Dodaj publikację
Autor
Magdalena Klimowicz, Agnieszka Misiewicz
Data publikacji
2010-05-26
Średnia ocena
0,00
Pobrań
208

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Projekt edukacyjny przygotowany i zrealizowany przez nauczyciela przedmiotów gastronomicznych, p. A. Misiewicz oraz nauczyciela języka angielskiego, p. M. Klimowicz. Projekt to wykorzystanie w praktyce znajomości języka angielskiego poprzez przygotowanie potraw kuchni angielskiej według zaproponowanych przepisów.
 Pobierz (doc, 60,0 KB)

Podgląd treści


Projekt edukacyjny

TEMAT: KUCHNIA BRYTYJSKA OD .... KUCHNI

Czas trwania projektu: 7 miesięcy

Osoby odpowiedzialne: Agnieszka Misiewicz (przedmioty gastronomiczne),
Magdalena Klimowicz (język angielski)

Cele:
1. Zapoznanie się z kulturą i zwyczajami żywieniowymi krajów anglojęzycznych
2. Ćwiczenie umiejętności pracy w grupie
3. Propagowanie języka angielskiego
4. Wykorzystanie wiedzy o kuchni brytyjskiej w praktyce

Zadania ogólne:
1. Zebranie informacji o zwyczajach żywieniowych w Wielkiej Brytanii
2. Zebranie i opracowanie informacji o geografii i kulturze Wielkiej Brytanii
3. Opracowanie przepisów charakterystycznych dla kuchni brytyjskiej
4. Przetłumaczenie zebranych informacji na język angielski
5. Przygotowanie pracowni
6. Wykonanie potraw wg przepisów
7. Podsumowanie projektu

Zadania szczegółowe:
|Lp. |Zadania |Osoba odpowiedzialna | |
| | | |Termin realizacji |
|1. |Zebranie informacji o zwyczajach żywieniowych w Wielkiej |A.Misiewicz, |wrzesień 2009 |
| |Brytanii (praca w grupach, przygotowanie prezentacji w |uczniowie klasy IV Technikum | |
| |programie PowerPoint) |Gastronomiczne | |
|2. |Zebranie i opracowanie informacji o geografii i kulturze |M.Klimowicz, uczniowie klasy III (LO) |wrzesień – październik 2009 |
| |Wielkiej Brytanii (praca w grupach, wybór tematu, | | |
| |przygotowanie prezentacji w programie PowerPoint) | | |
|3. |Opracowanie przepisów charakterystycznych dla kuchni |A.Misiewicz, |październik – grudzień 2009 |
| |brytyjskiej (przeszukanie literatury fachowej, czasopism |uczniowie klasy IV TG | |
| |branżowych oraz stron internetowych) | | |
|4. |Przetłumaczenie zebranych informacji na język angielski |M.Klimowicz, uczniowie klasy III (LO) |październik – grudzień 2009 |
| |(praca w grupach, przetłumaczenie informacji z użyciem | | |
| |słowników, opracowanie graficzne przepisów w postaci folderu)| | |
|5. |Przygotowanie pracowni (zakup produktów, przygotowanie |A.Misiewicz, uczniowie klas IV TG i III |luty 2010 |
| |stanowisk pracy, utworzenie grup roboczych) |(LO) | |
|6. |Wykonanie potraw wg przepisów (praca grup roboczych, wymiana |A.Misiewicz, |luty 2010 |
| |doświadczeń) |M.Klimowicz, | |
| | |oraz uczniowie z klas IV TG i III (LO) | |
|7. |Podsumowanie projektu (fotorelacja, publikacja na stronie |A.Misiewicz, |marzec 2010 |
| |internetowej Zespołu Szkół oraz na portalu Wirtualne Pniewy, |M.Klimowicz | |
| |informacja do prasy, sprawozdanie) | | |

Formy realizacji projektu:
• Praca zespołowa nauczycieli i uczniów klasy IV TG i III (LO)
• Prezentacje w programie PowerPoint
• Degustacja przygotowanych potraw

Realizacja zadań: przygotowanie potraw w pracowni Technikum Gastronomicznego, współpraca nauczycieli i młodzieży.

Schemat ramowy/ogólny:
1. Powitanie, podanie harmonogramu imprezy

2. Przedstawienie prezentacji o nawykach żywieniowych w Wielkiej Brytanii (uczniowie z klasy IV TG)

3. Przedstawienie prezentacji o Wielkiej Brytanii (uczniowie z klasy III LO)

4. Przygotowanie potraw według przepisów:

• Paszteciki drobiowe z warzywami - Chicken Pastry Filled with Vegetables

• Szkocka zupa z kury i porów - A Cock-a-leekie Soup

1 Ziemniaki w sosie tymiankowym zapiekane w serze - Cheddar Cheese Mashed Potatoes with Thyme Sauce

• Puding z bułek na słodko - Bread Crumb Pudding ...