Sposób na dyscypline w klasach 2-3 szkoły podstawowej?

czyli miejsce dla filologów

Moderatorzy: Basiek70, służby porządkowe

tygrysica25
Kto: nauczyciel
Przedmiot: Język angielski

Sposób na dyscypline w klasach 2-3 szkoły podstawowej?

Postautor: tygrysica25 » 2009-09-14, 18:39

Macie moze jakies sprawdzone sposoby na dzieci z klas 2-3? Co chwile ktos mi gada na zajeciach, zglasza sie skarzac na kolege, albo zgl;asza sie i na glos oznajmia ze skonczyl zadanie, po czym rozpoczynaja sie glosne oznajmienia innych ze tez skonczyli. Ogolnie ciezko mi sie z tymi dziecmi pracuje, wychodze z zajec zmeczona
Prosze o rady.

Awatar użytkownika
Joshua

Re: Sposób na dyscypline w klasach 2-3 szkoły podstawowej?

Postautor: Joshua » 2009-09-15, 15:58

Niektore dzieci sa nadpobudliwe i chociaz bys im sto razy zwracala uwage np. zeby sie nie bujali na krzesle to i tak beda to robic :lol: a jak sie cos stanie to i tak Twoja wina :o

Wypadaloby wprowadzic jakies zasady na lekcji, trzeba sobie wypracowac z uczniami pewne zachowania. Jesli cos chca powiedziec, chociazby jedno zdanie, powinni podnosic reke do gory i nauczyciel powinien podchodzic.

Zeby sami nie wiercili sie i nie mowili kto skonczyl to trzeba zapytac co jakis czas "reka do gory kto skonczyl" i wtedy bedzie widac postep, a to pochamuje ich odwieczna chec dzielenia sie tym, ze im sie udalo skonczyc ;D

Zabawne jest to ze dzieci w 4 klasie jak skonczyly pisac sprawdzian to przez pol roku byly uczone ze jak siadaja to maja odlozyc kartke na boku lawki i siedziec cicho zeby innym nie przeszkadzac, ale co jest? Dzieciaki ida do nauczyciela z kartka ja oddac, nauczyciel zwraca uwage zeby usiedli z kartka i czekali. Po chwili kilka innych osob robi co jakis czas to samo. Na nastepnym sprawdzianie dzieje sie to samo. Pewnie jest to efekt wychowania przez 3 lata przez innego nauczyciela - naleza mu sie podziekowania :)

Dlatego w 2 i 3 klasie mozna jeszcze duzo nauczyc dzieci jak maja na co reagowac. Nie trzeba zadnych metodycznych ksiazek tylko ruszyc odbrobine glowa i wprowadzac wlasne pomysly :)

No i trzeba niestety byc niemylym dla niektorych dzieci zwracajac im uwage na cos, bo glaskanie po glowce nic nie da :wink:

tygrysica25

Postautor: tygrysica25 » 2009-09-15, 17:03

Ja własnie krzycze na dzieci te niegrzeczne, które nie słuchaja. I jednego takiego dziecka mama przyszla do mnie z pretensjami ze dziecko jest w tym roku zle nastawione do jezyka angielskiego ( w tamtym roku uczył te dziecko kto inny). Poczulam sie winna, ze zle nauczam, ze moze nie powinnam krzyczec- ale inaczej sie z nimi nie da- nie krzykne- to mam halas na lekcji, nie trzasne dziennkiem o biurko- to tez jest hałas.

W zasadzie to juz nie wiem jak mam podchodzic do tych dzieci- zeby nikogo nie urazic, ale i zeby nikt mi na glowe nie wchodzil..

Awatar użytkownika
Joshua

Postautor: Joshua » 2009-09-15, 17:16

Jesli krzyk i tak nic nie daje to znajdz inna metode. Wez w srodku lekcji powiedz, zeby zostal w klasie i do konca lekcji powinien przychamowac bo bedzie wiedziala, ze bedzie rozmowa w 4 oczy. No i zawstydz go jakos rozmowa w 4 oczy, niech ja pamieta, moze byc to rozmowa typu np. jestes zdolny, bys mogl miec dobre oceny z angielskiego, a przez swoje zachowanie to tracisz. Zreszta jak troche sama go znasz to wyczujesz czy takie cos przejdzie czy rozmowa mniej przyjazna jedynie podziala.

Awatar użytkownika
Joshua

Postautor: Joshua » 2009-09-15, 17:22

No racja, ale jak na nastepnej lekcji zrobi to samo i nauczyciel nie zdarzy po raz setny upomniec to bedzie ze nie upominal?

edzia

Postautor: edzia » 2009-09-15, 19:58

Wątki dotyczące dyscypliny na lekcjach w klasach młodszych:
Problem z utrzymaniem porządku w czasie lekcji
Kiedy siedmiolatka pyskuje
Stres

Hanka87
Kto: student

Postautor: Hanka87 » 2009-09-15, 20:34

Spróbuj sobie przypomnieć co skutkowało jak ty byłaś takim maluchem. dzieci wbrew pozorom az tak się nie zmieniają :) Jak miałam praktyki przekonałam się, ze czasem najzwyklejsze oklepane sopsoby są najskuteczniejsze. Np. jesli uczen był wyjatkowo niesforny to pisałam jego imię (lub nazwisko jesli imiona sie powtarzały) na tablicy (tylko wysoko - żeby nie mogli zmazać) i stawiałam minusa. Mówiłam przy tym, że jak przyjdzie ich pani to na pewno nie będzie zadowolona ze jest taki niegrzeczny oraz, że obiecuję zmazać jesli do końca lekcji bedzie grzeczny. Skutkowało ;D
Oprócz tego przesadzenie do osobnej ławki lub do jakiejś dziewczynki. W ostateczności przesadzenie do mojego biurka - tego się wszyscy bali :lol2:

motylek8

Postautor: motylek8 » 2009-09-16, 13:48

Hanka87 pisze:Np. jesli uczen był wyjatkowo niesforny to pisałam jego imię (lub nazwisko jesli imiona sie powtarzały) na tablicy (tylko wysoko - żeby nie mogli zmazać) i stawiałam minusa. Mówiłam przy tym, że jak przyjdzie ich pani to na pewno nie będzie zadowolona ze jest taki niegrzeczny oraz, że obiecuję zmazać jesli do końca lekcji bedzie grzeczny.

Ja mam podobną metodę do dzisiaj, tyle tylko, że rysuję "Oś zachowania" z wesołą buźką na samej górze, a smutna na dole. W zależności od zachowania, jak ktoś mi przeszkadza, wypisuję jego imię na środku osi lub na samym dole (przy smutnej buźce) obiecując, że jeśli uczeń się poprawi, imię zostanie przepisane ' piętro wyżej'. Na koniec lekcji każdy uczeń, którego imię nie znajduje się na dole, dostaje buźkę (wydrukowaną na komputerze z moim podpisem), którą wkleja do zeszytu. I nie zostawiam imion na tablicy, żeby ich pani zauważyła, bo jeśli będą się bać tylko pani, a nie mnie, to chyba byłaby to dla mnie jakaś porażka wychowawcza :wink:

Awatar użytkownika
Jolly Roger

Postautor: Jolly Roger » 2009-09-16, 18:16

motylek8,
fajna ta buźka, wypróbuję, choć w zasadzie to mam spokój. Urobię sie po pachy z pierwszakami, zeby ich w pewien reżim zagonić, ale potem już dzieciaki wiedzą co i jak.

Poza tym na nadpobudliwe dzieci najlepszy jest nadpobudliwy nauczyciel. Trzeba takie robić lekcje, zeby nie miały czasu rozrabiać. Skoro mają czas to tempo akcji jest za wolne.
We gonna ride the sea,
we pray to the wind and the glory
That's why we are raging wild and free

motylek8

Postautor: motylek8 » 2009-09-16, 19:16

Dzięki, ale to też nie mój pomysł - dowiedziałam się o nim na jednej z konferencji:) I też mi się od razu spodobał 8)

upieczona.anglistk

Postautor: upieczona.anglistk » 2009-10-03, 13:02

os zachowania! rewelacyjny pomysl motylek na pewno go wyprobuję z jedna niesforna klasa

Wróć do „Języki obce”