Podstawy prawnej (wprost) nie znajdziecie, bo jej nie ma. To wynika raczej z definicji "przewidywania czegoś".
a_gunia napisał/a:
Moja dyrekcja twierdzi, że nie można.
Twierdzi, że nawet w górę nie można zmienić? To niesłychane!
Trzeba przeszukać forum, było o tym wiele razy. Na szybko znalazłam:
Powiadomienie o ocenie "1" na koniec roku
Informacja o przewidywanych ocenach
Czy można postawić na semestr ocenę niedostateczną (tu trochę na inny temat jest, ale i coś w tym temacie).
edziu!
W Statucie mamy zapis o warunkach uzyskania oceny wyższej. Nie ma nic o zmianie oceny przewidywanej NA NIŻSZĄ. Moja pani dyr. odwołuje się do rozporządzenia, a tam nic o zmianie oceny przewidywanej na niższą, więc zgodnie z jej logiką NIE MOŻNA. Na operonowskiej "oświacie i prawo" zostało zadane takie pytanie, ale ekspert nie odniósł się do zmiany na niższą, stwierdzając, ze ocena może ulec zmianie. Ale mojej dyr. to nie przekonuje. Moja dyr. MUSI MIEĆ PRZEPIS...
Dociekam, bo zdarzyło mi się na semestr przewidzieć bdb, uczennica nie doniosła pracy, wstawiłam zgodnie z umową db i wychowawca podniósł larum, że nie można. Kiedyś z przewidywanej dop. postawiłam ndst, bo uczeń sobie calkowicie odpuścił, a po wystawieniu przewidywanych doszły oceny. Ponoć dyr. konsultowała sie z prawnikiem, a ten powiedział, że w razie sprawy mamy przegraną. No i co Ty na to????
Teraz celowo zaniżam oceny...Ale cały czas próbuję to zmienić.
Przeczytałam wszystkie wątki.
Ja potrzebuję jak widać argumentów, które przekonają moją dyr.
Pomóżcie, bo już mi ręce opadają