Dodaj publikację
Autor
anna ekiert
Data publikacji
2009-08-24
Średnia ocena
5,00
Pobrań
259

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Konkurs promocji zdrowego trybu życia.
 Pobierz (doc, 80,0 KB)

Podgląd treści


Szkolny Konkurs Promocji Zdrowego Trybu Życia

|INSTRUKCJA |
|Test składa się z 14 zadań. |
|Odpowiedź na pytania testowe należy wybrać przez wyraźne zakreślenie kółeczkiem jednej z liter. |
|Zadania z luką – wypełnij kropkowane miejsca. |
|W zadaniach typu „Prawda – Fałsz” zakreśl wyraźnie prawidłową odpowiedź kółeczkiem |
|Imię i nazwisko: |Liczba uzyskanych punktów: |

1. Bogate źródła białka jako składnika budulcowego to:
a) kasza manna, kiełbasa, drób, jaja
b) wołowina, ser, jaja, ryby
c) wołowina, kiełbasa, pieczywo, jaja

2. Połącz w pary odpowiednie określenia dotyczące znaczenia witamin:
|a) witamina A |1) wywołuje awitaminozę |
|b) witamina B |2) powoduje krzepnięcie krwi |
|c) witamina C |3) brak jej wywołuje „kurzą ślepotę” |
|d) witamina D |4) choroba „beri – beri” spowodowana brakiem |
|e) witamina K |pewnej witaminy, zbadana w Indiach |
| |5) brak wywołuje chorobę zwaną krzywicą |
| |6) szkorbut – choroba marynarzy |

3. Wyjaśnij określenia:
a) choroba -………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………….
b) zdrowie - …………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………….

4. Telefony alarmowe:
a) policja ……………………………………….
b) pogotowie gazowe ……………………………………….
c) straż pożarna ……………………………………….
d) Pogotowie ratunkowe ……………………………………….

5. Wymień 5 produktów spożywczych bogatych w:
a) witaminy i sole mineralne: ………………………………………………………………
b) tłuszcze: …………………………………………………………………………………..
c) cukry: ……………………………………………………………………………………..
d) białka: …………………………………………………………………………………….

6. Tłuszcze i cukry to składniki odżywcze …………………………, białka to składniki …………………………, witaminy i sole mineralne to składniki ……………………… .

7. Uzupełnij schemat, jakie powinno być wyposażenie apteczki:

8. Skrót HIV oznacza:
a) chorobę, która jest wywoływana przez AIDS
b) Zespół Nabytego Upośledzenia Odporności
c) Ludzki Wirus Upośledzenia Odporności

Pytania Typu „Prawda – Fałsz”

9. Najważniejszym źródłem energii w pożywieniu człowieka są tłuszcze i składniki mineralne.
a) prawda
b) fałsz

10. Salmonella to choroba odzwierzęca.
a) prawda
b) fałsz

11. Niedobór witaminy K powoduje zaburzenia krzepnięcia krwi.
a) prawda
b) fałsz

12. WHO to Światowa Organizacja Zdrowia.
a) prawda
b) fałsz

13. Bakteryjne czy wirusowe? Wpisz nazwy mikrobów, które wywołują następujące choroby:
|a) grypa …………………………… |e) ospa …………………………… |
|b) angina …………………………… |f) gruźlica …………………………… |
|c) AIDS …………………………… |g) salmonelloza …………………………… |
|d) różyczka …………………………… | |

14. Rozwiąż krzyżówkę i wyjaśnij hasło:

| | |Znaczenie wyrazów: |
|1 | |Inaczej podwyższona temperatura ciała |
| | |Choroby spowodowane wadami komórek rozrodczych nazywamy |
| | |Jednym ze sposobów zapobiegania chorobom zakaźnym są … ochronne |
| | |Jest nim np. wesz głowowa |
| | |Inaczej uczulenie na pyłki traw |
| | |Pora roku, kiedy częściej się przeziębiamy |
| | |Mały robak żyjący w jelicie grubym u dzieci |
| | |Choroba ślinianek (gruczołów produkujących ślinę) |
| | |Sprzyja rozwojowi grzybicy |
| | | |
|2 | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
|3 | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
|4 | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
|5 | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
|6 | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
|7 | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
|8 | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
|9 | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
|Hasło: ________________________________ |
| |
|…………………………………………………………………………………………………… |
|…………………………………………………………………………………………………… |

-----------------------
Zawartość domowej apteczki