Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
KONSPEKT LEKCJI MATEMATYKI W KLASIE IV
Opracował: mgr Andrzej Ładny
Data: 10.05.2019r
TEMAT: DODAWANIE UŁAMKÓW DZIESIĘTNYCH.
CEL OGÓLNY:• Wprowadzenie algorytmu dodawania ułamków dziesiętnychCELE OPERACYJNE:UCZEŃ:• wie jak zamieniać wyrażenia dwumianowane na ułamki dziesiętne• potrafi dodawać ułamki dziesiętne• potrafi wykorzystać dodawanie ułamków w konkretnej sytuacji praktycznej• potrafi współpracować w grupie
METODY:• podające• poszukujące - rozwiązywanie problemów matematycznych• aktywizująceFORMY PRACY:• grupowa• indywidualna zróżnicowana• zespołowaŚRODKI DYDAKTYCZNE:• karty pracy• zadania tekstowe na kartkach• oferta restauracji, plansze- cennik, karta pracy indywidualnej, podręcznik,
PRZEBIEG LEKCJI
1. Sprawdzenie listy obecności.
2. Określenie celu lekcji.
3. Sformułowanie i zapisanie tematu.
4. Wprowadzenie do tematu lekcji, podanie celu lekcji.
5.Uczniowie siadają w grupach.
a) dostają karty pracy
6. Nauczyciel oraz uczniowie oceniają i dokonują podsumowania przebiegu lekcji.
8. Omówienie i zadanie pracy domowej.
Zadania wprowadzające
Książka do historii kosztuje 14 zł 25 gr, a do geografii 8 zł 35 gr. Ile kosztują obydwie książki?
Rozwiązanie:
zł gr
25
35
60
Sformułowanie algorytmu dodawania ułamków dziesiętnych (dyskusja):
14,25
+ 8,35
22,60
zad. 2.
Z 12m 41 cm materiału krawcowa uszyła sukienki, a z 6m 35 cm tego samego materiału uszyła spódnice. Ile materiału zużyła krawcowa?
Cennik baru mlecznego ,,Agawa’’
Bar mleczny Agawa
Zupy:
Pomidorowa……………………………3,40 zł
Rosół……………………………………3,80 zł
Barszcz czerwony………………………2,70 zł
Drugie dania:
Kotlet mielony………………………….8,20 zł
Filet z kurczaka…………………………6,20 zł
Naleśniki z serem……………………….4,50 zł
Ruskie pierogi…………………………..6,35 zł
Dodatki:
Ziemniaki……………………………….1,50 zł
Frytki……………………………………2,10 zł
Surówka z białej kapusty……………….1,15 zł
Surówka z czerwonej kapusty…………..1,40 zł
Kompot………………………………….0,85 zł
Uczniowie odczytują ceny potraw.
Ile musi zapłacić Jan za obiad złożony z zupy pomidorowej i pierogów ruskich?
3,40 zł + 6,35 zł = 9,75 zł
Ile za rosół i naleśniki zapłaci Sylwia?
3,80 zł + 4,50 zł = 8,30 zł
Ewa zamówiła barszcz czerwony, ruskie pierogi i kompot. Ile zapłaci za swój obiad?
2,70 zł + 6,35 zł + 0,85 zł = 9,90 zł
Ile musi zapłacić za zupę pomidorową, filet z kurczaka, frytki i surówkę z białej kapusty Piotrek?
3,40 zł + 6,20 zł + 2,10 zł + 1,15 zł = 12,85 zł
Jaki najtańszy obiad złożony z zupy i drugiego dania można zjeść w barze Agawa? Ile kosztuje?
Barszcz czerwony i naleśniki z serem: 2,70 zł + 4,50 zł = 7,20 zł
A jaki obiad jest najdroższy? Ile kosztuje?
Rosół, kotlet mielony ...