Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
dgrembowska, 2009-04-20, ocena:
BARDZO ŁADNA O PRZEJRZYSTA
ZASADY ZDROWEGO I RACJONALEGO ODŻYWIANIA
Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami.
Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku.
Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm.
Unikaj nadmiernej ilości tłuszczy zwierzęcych (cholesterolu).
Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy
Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników i konserwantów
Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek).
Jeśli chcesz używać tłuszczu do smarowania wybieraj masło zamiast margaryny
Spożywaj minimum 1 litr wody dziennie
Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty
Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli
Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki
Unikaj słodyczy
[pic]
[pic][pic][pic]
[pic] [pic] [pic]
[pic] [pic]
[pic] [pic] [pic]
[pic][pic][pic] [pic] [pic] [pic] [pic]
[pic][pic]
Opracowała; Danuta Grzyl