Dodaj publikację
Autor
Joanna Miłek
Data publikacji
2011-04-14
Średnia ocena
0,00
Pobrań
33

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Hospitacja diagnozująca dla szkoły przyspasabiającej do pracy, przedmiot Przysposobienie do pracy - Elementy kucharstwa, temat zajęć - Kluski śląskie.
 Pobierz (doc, 40,0 KB)

Podgląd treści

Arkusz hospitacji diagnozującej

Imię i nazwisko nauczyciela: Joanna Miłek

Hospitowani: kl.IId

Przedmiot: Przysposobienie do pracy- Elementy kucharstwa-Kluski śląskie

Termin: 28.03.2011

Cele ogólne hospitacji

:- ocena osiągnięć uczniów związanych z działem przysposobienia do pracy- Sporządzanie i wydawanie posiłków,

- zdiagnozowanie dostosowania rodzajów zajęć w ramach przysposobienia do pracy do możliwości i potrzeb uczniów kl. II d

Cele operacyjne hospitacji

(Standardy wymagań – oczekiwania hospitacyjne)

|Oczekiwania hospitacyjne |Numer wskaźnika |Wskaźniki Uczeń |
|Rozumie zadany temat |1a |1a spośród przygotowanych przepisów obrazkowych wybiera właściwy |
|Przygotuje stanowisko pracy |2a |2a. myje ręce, ubiera prawidłowo fartuch, |
| | | |
| | | |
| |2b |2b gromadzi na swoim stanowisku narzędzia kuchenne, |
| | | |
| | | |
| |2c |2c przygotuje produkty spożywcze niezbędne do wykonania klusek |
| | | |
|Dobiera narzędzia do wykonywanej czynności |3a |3a wykonuje przy pomocy obieraka lub noża obróbkę wstępną ziemniaków |
| | | |
| | | |
| | | |
| | |3b dobiera właściwy garnek oraz przykrywkę |
| |3b | |
| | | |
| | |3c ubija ziemniaki po ugotowaniu |
| |3c | |
| | |3d rozdrabnia ziemniaki za pomocą praski |
| |3d | |
| | |3e formuje kluski na stolnicy |
| |3e | |
| | |3f odcedza kluski za pomocą cedzaka |
| |3f | |
|Planuje kolejne etapy pracy |4a |4a wymienia etapy pracy podczas wykonania klusek śląskich |
| | | |
| | | |
| | | |
|Wykonuje zadanie zgodnie z planem |5a |5a obiera ziemniaki |
| | | |
| |5b |5b myje ziemniaki |
| | | |
| |5c |5c gotuje ziemniaki, |
| | | |
| |5d |5d odcedza ziemniaki |
| | | |
| |5e |5e ubija ugotowane ziemniaki |
| | | |
| |5f |5f przepuszcza ziemniaki przez praskę |
| | | |
| |5g |5g przygotowuje masę na kluski |
| | | |
| |5h |5h formuje kluski |
| | | |
| |5i |5i gotuje wodę i wrzuca do niej kluski |
| | | |
| |5j |5j nakłada kluski na talerz |
| | | |
| | | |
| | | |
|Przestrzega przepisów bhp |6a |6a zakłada odzież ochronną, |
| | | |
| |6b |6b właściwie trzyma narzędzia |
| | | |
|Dba o estetykę wytworu |7a |7a dokładnie obiera ziemniaki , usuwa zepsute elementy, |
| | | |
| |7b |7b dokładnie i starannie formułuje kulki z masy ziemniaczanej |
| | | |
| |7c |7c schludnie nakrywa i podaje do stołu |
| | | |
| | | |
| | | |
| | | |
|Postawa w trakcie pracy |8a |8a podejmuje powierzone mu zadanie |
| | | |
| |8b |8b z zaangażowaniem realizuje zadanie |
| | | |
| |8c |8c utrzymuje porządek w miejscu pracy |
|Sprząta stanowisko pracy |9a |9a myje narzędzia i sprząta swoje stanowisko pracy, |
| | | |
| |9b |9b sprząta miejsce spożywania swojego posiłku |
| | | |