Dodaj publikację
Autor
Joanna Prośniak
Data publikacji
2017-12-28
Średnia ocena
0,00
Pobrań
17

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Program szkolnego koła Carvingu adresowany jest do młodzieży niesłyszącej oraz upośledzonej w stopniu lekkim z Ośrodka Szkolno - Wychowawczego. Carving sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach – popularna w krajach azjatyckich obecnie powoli podbija inne kontynenty, zdobywa coraz większą liczbę zwolenników, również w Polsce. Dekoracje z owoców i warzyw stanowią wspaniałą ozdobę stołu. Za pomocą rzeźb z owoców lub warzyw w bardzo prosty sposób można nadać imprezom niepowtarzalny charakter. Koło Carvingu skierowane jest przede wszystkim do uczniów klas kucharskich, ale także do innych osób chcących poszerzyć swoje umiejętności tworzenia niesamowitych ozdób z warzyw i owoców.
 Pobierz (docx, 23,4 KB)

Podgląd treści

Specjalny Ośrodek Szkolno - Wychowawczy

nr 1 w Łodzi

Program zajęć dodatkowych

,, Szkolne Koło Carvingu ”

Na Rok 2017/2018

Dla młodzieży upośledzonej w stopniu lekkim, słabosłyszacej i niesłyszacej

Opracowały:

mgr Joanna Prośniak

mgr Aleksandra Przytulska

Wprowadzenie:

Program szkolnego koła Carvingu adresowany jest do młodzieży niesłyszącej oraz upośledzonej w stopniu lekkim z Ośrodka Szkolno - Wychowawczego.

Carving sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach – popularna w krajach azjatyckich obecnie powoli podbija inne kontynenty, zdobywa coraz większą liczbę zwolenników, również w Polsce. Dekoracje z owoców i warzyw stanowią wspaniałą ozdobę stołu. Za pomocą rzeźb z owoców lub warzyw w bardzo prosty sposób można nadać imprezom niepowtarzalny charakter.

Koło Carvingu skierowane jest przede wszystkim do uczniów klas kucharskich, ale także do innych osób chcących poszerzyć swoje umiejętności tworzenia niesamowitych ozdób z warzyw i owoców.

Celem koła jest rozwijanie zainteresowań i umiejętności uczniów z zakresu rzeźbienia w warzywach i owocach oraz ich doskonalenia. Zajęcia mają na celu również zaktywizować młodzież do działania oraz do alternatywnego spędzania czasu wolnego. W ramach zajęć uczniowie wykonują ćwiczenia, a zadaniem prowadzącego jest pomoc w wykonywaniu pierwszego wytworu, a następnie obserwacja przebiegu ćwiczeń wykonywanych prze ucznia samodzielnie. Program zakłada aktywny udział uczniów i ma na celu działania długoterminowe w celu wyrobienia w uczniach poczucia estetyki.

Cel główny

rozwianie zainteresowań i umiejętności uczniów

opanowanie podstawowych wiadomości i umiejętności z zakresu sporządzania dekoracji z owoców i warzyw

Cele szczegółowe:

dobierać owoce i warzywa do wykonywania dekoracji

dobierać narzędzia do wykonywania dekoracji

stosować różne techniki sporządzania dekoracji z warzyw i owoców

dobierać warunki przechowywania z warzyw i owoców

stosować zasady bezpiecznej i higienicznej pracy

Cele wychowawcze:

nauka współpracy w grupie

nauka i wdrażanie zasad współodpowiedzialności

nauka i wdrażanie zasad planowania, realizacji i podsumowania działań

kształtowanie wśród uczniów poczucia estetyki

Metody pracy:

pokaz z instruktażem

przekaz słowny

praktyczne działanie

Formy pracy:

praca indywidualna

praca grupowa

Środki dydaktyczne:

Do przeprowadzenia zajęć Carvingu potrzebne będą stanowiska wyposażone w sprzęt kuchenny, zestaw noży, zlewozmywak, lodówka, zastawa stołowa, bielizna stołowa

warzywa i owoce nadające sie do wykonywania dekoracji

katalogi, plansze, schematy, filmy instruktażowe

Tematyka zajęć

L.p

Temat zajęć

Ilość godzin

1

Przygotowanie owoców i warzyw do obróbki

1.Carving –wiadomości wstępne

3 godz.

2. Narzędzia i noże

3. Techniki cieć.

4.Przechowywanie dekoracji

2

Aranżacje z warzyw korzeniowych

1. dekoracje z marchwi

3 godz.

2. dekoracje z buraka

3. dekoracje z selera

3

Aranżacje z warzyw cebulowych

1. dekoracje z pora

3 godz.

2. dekoracje z cebuli

4.Dekoracje ...