Dodaj publikację
Autor
Agnieszka Sęk
Data publikacji
2010-01-25
Średnia ocena
0,00
Pobrań
108

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Plan wynikowy z mikrobiologii jest przeze mnie opracowany i stosowany do nauczania przedmiotu Mikrobiologia w III klasie Technikum żywienia i gospodarstwa domowego. Przedmiot realizowany jest w ciągu jednego roku szkolnego. W planie wynikowym uwzględniłam podstawę programową oraz standardy wymagań egzaminacyjnych.
 Pobierz (doc, 42,5 KB)

Podgląd treści


Plan wynikowy Przedmiot : Mikrobiologia żywności Klasa III TŻiGD Nauczyciel : Agnieszka Sęk

|Lp. |Zakres tematyczny |Liczba jednostek |Umiejętności |Standardy wymagań |Podstawa programowa |
| | |lekcyjnych | | | |
|1 |Podanie i omówienie programu nauczania przedmiotu :Mikrobiologia |1 |- znajomość zagadnień realizowanych na przedmiocie w ciągu roku | | |
| |żywności w klasie III | |szkolnego | | |
|2 |Omówienie przedmiotowego systemu oceniania wiedzy i umiejętności z |1 |- znajomość przedmiotowego systemu nauczania oraz kryteriów oceniania | | |
| |przedmiotu: Mikrobiologia żywności . | |wiedzy i umiejętności obowiązujących na przedmiocie | | |
| |Kryteria oceniania wiedzy i umiejętności na w/w przedmiocie | | | | |
|4 |Zadania mikrobiologii |1 |wskazać zadania przedmiotu, |3.1 |Ż: 1.35 |
| | | |- wskazywać związki mikrobiologii z produkcją żywności | | |
|5 |Środowisko bytowania drobnoustrojów. Rola drobnoustrojów |1 |charakteryzować środowisko bytowania drobnoustrojów , |3.2 |Ż:1.35 |
| | | |określać rolę drobnoustrojów w przyrodzie i gospodarce człowieka | | |
|6 |Pracownia mikrobiologiczna |4 | |3.1 |H: 2.1 |
| |Zasady Bhp obowiązujące w pracowni mikrobiologicznej oraz | |charakteryzować przepisy Bhp w pracowni mikrobiologicznej, | |2.8 |
| |wyposażenie pracowni mikrobiologicznej | |charakteryzować wyposażenie pracowni mikrobiologicznej, | | |
| |Budowa mikroskopu | |omówić budowę mikroskopu, | | |
| |Preparaty mikroskopowe | |klasyfikować i określać sposoby sporządzania różnych preparatów | | |
| |Podłoża do hodowli drobnoustrojów | |mikroskopowych, | | |
| | | |klasyfikować i charakteryzować podłoża do hodowli drobnoustrojów | | |
|7 |Morfologia drobnoustrojów |5 |klasyfikować drobnoustroje |3.2 | |
| |Systematyka drobnoustrojów | |rozróżniać komórki bakterii, | | |
| |Morfologia bakterii | |opisać budowę i rodzaje komórek bakteryjnych , | | |
| |Morfologia wirusów | |charakteryzować cechy morfologiczne wirusów , | | |
| |Budowa morfologiczna grzybów pleśniowych | |wymienić elementy budowy komórki drożdżowej, | | |
| |Sprawdzian wiadomości | |charakteryzować cechy morfologiczne pleśni, | | |
| | | |opisać budowę oraz określać rodzaje pleśni | | |
|8 |Wpływ środowiska na wzrost i rozwój drobnoustrojów |3 |opisać sposoby odżywiania się drobnoustrojów, |1.3 |Ż:1.32 |
| |Podstawowe czynności drobnoustrojów : odżywianie, oddychanie , | |dokonać podziału drobnoustrojów ze względu na sposób oddychania, |3.2 |1.34 |
| |rozmnażanie. | |określać sposoby rozmnażania drobnoustrojów, | | |
| |Drobnoustroje a środowisko | |charakteryzować środowisko jako zespół czynników warunkujących byt | | |
| |Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na rozwój drobnoustrojów | |drobnoustrojów , | | |
| | | |określać wpływ czynników fizycznych i chemicznych na rozwój | | |
| | | |drobnoustrojów, | | |
| | | |wskazać możliwości wykorzystania czynników fizycznych i chemicznych do | | |
| | | |utrwalania żywności | | |
|9. |Wykorzystanie drobnoustrojów w produkcji żywności |7 |wskazać rolę drobnoustrojów w procesach fermentacyjnych , |3.2 |Ż: 1.35 |
| |Procesy fermentacyjne. Rola bakterii w przemyśle spożywczym | |charakteryzować bakterie fermentacji mlekowej, | | |
| |Charakterystyka fermentacji mlekowej | |charakteryzować rolę bakterii mlekowych, | | |
| |Charakterystyka fermentacji octowej propionowej i masłowej oraz | |wskazać szkodliwe działanie bakterii mlekowych, | | |
| |ich wykorzystanie w przemyśle spożywczym | |opisać bakterie fermentacji octowej, | | |
| |Rola i charakterystyka drożdży | |określać rolę bakterii octowych , | | |
| |Znaczenie pleśni | |opisać bakterie fermentacji propionowej, | | |
| |Drobnoustroje szkodliwe w produkcji żywności | |wskazać zastosowanie fermentacji propionowej w produkcji żywności, | | |
| |Sprawdzian wiadomości | |wskazać szkodliwe działanie bakterii masłowych , | | |
| | | |charakteryzować drożdże szlachetne, | | |
| | | |opisać fermentację ...