Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Test wiedzy o zdrowiu i zdrowym odżywianiu
1. Ile posiłków w ciągu dnia powinna spożywać młodzież?
a) 3
b) 4
c) 5
2. Który z niżej wymienionych produktów jest dobrym źródłem NNKT?
a) oleje roślinne
b) pieczywo razowe
c) mięso wieprzowe
3. Który z poniższych produktów jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza?
a) ser żółty
b) szpinak
c) wątróbka wieprzowa
4. Betakaroten jest prowitaminą witaminy:
a) E
b) A
c) C
5. Włókno pokarmowe:
a) wspomaga pracę przewodu pokarmowego
b) wzmacnia układ odpornościowy
c) poprawia koncentracje uwagi
6. Anoreksja to”
a) nadużywanie środków odchudzających i przeczyszczających
b) zaburzenia trawienia laktozy
c) jadłowstręt
7. Światowy Dzień Zdrowia przypada:
a) 22 marca
b) 7 kwietnia
c) 12 maja
8. Produkty zbożowe są źródłem błonnika pokarmowego:
a) prawda
b) fałsz
9. Według światowej Organizacji Zdrowia (1946) – zdrowie to nie tylkobrak choroby czy ułomności ale pełen dobrostan fizyczny, psychiczny i społeczny:
a) prawda
b) fałsz
10. Żywność modyfikowana genetycznie nie jest bardziej niebezpieczna dla zdrowia niż niemodyfikowana:
a) prawda
b) fałsz
11. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są ryby i orzechy włoskie:
a) prawda
b) fałsz
12. Otyłość typu „gruszka” zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca:
a) prawda
b) fałsz
13. Do produktów o wysokiej wartości energetycznej (wysokokalorycznych) możemy zaliczyć:
a) śmietanę, ziemniaki, grzyby, frytki
b) salami, chałwę, boczek, ciasta
c) mleko, warzywa, cielęcinę, masło
14. Termin NNKT obejmuje:
a) nasycone kwasy tłuszczowe,
b) nienasycone kwasy tłuszczowe
c) nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe
15. Największa ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych znajduje się w:
a) oliwie oliwek
b) maśle
c) margarynie
16. Do wyliczenia wskaźnika służącego do oceny rozmieszczenia tkanki tłuszczowej (WHR) niezbędne są pomiary:
a) masy i wysokości ciała
b) obwodu tali i bioder
c) obwodu tali i wysokości ciała
17. Procentowa zawartość białka w wartości energetycznej diety u młodzieży w okresie dojrzewania powinna wynosić:
a) około 30%
b) około 15%
c) żadna z powyższych odpowiedzi
18. Ograniczenie spożycia soli kuchennej do 5-6g na dobę przyczynia się do:
a) podwyższenia ciśnienia tętniczego krwi
b) obniżenia ciśnienia tętniczego krwi
c) podniesienia smaku potraw
19. Zwiększenie spożycia sacharozy wpływa na:
a) zwiększenie łaknienia
b) rozwój próchnicy zębów
c) rozwój osteoporozy
20. Podaj wzór na obliczanie BMI (Body Mass Indeks) i oblicz swój BMI:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
KLUCZ ODPOWIEDZI
1.C
2.A
3.C
4. B
5.A
6.C
7.B
8.A
9.A
10.A
11.A
12.B
13.B
14.B
15.A
16.B
17.B
18 ...