Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Konspekt zajęć edukacyjnych w klasie IIa SPP
-przysposobienie do pracy-
Data: 02.02.2010r.
Czas trwania: 5 godzin lekcyjnych
Zagadnienia programowe: ELEMENTY KUCHARSTWA
Sporządzanie i wydawanie posiłków
Temat: Przygotowanie dania obiadowego: klusek śląskich ze smażona cebulką
Cel ogólny: zapoznanie ze sposobem sporządzania klusek śląskich oraz przygotowanie smażonej cebulki
Cele operacyjne:
Uczeń zna (wiadomości):
Składniki przepisu na kluski śląskie i smażoną cebulkę
Zasady higieny podczas sporządzania potraw
Wie, jakie wartości odżywcze mają ziemniaki i cebula
Wie, jakich przypraw użyć podczas sporządzania klusek i smażonej cebuli
Uczeń potrafi(umiejętności):
Obrać ziemniaki, „wyoczkować” je, posolić, ugotować
Przecisnąć ziemniaki przez praskę lub ubić tłuczkiem
Dodać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej do ugotowanych ziemniaków
Wyrobić ciasto na kluski
Formować kluski
nastawić wodę na kluski
obrać i pokroić cebulę w krążki
podsmażyć cebulę na tłuszczu
ugotować kluski
podać estetycznie posiłek do stołu
Uczeń (postawy)
rozumie treść poleceń wydawanych przez nauczyciela
utrzymuje prawidłowe relacje interpersonalne z koleżanką i kolegami z klasy oraz nauczycielem podczas wykonywania pracy
Metody pracy:
podające- objaśnienie
praktyczne- zadania stawiane uczniom
Formy pracy: indywidualna, zespołowa
Przebieg zajęć:
I.Zajęcia wstępne:
Powitanie uczniów, sprawdzenie obecności
Przedstawienie tematu zajęć, zapis tematu na tablicy
Zapoznanie uczniów z przepisem na kluski śląskie i smażoną cebulkę
Przypomnienie zasad bezpiecznej i higienicznej pracy w kuchni
II.Zajęcia zasadnicze:
Przejście do kuchni, czynności organizacyjne (mycie rąk, założenie fartuchów)
Zajęcia uczniów:
Przygotowanie stanowisk pracy (przygotowanie naczyń, narzędzi pracy)
Obróbka wstępna ziemniaków i cebuli (obranie, wyoczkowanie, płukanie)
Krojenie cebuli w krążki
Smażenie cebuli na tłuszczu
Gotowanie ziemniaków, solenie
Odlewanie ziemniaków, przestudzenie
Przeciskanie ziemniaków przez praskę
Dodawanie mąki wg określonych w przepisie proporcji
Wyrabianie ciasta na kluski
Formowanie klusek
Solenie wody
Gotowanie klusek
Wyjmowanie klusek z wody (odpowiednia łyżka, zachowanie zasad bhp)
Nakrycie stołu
Podanie dania
Wspólna degustacja
Sprzątanie stanowisk pracy (zmywanie naczyń, itp.)
III.Zajęcia końcowe:
Podsumowanie zajęć i zakończenie.
Prowadząca: Anna Gosek