Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy
nr 1 w Łodzi
Program zajęć dodatkowych
,, Szkolne Koło Carvingu ”
Na Rok 2017/2018
Dla młodzieży upośledzonej w stopniu lekkim, słabosłyszacej i niesłyszacej
Opracowały:
mgr Joanna Prośniak
mgr Aleksandra Przytulska
Wprowadzenie:
Program szkolnego koła Carvingu adresowany jest do młodzieży niesłyszącej oraz upośledzonej w stopniu lekkim z Ośrodka Szkolno - Wychowawczego.
Carving sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach – popularna w krajach azjatyckich obecnie powoli podbija inne kontynenty, zdobywa coraz większą liczbę zwolenników, również w Polsce. Dekoracje z owoców i warzyw stanowią wspaniałą ozdobę stołu. Za pomocą rzeźb z owoców lub warzyw w bardzo prosty sposób można nadać imprezom niepowtarzalny charakter.
Koło Carvingu skierowane jest przede wszystkim do uczniów klas kucharskich, ale także do innych osób chcących poszerzyć swoje umiejętności tworzenia niesamowitych ozdób z warzyw i owoców.
Celem koła jest rozwijanie zainteresowań i umiejętności uczniów z zakresu rzeźbienia w warzywach i owocach oraz ich doskonalenia. Zajęcia mają na celu również zaktywizować młodzież do działania oraz do alternatywnego spędzania czasu wolnego. W ramach zajęć uczniowie wykonują ćwiczenia, a zadaniem prowadzącego jest pomoc w wykonywaniu pierwszego wytworu, a następnie obserwacja przebiegu ćwiczeń wykonywanych prze ucznia samodzielnie. Program zakłada aktywny udział uczniów i ma na celu działania długoterminowe w celu wyrobienia w uczniach poczucia estetyki.
Cel główny
rozwianie zainteresowań i umiejętności uczniów
opanowanie podstawowych wiadomości i umiejętności z zakresu sporządzania dekoracji z owoców i warzyw
Cele szczegółowe:
dobierać owoce i warzywa do wykonywania dekoracji
dobierać narzędzia do wykonywania dekoracji
stosować różne techniki sporządzania dekoracji z warzyw i owoców
dobierać warunki przechowywania z warzyw i owoców
stosować zasady bezpiecznej i higienicznej pracy
Cele wychowawcze:
nauka współpracy w grupie
nauka i wdrażanie zasad współodpowiedzialności
nauka i wdrażanie zasad planowania, realizacji i podsumowania działań
kształtowanie wśród uczniów poczucia estetyki
Metody pracy:
pokaz z instruktażem
przekaz słowny
praktyczne działanie
Formy pracy:
praca indywidualna
praca grupowa
Środki dydaktyczne:
Do przeprowadzenia zajęć Carvingu potrzebne będą stanowiska wyposażone w sprzęt kuchenny, zestaw noży, zlewozmywak, lodówka, zastawa stołowa, bielizna stołowa
warzywa i owoce nadające sie do wykonywania dekoracji
katalogi, plansze, schematy, filmy instruktażowe
Tematyka zajęć
L.p
Temat zajęć
Ilość godzin
1
Przygotowanie owoców i warzyw do obróbki
1.Carving –wiadomości wstępne
3 godz.
2. Narzędzia i noże
3. Techniki cieć.
4.Przechowywanie dekoracji
2
Aranżacje z warzyw korzeniowych
1. dekoracje z marchwi
3 godz.
2. dekoracje z buraka
3. dekoracje z selera
3
Aranżacje z warzyw cebulowych
1. dekoracje z pora
3 godz.
2. dekoracje z cebuli
4.Dekoracje ...