Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
SCENARIUSZ LEKCJI CHEMII W KLASIE I
Temat lekcji: RODZAJE ROZTWORÓW
CEL OGÓLNY: Zapoznanie z klasyfikacją roztworów na podstawie wybranego kryterium podziału (rozmiar cząstek fazy rozpraszanej, ilość substancji rozpuszczonej) oraz właściwościami roztworów.
CELE OPERACYJNE:
Wiadomości - uczeń wie:
• co to jest roztwór właściwy,
• co to jest zawiesina,
• co to jest roztwór koloidalny,
• co to jest sedymentacja, koagulacja i agregacja,
• co to jest emulsja i emulgator.
Umiejętności -uczeń umie:
• dokonać podziału roztworów ze względu na wielkość cząstek substancji rozpuszczonej,
• rozróżniać roztwór właściwy od koloidu i zawiesiny,
• porównywać właściwości roztworów,
• wyjaśnić na czym polega efekt Tyndalla,
• zakwalifikowywać przykłady mieszanin do wprowadzonych pojęć (roztworu właściwego, koloidu i zawiesiny).
Postawy:
• kształtowanie dociekliwości poznawczej i aktywnej postawy badawczej uczniów,
• wzbudzanie w uczniach zainteresowania chemią jako nauką doświadczalną.
ŚRODKI DYDAKTYCZNE: foliogramy, sprzęt laboratoryjny (zlewki, probówki, szalki Petriego, bagietki, lejki, kolby stożkowe), odczynniki (sól kuchenna, cukier, piasek, żelatyna, kreda, mleko, siarczan (VI) miedzi, olej, płyn do mycia naczyń), rzutnik, lampka.
METODY PRACY:
• problemowa,
• praktyczna,
• podająca
FORMY PRACY: zbiorowa całym zespole klasowym, indywidualna.
TOK LEKCJI:
CZĘŚĆ WPROWADZAJĄCA
1. Sprawy organizacyjne.
2. Nawiązanie do znanych uczniom wiadomości i obserwacji - nawiązanie do pojęcia roztworu i podziału substancji na łatwo i trudno rozpuszczalne (uczniowie podają przykłady różnych układów o różnym stopniu rozproszenia; sformułowanie pojęcia roztworu).
CZĘŚĆ POSTĘPUJĄCA
1. POKAZ 1
Cel doświadczenia: porównywanie właściwości mieszanin powstałych przez zmieszanie z wodą: soli kuchennej, cukru, siarczanu (VI) miedzi, mleka, kredy, siarki, żelatyny, piasku.
Sprzęt laboratoryjny: zlewki, szalki Petriego, bagietki, pipeta.
Odczynniki: sól kuchenna, cukier, siarczan (VI) miedzi, żelatyna, kreda, piasek, siarka, mleko.
Czynności: Porównujemy właściwości otrzymanych mieszanin.
Obserwacje: W pierwszych trzech zlewkach otrzymaliśmy mieszaniny jednorodne,
a w pozostałych zlewkach mieszaniny niejednorodne. W zlewce z żelatyną substancję można wyróżnić, jest ona jakby „zawieszona” w wodzie. W zlewce z piaskiem, siarką, kredą substancje są wyraźnie widoczne, opadły na dno naczynia.
Wniosek: W pierwszych trzech zlewkach otrzymaliśmy roztwór właściwy, a pozostałych roztwory niewłaściwe.
Podsumowanie w postaci grafu: (uczniowie zostawiają wolne miejsce na uzupełnienie grafu)
ROZTWORY
WŁAŚCIWE (HOMOGENICZNE) NIEWŁAŚCIWE (HETEROGENICZNE)
2. Wprowadzenie sytuacji problemowej: Czym różnią się roztwory mleka w wodzie i piasku
w wodzie (zlewki 6 i 7)?
(Można uczniów prowokować do stwierdzenia, że różnią się wielkością cząstek.)
Poprzez mieszanie roztworów, można zauważyć różnicę w szybkości opadania cząstek.
Pytamy, dlaczego tak się dzieje? Nasuwa się wniosek: roztwór wody z piaskiem zawiera
cząstki większe i cięższe.
Aby lepiej rozróżnić roztwory można zbadać efekt Tyndalla.
3. POKAZ 2
Cel doświadczenia: Badanie efektu Tyndalla w roztworach z poprzedniego doświadczenia.
Sprzęt laboratoryjny ...