Dodaj publikację
Autor
Monika Roman
Data publikacji
2008-05-20
Średnia ocena
0,00
Pobrań
73

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Publikacja zawiera ciekawostki o kulturze i obyczajach Unii Europejskiej.
 Pobierz (doc, 48,0 KB)

Podgląd treści


EUROPEJSKIE DZIEDZICTWO

Unia Europejska gwarantuje swoim obywatelom wolność sumienia i wyznania.
Wspólnota zapewnia także ochronę dziedzictwa kulturalnego Europy.

Kultura.
Unia wspiera rozwój kultury w państwach członkowskich przy pełnym poszanowaniu różnorodności narodowej i regionalnej. Podkreśla znaczenie wspólnego dziedzictwa kulturalnego Europy. Odwołuje się do zasad równości i tolerancji, zakazuje dyskryminowania min. Z powodu wyznania, narodowości lub rasy.

Różnorodność językowa.
Kulturową podstawą UE jest różnorodność językowa. Obywatele mogą napisać do każdej instytucji unijnej w swoim narodowym języku i otrzymają odpowiedź w tym samym języku. UE obejmuje szczególna opieką naukę języków, gdyż ich znajomość jest podstawą swobodnego przepływu osób i pracowników.
Nauczanie języków wspierają takie programy europejskie, jak Sokrates, Erasmus, Lingua, Młodzież, Leonardo da Vinci oraz Europejski Fundusz Społeczny.

PAŃSTWA UE
Statystyczny Austriak wypija aż 221 litrów kawy rocznie Największą popularnością cieszy się mocna kawa po turecku. Legenda głosi, że ziarna kawy pozostawili po sobie uciekający w 1683r. Turcy( za sprawą Jana III Sobieskiego).

Belgowie są wynalazcami frytek. Podobno przepis na frites wynaleźli biedni mieszkańcy Doliny Mozy, którzy cięli ziemniaki w plasterki i wrzucali je do gorącego oleju. Aby otrzymać najlepsze frytki Belgowie smażą je 2 a nawet 3 razy po kilka minut.
Czekolada nadziewana, bombonierki – produkt belgijski.

Mezedes to kulinarna przygoda składająca się z ponad 20 potraw. Mezedes podaje się na małych talerzykach, które donoszone są do momentu, w którym klient poczuje się najedzony.

Knedliki są typowym dodatkiem kuchni czeskiej do potraw mięsnych z sosami.

Jedną z ulubionych potraw Duńczyków, jadana najczęściej w wigilię Bożego Narodzenia jest flaeskesteg, czyli schab pieczony ze skórą. Sama skóra dobrze wysmażona i skruszała- uznawana jest za największy przysmak.

W dawnej kuchni estońskiej w ogóle nie używano cukru; do słodzenia służył miód.
Kahja- tradycyjny napój sporządzany z miodu, młodego piwa, śmietany i kawałków białego sera.

Specjalnością Laponii w Finlandii jest mięso renifera: twarse, ciemne, o specyficznym smaku dziczyzny. Tradycyjnym daniem jest gulasz z renifera, serwowany z borówkami.

Trufle to grzyby o charakterystycznym, ostrym smaku i aromacie. We Francji podawany jest omlet z truflami, podaje się je także z jajami, mięsami, makaronami, sosami. Grzyby rosną tuż nad powierzchnia ziemi, a do ich poszukiwania często wykorzystuje się świnie i psy.
Grecja jest trzecim co do wielkości na świecie producentem oliwy z oliwek. Bez „ płynnego złota’ nie byłoby greckiej kuchni i słynnej sałatki greckiej. Oliwę dodaje się niemal do wszystkich potraw; obniża poziom „ złego” cholesterolu we krwi, powoduje też spadek zachorowań na katar alergiczny. Drzewa oliwne rosną bardzo powoli, owocują dopiero ...