Dodaj publikację
Autor
Anna Perkowska
Data publikacji
2010-05-04
Średnia ocena
0,00
Pobrań
318

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Scenariusz zajęć z Technik żywienia i gospodarstwa domowego dla klasy II.
 Pobierz (doc, 42,0 KB)

Podgląd treści


SCENARIUSZ LEKCJI

KLASA: II tu
SPECJALNOŚĆ : Technik żywienia i gospodarstwa domowego
PROWADZĄCY: Anna Perkowska
CZAS TRWANIA: 2 jednostki lekcyjne

TEMAT ZAJĘĆ : Potrawy z jaj gotowanych i sposoby podawania.

/ Typ zajęć: lekcja wprowadzająca nowy materiał z ćwiczeniami/
CEL GŁÓWNY LEKCJI
Rozwijanie umiejętności sporządzania potraw z jaj gotowanych.

CELE OPERACYJNE LEKCJI

Po zakończeniu lekcji uczeń potrafi:
• Wymienić potrawy z jaj gotowanych
• Sporządzać i podawać wybrane potrawy z jaj gotowanych
• Dobrać odpowiedni surowiec
• Określić zasady prawidłowego gotowania potraw z jaj
• Omówić zmiany fizyko- chemiczne zachodzące podczas gotowania w potrawach z jaj
• Znać sposoby podawania potraw z jaj
• Ocenić jakość sporządzonych potraw
• Przestrzegać zasad bhp i oszczędnie gospodarować surowcem

CEL REWALIDACYJNY

Ćwiczenie cech pamięci, wzbogacanie i utrwalanie słownictwa

Wiadomości do zrozumienia:
• Rodzaje potraw z jaj gotowanych
• Rola dekoracji – jako wykończenie potrawy
• Wpływ higieny produkcji na jakość potrawy

Umiejętności:
• Planowanie poszczególnych etapów pracy
• Przygotowania stanowiska do pracy
• Ukierunkowanie ucznia na logiczne myślenie przy wykonywaniu poszczególnych czynności
• Umiejętność sporządzania zaplanowanych rodzajów potraw
• Dekorowanie potraw i jej podanie na różne sposoby

Postawa:
• Wdrażanie do oszczędności surowca
• Kształtowanie nawyków estetycznych
• Wdrażanie do samooceny
• Dbanie o bezpieczeństwo i higienę pracy

METODY PRACY -PODAJĄCA:
• CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM
• POGADANKA
-AKTYWIZUJĄCA
• POKAZ
• PRAKTYKA
• PRODUKCJA
• PRACA W GRUPACH
• OBSERWACJA
• ĆWICZENIA PRAKTYCZNE

ŚRODKI DYDAKTYCZNE:
Odpowiednie naturalne produkty i surowce. Podręcznik dla technikum „Technologia gastronomiczna” oraz segregator z wycinkami czasopism kulinarnych na temat potraw z jaj gotowanych. Narzędzia i naczynia do pracy; sprzęt gospodarstwa domowego.

ŚCIEŻKA EDUKACYJNA: Edukacja prozdrowotna –EZ

TREŚĆ: Żywienie a samopoczucie i zdolność do pracy oraz zapobieganie chorobom. Wybór sprzyjających zdrowiu produktów spożywczych i ich przechowywanie.
PRZEWIDYWANY EFEKT: Uświadomienie pozytywnego wpływu jaj na jakość i wartość odżywczą potraw.

HASŁO BHP

PRZESTRZEGANIE ZASAD BHP PODCZAS SPORZĄDZANIA POTRAW Z JAJ GOTOWANYCH.

PLAN ZAJĘĆ

1.CZYNNOŚCI ORGANIZACYJNO - PORZĄDKOWE
2.WPROWADZENIE DO TEMATU ZAJĘĆ
3.PODANIE I OMÓWIENIE TEMATU
4.OMÓWIENIE ZADAŃ PRODUKCYJNYCH
5.PRACA SZKOLENIOWO-PRODUKCYJNA
6. DEGUSTACJA PODSUMOWANIE ZAJĘĆ I OCENA PRACY UCZNIÓW
7.SPRZĄTANIE PRACOWNI