Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
SCENARIUSZ ZAJĘĆ
Prowadzący : Joanna Miłek
Data: 28.03.2011r
Klasa: IId
Przedmiot: Przysposobienie do pracy – Elementy kucharstwa
Czas trwania : 6 godzin lekcyjnych
Temat zajęć: Kluski śląskie
Cel główny: Uczeń samodzielnie przygotowuje kluski śląskie ze skwarkami
Cele operacyjne:
- uczeń przygotowuje stanowisko pracy,
- uczeń dobiera narzędzia do wykonywanej pracy,
- uczeń planuje kolejne etapy pracy,
- wykonuje zadanie zgodne zgodnie z planem,
- przestrzega przepisów bhp,
- dba o estetykę wytworu,
- przejawia prawidłową postawę w trakcie pracy,
- sprząta stanowisko pracy
Zasady: indywidualizacji, życzliwej pomocy, aktywnego i świadomego udziału dziecka w pracy pedagogicznej
Metody: oparte na słowie, oparte na obserwacji, praktycznym działaniu
Środki dydaktyczne: przepis , składniki, kuchenka elektryczna
Przebieg zajęć:
I.Część wstepna:
1. powitanie uczniów
2. wprowadzenie do tematu i sprawdzenie stopnia rozumienia tematu,
3. przypomnienie zasad bhp.
II.Część właściwa
1. przypomnienie przepisu,
2. przygotowanie stanowiska pracy,
3. przygotowanie produktów,
4.wykonanie potrawy,( obieranie , mycie gotowanie ziemniaków, przygotowanie masy)
5.przygotowanie masy na kluski i formowanie klusek
6.wspólna konsumpcja posiłku z zachowaniem zasad estetycznego podawania i zachowania przy stole
III. Zakończenie
1. sprzątnięcie miejsca pracy,
2. sprzątniecie miejsca konsumpcji,
3. podsumowanie pracy na lekcji