Dodaj publikację
Autor
Anna Gosek
Data publikacji
2011-05-23
Średnia ocena
0,00
Pobrań
81

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Konspekt zajęć w Szkole Pzysposabiającej do Pracy, z akresu zajęć praktycznych, tematem zajęć jest sporządzenie klusek śląskich.
 Pobierz (docx, 17,6 KB)

Podgląd treści

Konspekt zajęć edukacyjnych w klasie IIa SPP

-przysposobienie do pracy-

Data: 02.02.2010r.

Czas trwania: 5 godzin lekcyjnych

Zagadnienia programowe: ELEMENTY KUCHARSTWA

Sporządzanie i wydawanie posiłków

Temat: Przygotowanie dania obiadowego: klusek śląskich ze smażona cebulką

Cel ogólny: zapoznanie ze sposobem sporządzania klusek śląskich oraz przygotowanie smażonej cebulki

Cele operacyjne:

Uczeń zna (wiadomości):

Składniki przepisu na kluski śląskie i smażoną cebulkę

Zasady higieny podczas sporządzania potraw

Wie, jakie wartości odżywcze mają ziemniaki i cebula

Wie, jakich przypraw użyć podczas sporządzania klusek i smażonej cebuli

Uczeń potrafi(umiejętności):

Obrać ziemniaki, „wyoczkować” je, posolić, ugotować

Przecisnąć ziemniaki przez praskę lub ubić tłuczkiem

Dodać odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej do ugotowanych ziemniaków

Wyrobić ciasto na kluski

Formować kluski

nastawić wodę na kluski

obrać i pokroić cebulę w krążki

podsmażyć cebulę na tłuszczu

ugotować kluski

podać estetycznie posiłek do stołu

Uczeń (postawy)

rozumie treść poleceń wydawanych przez nauczyciela

utrzymuje prawidłowe relacje interpersonalne z koleżanką i kolegami z klasy oraz nauczycielem podczas wykonywania pracy

Metody pracy:

podające- objaśnienie

praktyczne- zadania stawiane uczniom

Formy pracy: indywidualna, zespołowa

Przebieg zajęć:

I.Zajęcia wstępne:

Powitanie uczniów, sprawdzenie obecności

Przedstawienie tematu zajęć, zapis tematu na tablicy

Zapoznanie uczniów z przepisem na kluski śląskie i smażoną cebulkę

Przypomnienie zasad bezpiecznej i higienicznej pracy w kuchni

II.Zajęcia zasadnicze:

Przejście do kuchni, czynności organizacyjne (mycie rąk, założenie fartuchów)

Zajęcia uczniów:

Przygotowanie stanowisk pracy (przygotowanie naczyń, narzędzi pracy)

Obróbka wstępna ziemniaków i cebuli (obranie, wyoczkowanie, płukanie)

Krojenie cebuli w krążki

Smażenie cebuli na tłuszczu

Gotowanie ziemniaków, solenie

Odlewanie ziemniaków, przestudzenie

Przeciskanie ziemniaków przez praskę

Dodawanie mąki wg określonych w przepisie proporcji

Wyrabianie ciasta na kluski

Formowanie klusek

Solenie wody

Gotowanie klusek

Wyjmowanie klusek z wody (odpowiednia łyżka, zachowanie zasad bhp)

Nakrycie stołu

Podanie dania

Wspólna degustacja

Sprzątanie stanowisk pracy (zmywanie naczyń, itp.)

III.Zajęcia końcowe:

Podsumowanie zajęć i zakończenie.

Prowadząca: Anna Gosek