Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Składnik
Żelazo
Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka (mikroelementy)
Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka (mikroelementy)
Zawartość w
organizmie
dorosłego
człowieka
(mg)
3500-4500
Najważniejsze funkcje
transportu
(cyto-chromy),
składnik hemoglobiny, mioglobiny i wielu
enzymów, niezbędny do
i
transportu
magazynowania
tlenu,
elektronów
desaturacji
kwasów tłuszczowych, destrukcji nadtlenku
wodoru
tyrozyny
biosyntezy
(peroksydaza
prostaglandyn,
tryptofanu,
detoksykacji związków obcych (cytochrom
P-450).
tarczycowa),
katabolizmu
(katalaza),
jodowania
Zalecane dzienne
spożycie dla
dorosłych*
Mężczyźni
15 mg
kobiety 18-19 mg
Produkty bogate w dany
składnik (zawartość w mg/100
g części jadalnych
produktu)***
wątroba
10,7-18
strączkowe
4,7-8,0
szczypiorek
7,5
pietruszka korzeń
5,3
mięso, zbożowe
0,7-3,9
Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka (mikroelementy)
Cynk
1600-2300 niezbędny dla ponad 200 enzymów, m.in.
połimeraz DNA
i RNA, dysmutazy
ponadtlenkowej, anhydrazy węglanowej;
niezbędny do syntezy białka i kwasów
nukleinowych, ochrony przed wolnymi
rodnikami, stabilności błon komórkowych,
odporności humoralncj
i komórkowej,
syntezy białka wiążącego wit.A, produkcji
i/lub
(testosteron,
insulina, tyroksyna), odczuwania smaku i
zapachu, metabolizmu alkoholu.
sekrecji hormonów
Miedź
60-80
Fe
wolnych
ponadtlenkowa),
składnik wielu enzymów, niezbędna do
(ceruloplaz-mina),
gospodarki
rodników
dekompozycji
(dysmutaza
syntezy
noradrenaliny
dopaminy),
tworzenia wiązań krzyżowych w kolagenie i
elastynie
syntezy
melaminy
utrzymania
struktury keratyny (oksydaza tiolowa).
(tyrozynaza),
(oksydaza
lizylowa),
(hydrolaza
mężczyźni 16 mg
kobiety 13 mg
2-2,5 mg
mięso
1,7—7,5
wątroba, sery podpuszczkowe
4,5
fasola, groch
4,0
kasza gryczana
3,5
orzechy
1 ,8-3,2
przetwory zbożowe
0,6-4,1
orzechy
0,28-1,29
wątroba
groch, fasola
kasza gryczana, pieczarka
0,60
0,50
0,40
makarony, zbożowe
0,35
ryby
0,05-0,33
Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka (mikroelementy)
Mangan
10-20
Sód
90-100
2-5 mg**
wolnych
składnik metaloenzymów, niezbędny do
przemiany pirogronianu w szczawiooctan
pirogronianowa),
(karboksylaza
dekompozycji
rodników
(dysmutaza
syntezy
mocznika
(ar-ginaza); aktywator wielu
enzymów m.in. glikozylotransferazy, syn-
tetazy
dla
tworzenia tkanki łącznej i kości, funkcji
mózgu i trzustki.
glutaminianowej; ważny
ponadtlenkowa),
orzechy
3,6-4,2
zbożowe z pełnego przemiału
2,4^1,5
czarne jagody
3,4
2,0
0,7
0,3
fasola, groch
czekolada
herbata-napar
kation
główny
płynu
zewnątrzkomórkowego; występuje w
soku trzustkowym i jelitowym, kościach;
składnik Na+/K+ ATP-azy; reguluje
(objętość osocza,
gospodarkę wodną
ciśnienie
płynów
pozakomórkowych);
na
równowagę kwasowo-zasa-dową, bierze
udział w:
kurczliwości mięśni
nerwowym,
cukrów itp.
i przewodnictwie
transporcie aminokwasów,
osmotyczne
wpływa
575-625 (zależy od
aktywności fizycznej)
sól kuchenna ryby solone
1000
wędliny i wędzonki
700-1000
konserwy mięsne
700-800
sery podpuszczkowe
750
pieczywo
350-500
Rola ...