Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
PLAN WYNIKOWY
Przedmiot: Marketing w gastronomii
Klasa: czwarta Technikum
Zawód: technik organizacji usług gastronomicznych
Program: 512 [03]/T 5, SP/MEN/1999.12.20
Tygodniowy wymiar godzin: 2
Podręcznik: Andrzej Komosa „Marketing”. Wyd. EKONOMIK
Opracowała: Anna Kwiatkowska
|DZIAŁ |NR LEKCJI |TEMAT |CELE OPERACYJNE |WYMAGA|UWAGI | |
| | | | |NIA | | |
| |2 |Pojęcie produktu w marketingu Funkcje i warstwy produktu: |Uczeń potrafi: | | | |
| | |definicje produktu w ujęciu wąskim i szerokim |wyjaśnić pojęcie marketingu w ujęciu wąskim i szerokim |x | | |
| | |funkcje produktu |podać przykłady produktów w ujęciu marketingowym | | | |
| | |warstwy produktu |scharakteryzować funkcje produktu |x | | |
| | | |scharakteryzować warstwy produktu na wybranym przykładzie | | | |
| | | | |x | | |
| | | | |x | | |
| |3 |Rodzaje produktów: |określić kryteria klasyfikacji produktów w gastronomii |x | | |
| | |klasyfikacja produktów w marketingu z uwzględnieniem dwóch |dokonać klasyfikacji określonych produktów ze względu na poznane kryteria ich | | | |
| | |kryteriów podziału |podziału |x | | |
| |4-5 |Marka i asortyment produktu: |wyjaśnić pojęcie marki, logo, znaku firmowego i asortymentu |x | | |
| | |pojęcie marki produktu, asortymentu, logo i znaku firmowego |wskazać korzyści z istnienia marki dla nabywcy i producenta | | | |
| | |strategie marek produktu |podać przykłady produktów markowych na polskim rynku |x | | |
| | |korzyści z istnienia marki dla nabywcy i producenta |scharakteryzować strategie marek produktu | | | |
| | | |ocenić zastosowanie poszczególnych strategii marek produktu na przykładzie |x | | |
| | | |wybranych przedsiębiorstw | | | |
| | | |określić cechy „dobrej” nazwy produktu | |x | |
| | | | | |x | |
| | | | | | | |
| | | | | |x | |
| |6 |Wprowadzanie na rynek nowych produktów: |wyjaśnić pojęcie nowego produktu w marketingu |x | | |
| | |pojęcie nowego produktu |określić korzyści i zagrożenia związane z nowym produktem | |x | |
| | |przyczyny wprowadzania na rynek nowych produktów |rozróżnić strategie nowego produktu | | | |
| | |korzyści i zagrożenia związane z wprowadzaniem na rynek nowych |wyjaśnić przyczyny wprowadzania na rynek nowych produktów |x | | |
| | |produktów | | |x | |
| |7 |Etapy projektowania nowego produktu: |wymienić etapy projektowania nowego produktu |x | | |
| | |działania związane z nowym produktem na poszczególnych etapach |objaśnić proces wprowadzania nowego produktu na rynek | |x | |
| | |projektowania | | | | |
| |8 |Cykl życia produktu: |omówić na schemacie przebieg cyklu życia produktu |x | | |
| | |pojęcie i schemat cyklu życia produktu |na przykładzie znanych produktów rynkowych określić, w której fazie cyklu życia | |x | |
| | |fazy cyklu życia produktu |ten produkt się znajduje | | | |
| |9 |Działania marketingowe na różnych etapach życia produktu: |omówić strategie marketingowe stosowane przez producentów na poszczególnych |x | | |
| | |działania związane z produktem, ceną, dystrybucją i promocją w |etapach życia produktu | | | |
| | |poszczególnych fazach cyklu życia produktu |wyjaśnić, jak kształtuje się zysk, sprzedaż, wydatki na promocję w kolejnych | | | |
| | | |etapach cyklu życia produktu | |x | |
| |10 |Powtórzenie wiadomości | | | | |
| |11 |Sprawdzian wiadomości | | | | |
| |12 |Pojęcie i znaczenie ceny w marketingu: |wyjaśnić pojęcie ceny w marketingu |x | | |
| | |definicja ceny |scharakteryzować cele realizowane przez przedsiębiorstwa przy ustalaniu cen | |x | |
| | |rodzaje ...