Dodaj publikację
Autor
Dorota Litwińska
Data publikacji
2010-05-18
Średnia ocena
0,00
Pobrań
157

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Artykuł dotyczy racjonalnego żywienia dzieci oraz jego wpływu na prawidłowy rozwój.
 Pobierz (doc, 36,5 KB)

Podgląd treści


RACJONALNE ŻYWIENIE A PRAWIDŁOWY ROZWÓJ DZIECKA

Jednym z warunków osiągnięcia i utrzymania dobrego zdrowia jest prawidłowe żywienie .Stosowanie na co dzień zasad racjonalnego żywienia w znacznym stopniu wpływa na właściwy rozwój fizyczny i psychiczny dzieci, utrzymanie dobrej kondycji fizycznej i psychicznej dorosłych, oraz zwiększa odporność na oddziaływanie szkodliwych czynników środowiska. Wadliwe żywienie wpływa na nasze zdrowie. Może to być żywienie niedoborowe – gdy w spożywanych pokarmach brakuje, albo jest za mało ważnych składników odżywczych. Dzieci rozwijają się wówczas nieprawidłowo.Trzeba jednak pamiętać, że szkodliwy jest nie tylko niedobór pożywienia, lecz także jego nadmiar, ponieważ często występuje wówczas nieprawidłowy stosunek poszczególnych składników odżywczych. O sposobie żywienia w coraz większym stopniu decydują zwyczaje żywieniowe, to znaczy czynniki niezwiązane z produkcją żywności ani jej podziałem. Zwyczaje te kształtowane są zarówno przez wzorce panujące w danej społeczności, jak też w warunkach domowych, w rodzinie, w szkole. Zwyczaje żywieniowe nie zawsze kształtują się we właściwym kierunku, często są nieprawidłowe, co stanowi jedną z przyczyn wadliwego sposobu odżywiania się. Dlatego też, między innymi potrzebna jest wiedza by w sposób właściwy zaspokoić potrzeby żywieniowe. Nie ma obecnie możliwości prawidłowego żywienia bez znajomości podstawowych jego zasad.
Ocena sposobu żywienia dzieci i młodzieży w zmieniających się warunkach ekonomicznych i społecznych jest ważna w celu określenia jego korzystnych i negatywnych skutków dla zdrowia.
W badaniach naukowych wykazano zależność między prawidłowym żywieniem dziecka a jego rozwojem, stanem zdrowia, profilaktyką chorób, aktywnością fizyczną i psychiczną. Warunkiem zdrowia i rozwoju dziecka jest codzienne dostarczanie w pożywieniu składników budulcowych, energetycznych i regulujących. Ze składników odżywczych organizm dziecka odnawia zużyte komórki, tkanki i płyny ustrojowe, produkuje energię cieplną dla utrzymania życia i wykonania nauki i pracy. Racjonalne żywienie dziecka w każdym wieku powinno opierać się na znajomości potrzeb organizmu dziecięcego i na podstawowych wiadomościach wiadomościach zakresu żywienia. Energia uzyskana z pożywienia jest niezbędna dla funkcjonowania organizmu, działania mięśni, normalnego przebiegu rozwoju. Braki i niedobory mogą przerywać cykle menstruacyjne kobiet i powodować bezpłodność u mężczyzn .Niedobory żywienia powodują opóźnienie zwłaszcza u chłopców, opóźnienie rozwoju fizycznego, motorycznego i psychicznego. Wyraźne są związki między liczbą posiłków mięsnych w tygodniu, a wiekiem uzyskania dojrzałości płciowej. Większe spożycie przyspiesza dojrzewanie. Oprócz ilości i jakości posiłków na rozwój fizyczny wpływa ich częstość. Rzadsze, obfite i nieregularne spożywanie posiłków sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Niedożywienie nawet niewielkiego stopnia, bardzo ogranicza zasoby podskórnej tkanki tłuszczowej. Wadliwe żywienie w zależności od jego charakteru wywołuje samo przez się wiele schorzeń bądź ułatwia powstawanie innych stanowiących tło ...