Dodaj publikację
Autor
Danuta Grzyl
Data publikacji
2009-04-20
Średnia ocena
5,00
Pobrań
739

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Jest to gotowa do wydrukowania gazetka ścienna, którą można wykorzystać do promocji zdrowia.
 Pobierz (doc, 451,0 KB)

Komentarze

dgrembowska, 2009-04-20, ocena:

BARDZO ŁADNA O PRZEJRZYSTA

Podgląd treści


ZASADY ZDROWEGO I RACJONALEGO ODŻYWIANIA

Spożywaj 4-5 posiłków dziennie, bez "podjadania" między posiłkami.

Pij płyny przed posiłkiem albo 2 godziny po posiłku.

Dokładnie gryź i przeżuwaj spożywany pokarm.

Unikaj nadmiernej ilości tłuszczy zwierzęcych (cholesterolu).

Spożywaj produkty nieprzetworzone zawierające naturalne witaminy

Ograniczaj spożywanie żywności z dodatkami sztucznych barwników i konserwantów

Unikaj roślin zbieranych poza okresem wegetacyjnym (nowalijek).

Jeśli chcesz używać tłuszczu do smarowania wybieraj masło zamiast margaryny

Spożywaj minimum 1 litr wody dziennie

Staraj się ograniczać ilość spożywanej kawy i zwykłej herbaty

Staraj się ograniczać ilość spożywanej soli

Staraj się ograniczać ilość spożywanej białej mąki

Unikaj słodyczy

[pic]

[pic][pic][pic]

[pic] [pic] [pic]

[pic] [pic]

[pic] [pic] [pic]

[pic][pic][pic] [pic] [pic] [pic] [pic]

[pic][pic]

Opracowała; Danuta Grzyl