Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
KONSPEKT LEKCJI Z ZAJĘĆ PRAKTYCZNYCH W KL. I B (SPP)
Prowadząca- Jolanta Chlebisz
Data- ……….
Czas trwania- 3 godziny
Temat lekcji – Sporządzanie ciasta z jabłkami
Cel ogólny – utrwalenie umiejętności praktycznych sporządzania ciasta z jabłkami
według przepisu obrazkowo- wyrazowego
Cele operacyjne:
Uczeń potrafi:
- wyliczyć składniki ciasta wspomagając się przepisem
- przygotować odpowiednie produkty do sporządzania ciasta
- zna kolejność wykonywanych czynności
- przygotować potrzebne narzędzia i przybory
- obrać lub pokroić jabłka
- odmierzyć składniki ciasta
- połączyć składniki ciasta posługując się mikserem
- przygotować blachę do wypieku
- zna zasady bhp przy obsłudze miksera i pieca elektrycznego
- posprzątać stanowisko pracy
Metody pracy:
- oglądowe – obserwacja, pokaz
- werbalne – opis, pogadanka, wypowiedzi uczniów
- praktycznego działania
Formy pracy:
- indywidualna
- grupowa
Środki dydaktyczne:
- przepis obrazkowo- wyrazowy, produkty spożywcze, naczynia, mikser
Przebieg zajęć:
I. Zajęcia wstępne
1. Przywitanie
2. Sprawdzenie gotowości do zajęć (fartuchy, czystość rąk)
3. Przypomnienie warunków bhp
II. Zajęcia zasadnicze
1. Przedstawienie tematu zajęć
2. Odszukanie odpowiedniego przepisu
3. Wyliczenie potrzebnych składników wspomagając się przepisem
4. Ustalenie kolejności czynności
5. Przygotowanie produktów, naczyń i urządzeń potrzebnych do sporządzenia
ciasta
6. Obranie, wydrążenie gniazd nasiennych, pokrojenie jabłek
7. Odmierzenie składników ciasta
8. Sporządzenie ciasta poprzez połączenie składników w odpowiedniej
kolejności
9. Przygotowanie blachy do wypieku- wysmarowanie tłuszczem i obsypanie
bułką tartą
10. Wyłożenie jabłek i ciasta na blachę
11. Przygotowanie pieca elektrycznego- nastawienie odpowiedniej temperatury
12. Włożenie ciasta do pieca z uwzględnieniem znajomości podstawowych
zasad bhp
III. Zajęcia końcowe
1. Uporządkowanie stanowiska pracy i pracowni kucharskiej
2. Podsumowanie zajęć, powtórzenie wiadomości na temat ciasta
3. Degustacja racuchów
[pic]
[pic]
CIASTO Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
1 – 1 i ½ kg JABŁEK
5 CAŁYCH JAJEK
1 SZKLANKA CUKRU KRYSZTAŁ
1 i ½ SZKLANKI MĄKI
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 CUKIER WANILIOWY
JABŁKA UMYĆ, OBRAĆ, POKROIĆ W 16- TKI ( JAK TORT)
1. Wbić jajka do miski – zmiksować mikserem
2. Dodać cukier i dokładnie zmiksować
3. Dodać cukier waniliowy
4. Przesiać make z proszkiem do pieczenia
5. Dodawać mąkę z proszkiem
6. Wysmarować blachę tłuszczem i obsypać bułka tartą
7. Wylać cienką warstwę ciasta do blachy
8. Nałożyć pokrojone jabłka
9. Wylać resztą ciasta
Nagrzany piekarnik 220oC, piec około 1 godziny.