Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Żywność- zagrożenie dla świata.
Dr Mark Hyman, „Co jeść aby być zdrowym”
-s.11 obowiązujący model żywieniowy obejmuje: metody produkcji, dystrybucji, promocji, wybory konsumentów, marnowanie żywności, polityka żywnościowa, która sprowadza cierpienie, niszczy kapitał ludzki, społeczny , ekonomiczny i ekologiczny jest przyczyną kryzysów m.in. klimatycznego,
-s.12 dieta jest podstawową przyczyną chorób, niepełnosprawności, cierpienia i śmierci, spożywamy coraz więcej żywności przetworzonej na bazie zbóż, (pszenicy, kukurydzy, soi),s.21 najważniejszym czynnikiem przyczyniającym się do zgonów jest brak warzyw i owoców, których powinno się zjadać 50%
-s.12 schorzenia wywołane stylem życia-dietą zabijają ok.50 mln ludzi rocznie (choroby serca, cukrzyca, rak),- 2 razy więcej niż choroby zakaźne (70% zgonów z chorób niezakaźnych-więcej niż z tytoniu itd.), s.53,259
-s.12 obecnie 2 mld ludzi ma nadwagę i otyłość, głoduje ok.800 mln, 50% Amerykanów ma cukrzycę typu 2,
-s.13 koncerny wpływają na polityków, organy zdrowia publicznego, naukowców poprzez finansowanie badań, laboratoriów i uniwersytetów, szkoły, rządy dotują takie formy produkcji żywności s.43,
-s.13 przemysł spożywczy ma wartość 15 bln $ rocznie, t.j. 17% całej światowej gospodarki (kilku dyrektorów rządzi produkcją żywności, produkcją nasion, nawozów, przemysłem rolniczym),
-s.13, 278- przyszłość dzieci jest zagrożona przez żywność przetworzoną , słodzoną, soloną, barwioną, konserwowaną co powoduje niezdolność do uczenia się, choroby, otyłość, brak sprawności ruchowej, ADHD,
-s.14 bieda, niesprawiedliwość społeczna, przemoc są utrwalane przez szkodliwy wpływ toksycznego i ubogiego w składniki odżywcze pokarmu na rozwój intelektualny, nastrój i zachowanie dzieci,
-s.14 młodzi nie kwalifikują się do służby wojskowej, bo są otyli, apatyczni, ociężali w ruchach, chorzy, s.285- aż 70% młodych mężczyzn nie nadaje się do wojska,
-s.14 przemysł rolno-spożywczy ma wielki wpływ na zmiany klimatyczne- niszczymy rzeki, morza, jeziora zalewając je nawozami azotowymi, wymiera w nich życie,
-s.21 każde 10% przetworzonej żywności w diecie zwiększa ryzyko zgonu o 14%,
-s.22 większość chorób, na które wydajemy pieniądze związana jest z otyłością i dietą ubogą w składniki odżywcze: podwyższony cholesterol, zwyrodnienia stawów, cukrzyca typu 2, nadciśnienie, udar, nowotwory, choroba Alzheimera, demencja, niewydolność nerek, alergie,
-s.22 – 70% Amerykanów ma nadwagę lub otyłość, to 228 mln ludzi, 40% to otyli, a w 1962r.-3,4%, koszty leczenia na świecie wynikające z nadwagi/otyłości to dziesiątki bilionów $ rocznie, w USA straty z niskiej produktywności otyłych sięgają 2 biliów, $ rocznie,
-s.23 rządy promują uprawę, produkcję, marketing i konsumpcję najgorszej żywności przetworzonej, opakowanej, szkodliwej paszy dla zwierząt hodowanych przemysłowo,
-s.26 ...