Dodaj publikację
Autor
Dariusz Mączka
Data publikacji
2011-04-27
Średnia ocena
0,00
Pobrań
249

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka (mikroelementy).
 Pobierz (pdf, 382,2 KB)

Podgląd treści




Składnik

Żelazo

Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka (mikroelementy)

Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka (mikroelementy)

Zawartość w
organizmie
dorosłego
człowieka

(mg)

3500-4500

Najważniejsze funkcje

transportu

(cyto-chromy),

składnik hemoglobiny, mioglobiny i wielu
enzymów, niezbędny do
i
transportu
magazynowania
tlenu,
elektronów
desaturacji
kwasów tłuszczowych, destrukcji nadtlenku
wodoru
tyrozyny
biosyntezy
(peroksydaza
prostaglandyn,
tryptofanu,
detoksykacji związków obcych (cytochrom
P-450).

tarczycowa),
katabolizmu

(katalaza),

jodowania

Zalecane dzienne
spożycie dla

dorosłych*

Mężczyźni
15 mg

kobiety 18-19 mg

Produkty bogate w dany
składnik (zawartość w mg/100

g części jadalnych

produktu)***

wątroba
10,7-18
strączkowe
4,7-8,0
szczypiorek
7,5
pietruszka korzeń
5,3
mięso, zbożowe
0,7-3,9

Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka (mikroelementy)


Cynk

1600-2300 niezbędny dla ponad 200 enzymów, m.in.
połimeraz DNA
i RNA, dysmutazy
ponadtlenkowej, anhydrazy węglanowej;
niezbędny do syntezy białka i kwasów
nukleinowych, ochrony przed wolnymi
rodnikami, stabilności błon komórkowych,
odporności humoralncj
i komórkowej,
syntezy białka wiążącego wit.A, produkcji
i/lub
(testosteron,
insulina, tyroksyna), odczuwania smaku i
zapachu, metabolizmu alkoholu.

sekrecji hormonów

Miedź

60-80

Fe

wolnych

ponadtlenkowa),

składnik wielu enzymów, niezbędna do
(ceruloplaz-mina),
gospodarki
rodników
dekompozycji
(dysmutaza
syntezy
noradrenaliny
dopaminy),
tworzenia wiązań krzyżowych w kolagenie i
elastynie
syntezy
melaminy
utrzymania
struktury keratyny (oksydaza tiolowa).

(tyrozynaza),

(oksydaza

lizylowa),

(hydrolaza

mężczyźni 16 mg
kobiety 13 mg

2-2,5 mg

mięso
1,7—7,5
wątroba, sery podpuszczkowe
4,5
fasola, groch
4,0
kasza gryczana
3,5
orzechy
1 ,8-3,2
przetwory zbożowe
0,6-4,1

orzechy
0,28-1,29
wątroba

groch, fasola

kasza gryczana, pieczarka

0,60

0,50

0,40

makarony, zbożowe

0,35
ryby

0,05-0,33

Rola składników mineralnych w żywieniu człowieka (mikroelementy)

Mangan

10-20

Sód

90-100

2-5 mg**

wolnych

składnik metaloenzymów, niezbędny do
przemiany pirogronianu w szczawiooctan
pirogronianowa),
(karboksylaza
dekompozycji
rodników
(dysmutaza
syntezy
mocznika
(ar-ginaza); aktywator wielu
enzymów m.in. glikozylotransferazy, syn-
tetazy
dla
tworzenia tkanki łącznej i kości, funkcji
mózgu i trzustki.

glutaminianowej; ważny

ponadtlenkowa),

orzechy
3,6-4,2

zbożowe z pełnego przemiału

2,4^1,5

czarne jagody

3,4

2,0

0,7

0,3

fasola, groch

czekolada

herbata-napar

kation

główny
płynu
zewnątrzkomórkowego; występuje w
soku trzustkowym i jelitowym, kościach;
składnik Na+/K+ ATP-azy; reguluje
(objętość osocza,
gospodarkę wodną
ciśnienie
płynów
pozakomórkowych);
na
równowagę kwasowo-zasa-dową, bierze
udział w:
kurczliwości mięśni
nerwowym,
cukrów itp.

i przewodnictwie
transporcie aminokwasów,

osmotyczne

wpływa

575-625 (zależy od
aktywności fizycznej)

sól kuchenna ryby solone
1000
wędliny i wędzonki
700-1000
konserwy mięsne
700-800
sery podpuszczkowe
750
pieczywo
350-500

Rola ...