Dodaj publikację
Autor
Sławomir Adamski
Data publikacji
2009-06-01
Średnia ocena
0,00
Pobrań
77

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Pytania na pracę klasową z chowu i hodowli bydła.
 Pobierz (doc, 43,0 KB)

Podgląd treści


Imię nazwisko……………………………………………………………..Klasa II TA GR – II

1. Rasa hereford charakteryzuje się
a) kremowym umaszczeniem
b) brązowo – białym umaszczeniem
c) ciemnym umaszczeniem
d) błękitno - białym
2. Zasuszenie krów następuje średnio
a) 15 dni przez porodem
b) 40 dni przed porodem
c) 30 dni przed porodem
d) 20 dni przed porodem
3. Liczba komórek somatycznych w 1 ml. Mleka nie powinna przekraczać
a) 400 000
b) 4 000
c) 40
d) 400 00
4. Bydło pochodzi od
a) żubra
b) tura
c) bawoła
d) bizona
5. Typ mięsny bydła charakteryzował będzie się
a) owalną budową ciała
b) trójkątną budową tułowia
c) prostokątną budowa tułowia
d) lekką b udową ciała
6. Buraki pastewne, zielonka z roślin motylkowych, kiszonka z kukurydzy to charakterystyczne pasze w żywieniu
a) letnim
b) całorocznym
c) zimowym
d) w żywieniu tylko bydła
7. Zwierze które wytwarza już komórki rozrodcze ale jeszcze nie osiągnęło optymalnej masy do rozrodu ma dojrzałość
a) rozrodczą
b) sezonową
c) płciową
d) genetyczna
8. Piąstkowanie, osmykiwanie, kciukowanie jest charakterystyczne dla
e) doju mechanicznego
f) doju automatycznego
g) doju ręcznego
h) zadawania paszy
9. Paszą energetyczną będzie
a) Zielonka z traw
b) Śruta rzepakowa
c) Słoma
d) plewy
10. Najchętniej i najpowszechniej stosowanym opasem bydła jest
a) półintensywny
b) ekstensywny
c) intensywny
d) serwatkowy
11. Najwartościowszą paszą będzie
a) Słoma
b) Wysłodki buraczane
c) Plewy
d) Śruta zbożowa

12. Mleko krowie zawiera
a) 12 % wody
b) 14 % białka
c) 18 % tłuszczu
d) 4,8 % laktozy
13. Składniki mineralne w mleku zajmują
e) 1,8 %
f) 2,8 %
g) 0,8 %
h) 3,8 %
14. Zjawisko kompensacji wzrostu występuje przy opasie
a) intensywnym
b) półintensywnym
c) ekstensywnym
d) jałowym
15. Podaj pełna nazwę przedmiotu z którego właśnie piszesz pracę klasową
..................................................................................................................................................................................................
1. Omów typy użytkowe bydła i podaj przykłady ras. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
2. Na czym polega opas intensywny
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
3. Co wpływa na opłacalność chowu i hodowli bydła
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
4. Podaj skład chemiczny mleka i określ go w procentach
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...........
5.Co to jest ruja i czym się objawia
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………............................
6. Jakie znasz rodzaje doju ręcznego i mechanicznego
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
7.Co to jest laktacja jak przebiega ile trwa dni
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………