Dodaj publikację
Autor
Iwona Fengler
Data publikacji
2010-05-17
Średnia ocena
0,00
Pobrań
136

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Scenariusz lekcji języka polskiego w klasie VI na temat zwyczajów i tradycji Świąt Wielkanocnych dzisiaj i w przeszłości.
 Pobierz (doc, 37,5 KB)

Podgląd treści


nauczyciel prowadzący zajęcia: Iwona Fengler
klasa VI
data prowadzenia zajęć: 28. 03. 2007r.

SCENARIUSZ LEKCJI JĘZYKA POLSKIEGO

W KLASIE VI SZKOŁY PODSTAWOWEJ

TEMAT: Porozmawiajmy o zwyczajach wielkanocnych

Cel ogólny: przygotowanie do redagowania tekstów do różnych adresatów w różnych celach

Cele szczegółowe: /opracowane w oparciu o podstawę programową i następujące standardy wymagań: 1.1., 1.4., 2.1., 2.5.

Uczeń:
- wie, czym jest zwyczaj
- wie, czym charakteryzują się takie formy wypowiedzi, jak: zaproszenie, kartka pocztowa, przepis, notatka prasowa
- czyta ze zrozumieniem różnego rodzaju teksty (tekst popularno-naukowy, tekst literacki)
- wyszukuje w tekście informacje
- wymieni wielkanocne zwyczaje
- współpracuje w grupie
- zredaguje zaproszenie, przepis, kartkę pocztową, notatkę prasową

środki dydaktyczne: fragmenty tekstów literackich, fragment tekstu A. Dzikowskiej Wielkanoc – jak to było kiedyś, karta pracy ucznia
metody pracy: praca z tekstem, rozmowa kierowana,
formy pracy: praca indywidualna, praca w grupach
czas trwania zajęć: 45 minut

PRZEBIEG LEKCJI

1. Czynności organizacyjne.
2. Wprowadzenie do tematu i jego podanie.
3. Rozdanie kart pracy i praca indywidualna uczniów. /załącznik 1/
4. Prezentacja zadania.
5. Praca w grupie. /załącznik 2/
6. Prezentacja zadania.
7. Praca w grupie. /załącznik 3/
8. prezentacja zadania.
9. Podanie zadania domowego: Dlaczego warto pielęgnować świąteczne zwyczaje? Odpowiedź uzasadnij przynajmniej 3 argumentami.

Załącznik 1

Karta pracy ucznia

➢ Przeczytaj uważnie tekst Anny Dzikowskiej Wielkanoc – jak to było kiedyś
➢ Na podstawie tekstu odpowiedz pełnym zdaniem na poniższe pytania:

a) Z czego robiono wielkanocne baranki?
......................................................................................................................................................................................................................................................................................
b) Z czego składało się święcone?
......................................................................................................................................................................................................................................................................................
c) Jakie baby królowały na stołach?
......................................................................................................................................................................................................................................................................................
d) Których ciast oprócz bab nie mogło zabraknąć na wielkanocnym stole?
......................................................................................................................................................................................................................................................................................

Wielkanoc – jak to było kiedyś

Świąteczna uczta była nagrodą za trwający czterdzieści dni i rygorystycznie przestrzegany post. Dwa dni przed jego zakończeniem wieszano śledzia na drzewie, aby ukarać go za to, że przez 6 tygodni zastępował on mięso. Urządzano także pogrzeby postnemu żurowi, którego w dawnych czasach jedzono prawie codziennie.
W Wielką Sobotę chodzono poświęcić jedzenie. W niedzielny poranek obowiązkowe było uczestnictwo w uroczystej rezurekcji, która trwała 3 godziny. Śniadanie rozpoczynało się od podzielenia się poświęconym jajkiem. W niektórych regionach kraju, przed przystąpieniem do śniadania, każdy musiał zjeść laskę chrzanu. Dzięki temu przez cały rok nie cierpiał na ból brzucha, na katar, kaszel czy ból zębów. Dużą uwagę przywiązywano do wyglądu stołów. Przystrajano je bukiecikami z bukszpanu i barwinku. Na środku stołu zawsze stał baranek. Robiono go z wosku, masła, ciasta lub marcepanu. Wokół niego ustawiano misy z jajkami, mięsem, tace z ciastami.
Jak nakazywała tradycja, święcone składało się ...