omówić polskie obyczaje związane z zasiadaniem do stołu począwszy od Piastów do czasów współczesnych
- opisać sposoby przyrządzania potraw stosowane w Polsce na przestrzeni wieków
- wymienić i opisach rodzaje przypraw i ziół używanych w polskiej kuchni
- przedstawić historię występowania w Polsce wybranych produktów np. soli, kaszy, chleba, herbaty, kawy, piwa, wódki itp.
- scharakteryzować polskie tradycje kulinarne w czasie świąt oraz wpływ religii na menu polskiego społeczeństwa (np. kwesta postów)
- omówić cechy kuchni myśliwskiej i jej tradycję w Polsce
- scharakteryzować wygląd polskiego stołu i wyposażenie kuchni różnych warstw społecznych w poszczególnych epokach
- przedstawić sposoby konserwowania żywności w dawnych wiekach
- posługiwać się dawnym systemem miar i wag występującym w starych książkach kucharskich

Procedury osiągnięcia celów:

Przedmiot „Historia kuchni polskiej” będzie realizowany w wymiarze 1 godziny w tygodniu w ciągu jednego roku szkolnego (w sumie 30 godzin lekcyjnych). Przedmiot ten powinien być przeprowadzany w sali z rzutnikiem multimedialnym w celu możliwości pokazania prezentacji zawierających zdjęcia do lekcji i fragmenty filmów. W czasie realizacji programu przewidziana jest wycieczka do wybranego skansenu w celu zapoznania się z regionalnymi zwyczajami kulinarnymi oraz wyposażeniem kuchni w dawnych wiekach.

Ewaluacja programu

Podstawą w przeprowadzeniu ewaluacji programu powinny być wnioski płynące z analizy sprawdzianów przeprowadzanych po każdym dziale oraz kontakt z uczniami polegający na konsultowaniu z nimi poszczególnych wątków ...