Dodaj publikację
Autor
Małgorzata Wójcik
Data publikacji
2010-04-27
Średnia ocena
0,00
Pobrań
248

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Wymagania jakie uczeń powinien spełniać na poszczególne oceny (plan wynikowy), z Technologii gastronomicznej z towaroznawstwem w Technikum - kucharz kl. IV.
 Pobierz (doc, 64,0 KB)

Podgląd treści


WYMAGANIA Z TECHNOLOGII GASTRONOMICZNEJ Z TOWAROZNAWSTWEM KL.IV TECHNIKUM KUCHARZ

| |WIADOMOŚCI |
|DZIAŁ PROGRAMOWY | |
| | | | | |
| |WYMAGANIA NA OCENĘ: |WYMAGANIA NA OCENĘ: |WYMAGANIA NA OCENĘ: |WYMAGANIA NA OCENĘ: |
| |DOPUSZCZAJĄCY |DOSTATECZNY |DOBRY |BARDZO DOBRY |
| |uczeń potrafi: |uczeń potrafi: |uczeń potrafi: |uczeń potrafi: |
| | | | | |
|I. POTRAWY KUCHNI |- potrafi wymienić asortyment potraw |potrafi scharakteryzować potrawy |potrafi omówić sposób podania |- potrafi dobierać potrawy i napoje |
|REGIONALNYCH I NARODOWYCH |typowych dla kuchni staropolskiej i każdego |staropolskie, regionalne i narodowe |napojów i potraw danej kuchni |w zestawy posiłków charakterystycznych |
| |regionu oraz narodu |- potrafi scharakteryzować zwyczaje | |dla kuchni |
| |- potrafi wymienić surowce i przyprawy typowe |związane ze świętami i obrzędami w | |staropolskiej, regionalnej i narodowej |
| |dla danej kuchni |tradycji polskiej | | |
| | |potrafi scharakteryzować zwyczaje innych narodów | | |
| | | | | |
|II. PODSTAWY ZYWIENIA |- potrafi wyjaśnić co to jest dieta |- potrafi wyjaśnić cel żywienia |- potrafi dopasować dietę do jednostki |- potrafi zaplanować jadłospis w różnych |
|DIETETYCZNEGO |- potrafi wymienić rodzaje diet |dietetycznego |chorobowej |jednostkach |
| | |- potrafi scharakteryzować różne diety |- potrafi dobrać metodę i technikę |chorobowych |
| | |- potrafi wymienić produkty dozwolone i |przygotowania potraw w różnych dietach | |
| | |zabronione w dietach |- potrafi uzasadnić wybór surowców | |
| | | |i metod w przygotowaniu posiłków w | |
| | | |dietach | |
| | | | | |
|III. NAPOJE |potrafi wymienić różne używki i napoje i |- potrafi scharakteryzować używki i ich |- potrafi wyjaśnić otrzymywanie |- potrafi opisać etapy otrzymywania kawy, |
| |sklasyfikować je |ekstrakty |kawy, herbaty, kakao oraz otrzymywanie |herbaty, kakao, oraz napojów |
| |- potrafi określić wpływ używki na |- potrafi wymienić sposoby sporządzania |wina, wódki, spirytusu |alkoholowych |
| |organizm człowieka |napojów gorących: kawy, herbaty, kakao |- potrafi opisać techniki sporządzania |- potrafi omówić sposoby podania |
| | |- potrafi wymienić asortyment kaw, herbat, |różnych kaw, herbat, kakao i napojów |napojów gorących zimnych i |
| | |kakao i asortyment napojów alkoholowych |bezalkoholowych zimnych |alkoholowych |
| | | |- potrafi scharakteryzować sortyment kaw, |- potrafi dobrać naczynia do podawania |
| | | |herbat, kakao oraz rodzaje win, spirytusu, |napojów gorących, zimnych oraz alkoholowych |
| | | |piwa i miodów pitnych |- potrafi dobierać napoje do potraw |
| | | | | |
|IV. PRZYJĘCIA OKOLICZNOŚCIOWE |- potrafi wymienić zasady nakrywania |- potrafi zastosować zasady nakrywania |potrafi omówić nakrycie stołu do |potrafi wykonać nakrycie stołu do |
| |stołów |stołów do 3 potraw |konkretnego menu |konkretnego menu uwzględniając |
| |- potrafi wymienić |potrafi scharakteryzować różne śniadania |potrafi wykonać nakrycie do śniadań obiadów i |sposób serwowania tych potraw i techniki |
| |różne rodzaje śniadań i uroczystości |oraz bankiety zasiadane i na stojąco |kolacji oraz na różne uroczystości |manipulacji sztućcami |
| |- potrafi wymienić metody serwowania potraw |- potrafi omówić nakrycia do różnych śniadań i |- potrafi dobrać potrawy napoje do |potrafi ułożyć menu na różne uroczystości i|
| | |uroczystości |śniadania prostego, wzmocnionego, |kolacje |
| | | |myśliwskiego oraz na uroczystości z |- potrafi dobrać sposób podania |
| | | |okazji wesela ...