Dodaj publikację
Autor
Jolanta Chlebisz
Data publikacji
2009-07-13
Średnia ocena
5,00
Pobrań
159

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Konspekt lekcji w Szkole Przysposabiającej do Pracy z zakresu kucharstwa - Ciasto zagniatane na stolnicy - pierogi, przepis obrazkowo - wyrazowy, przepisy na farsze.
 Pobierz (doc, 943,0 KB)

Komentarze

ewa.woznica, 2011-10-09

szkoda ,że opis tylko wyrazowy a brak obrazkowego. Ewa

Podgląd treści

KONSPEKT LEKCJI Z ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH W KL. II B (SPP)

Prowadząca- Jolanta Chlebisz

Data- 16.06.2009 r.

Czas trwania- zajęcia blokowe: 6 godzin

Temat lekcji – Doskonalenie wykonywania ciasta na pierogi
– PIEROGI RUSKIE I Z TRUSKAWKAMI.

Cel ogólny – wyrobienie umiejętności praktycznych sporządzania ciasta na pierogi oraz umiejętności wykonywania pierogów

Cele operacyjne:

Uczeń potrafi:

- wyliczyć składniki ciasta wspomagając się przepisem
- przygotować potrzebne narzędzia i przybory
- zna kolejność wykonywanych czynności
- przygotować odpowiednie produkty do sporządzania ciasta
- zna zasady higieny obowiązującej podczas przygotowywania i spożywania posiłków
- samodzielnie przesiać odpowiednią ilość mąki
- samodzielnie lub z pomocą połączyć mąkę z płynem i pozostałymi składnikami (jajko)
- zarobić, wyrobić ciasto samodzielnie lub z pomocą
- rozwałkować ciasto
- wykrajać na rozwałkowanym cieście krążki
- nałożyć farsz
- skleić pierogi
- gotować pierogi:
nastawić wodę w garnku
wrzucić pierogi na wrzątek
odcedzić pierogi
- posprzątać stanowisko pracy - pozmywać naczynia
- umie aktywnie współdziałać w grupie podczas zajęć

Metody pracy:
- oglądowe – obserwacja, pokaz
- werbalne – opis, pogadanka, wypowiedzi uczniów
- praktycznego działania

Formy pracy:
- indywidualna
- grupowa

Środki dydaktyczne:
- przepis kucharski, produkty spożywcze, stolnica, sitko, wałek, nóż

Przebieg zajęć:

I. Zajęcia wstępne

1. Przywitanie
2. Sprawdzenie gotowości do zajęć (fartuchy, czystość rąk)
3. Przypomnienie warunków bhp

II. Zajęcia zasadnicze

1. Przedstawienie tematu zajęć
2. Przypomnienie wiadomości na temat pierogów – Prezentacja PowerPoint
3. Wyliczenie potrzebnych składników wspomagając się przepisem
4. Ustalenie kolejności czynności
5. Przygotowanie produktów, naczyń i urządzeń potrzebnych do sporządzenia
ciasta
6. Przesianie odpowiedniej ilości mąki
7. Sporządzenie ciasta poprzez połączenie składników w odpowiedniej
kolejności
8. Zagniatanie ciasta
9. Rozwałkowywanie ciasta
10. Wykrajanie na rozwałkowanym cieście krążków
11. Nakładanie farszu
12. Sklejanie pierogów
13. Gotowanie pierogów:
- nastawienie wody w garnku
- wrzucanie pierogów na wrzątek
- odcedzanie pierogów

III. Zajęcia końcowe

1. Uporządkowanie stanowiska pracy i pracowni kucharskiej
2. Podsumowanie zajęć,
3. Powtórzenie wiadomości na temat sporządzania pierogów

[pic]

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI, 4 PORCJE:
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka masła lub oleju
• 1 jajko
• około 3/4 szklanki ciepłej wody (można dodać szczyptę suchych drożdży)
• Nadzienie i dodatki: truskawki, śmietana, cukier puder

WYKONANIE:
1. mąkę przesiać na stolnicę

2. zrobić w niej wgłębienie

3. dodać sól, masło lub olej oraz jajko

4. stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia

5. ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut

6. włożyć pod miskę lub przykryć ściereczką

7. truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki

8. malutkie pozostawić w całości, większe pokroić

9. nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić ...