Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
ewa.woznica, 2011-10-09
szkoda ,że opis tylko wyrazowy a brak obrazkowego. Ewa
KONSPEKT LEKCJI Z ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH W KL. II B (SPP)
Prowadząca- Jolanta Chlebisz
Data- 16.06.2009 r.
Czas trwania- zajęcia blokowe: 6 godzin
Temat lekcji – Doskonalenie wykonywania ciasta na pierogi
– PIEROGI RUSKIE I Z TRUSKAWKAMI.
Cel ogólny – wyrobienie umiejętności praktycznych sporządzania ciasta na pierogi oraz umiejętności wykonywania pierogów
Cele operacyjne:
Uczeń potrafi:
- wyliczyć składniki ciasta wspomagając się przepisem
- przygotować potrzebne narzędzia i przybory
- zna kolejność wykonywanych czynności
- przygotować odpowiednie produkty do sporządzania ciasta
- zna zasady higieny obowiązującej podczas przygotowywania i spożywania posiłków
- samodzielnie przesiać odpowiednią ilość mąki
- samodzielnie lub z pomocą połączyć mąkę z płynem i pozostałymi składnikami (jajko)
- zarobić, wyrobić ciasto samodzielnie lub z pomocą
- rozwałkować ciasto
- wykrajać na rozwałkowanym cieście krążki
- nałożyć farsz
- skleić pierogi
- gotować pierogi:
nastawić wodę w garnku
wrzucić pierogi na wrzątek
odcedzić pierogi
- posprzątać stanowisko pracy - pozmywać naczynia
- umie aktywnie współdziałać w grupie podczas zajęć
Metody pracy:
- oglądowe – obserwacja, pokaz
- werbalne – opis, pogadanka, wypowiedzi uczniów
- praktycznego działania
Formy pracy:
- indywidualna
- grupowa
Środki dydaktyczne:
- przepis kucharski, produkty spożywcze, stolnica, sitko, wałek, nóż
Przebieg zajęć:
I. Zajęcia wstępne
1. Przywitanie
2. Sprawdzenie gotowości do zajęć (fartuchy, czystość rąk)
3. Przypomnienie warunków bhp
II. Zajęcia zasadnicze
1. Przedstawienie tematu zajęć
2. Przypomnienie wiadomości na temat pierogów – Prezentacja PowerPoint
3. Wyliczenie potrzebnych składników wspomagając się przepisem
4. Ustalenie kolejności czynności
5. Przygotowanie produktów, naczyń i urządzeń potrzebnych do sporządzenia
ciasta
6. Przesianie odpowiedniej ilości mąki
7. Sporządzenie ciasta poprzez połączenie składników w odpowiedniej
kolejności
8. Zagniatanie ciasta
9. Rozwałkowywanie ciasta
10. Wykrajanie na rozwałkowanym cieście krążków
11. Nakładanie farszu
12. Sklejanie pierogów
13. Gotowanie pierogów:
- nastawienie wody w garnku
- wrzucanie pierogów na wrzątek
- odcedzanie pierogów
III. Zajęcia końcowe
1. Uporządkowanie stanowiska pracy i pracowni kucharskiej
2. Podsumowanie zajęć,
3. Powtórzenie wiadomości na temat sporządzania pierogów
[pic]
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI
SKŁADNIKI, 4 PORCJE:
• 2 szklanki mąki
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka masła lub oleju
• 1 jajko
• około 3/4 szklanki ciepłej wody (można dodać szczyptę suchych drożdży)
• Nadzienie i dodatki: truskawki, śmietana, cukier puder
WYKONANIE:
1. mąkę przesiać na stolnicę
2. zrobić w niej wgłębienie
3. dodać sól, masło lub olej oraz jajko
4. stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia
5. ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut
6. włożyć pod miskę lub przykryć ściereczką
7. truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki
8. malutkie pozostawić w całości, większe pokroić
9. nastawić wodę w garnku na gotowanie, lekko posolić ...