Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Załącznik nr…
do Sprawozdania z realizacji
planu rozwoju zawodowego
KONSPEKT LEKCJI CHEMII W KLASIE III GIMNAZJUM
Temat: Tłuszcze – podział i właściwości.
Imię i nazwisko prowadzącego: mgr Magdalena Mroczka
Data: 25.11.2010 r.
Czas realizacji tematu lekcji: 45 min.
Cele nauczania (uczeń):
potrafi podzielić tłuszcze ze względu na stan skupienia podając przykłady
potrafi podzielić tłuszcze ze względu na pochodzenie podając przykłady
potrafi opisać właściwości fizyczne tłuszczów
potrafi wykazać różnicę w budowie cząsteczek tłuszczów stałych i ciekłych
potrafi wyjaśnić, dlaczego tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie i w alkoholu, a rozpuszczają się w benzynie
potrafi podać produkty reakcji tłuszczów z zasadami
rozwija aktywność i ciekawość poznawczą
kształtuje badawczą postawę w stosunku do rzeczywistości
Metody: doświadczenie, pogadanka, praca z podręcznikiem.
Formy pracy: praca w grupie, indywidualna.
Środki dydaktyczne: tłuszcze (masło, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek, tran, smalec), sprzęt laboratoryjny, podręcznik.
Przebieg lekcji:
Część wprowadzająca:
sprawy organizacyjne
nawiązanie do tematu lekcji: wybrany uczeń przypomina na ocenę budowę i właściwości glicerolu, wyższych kwasów tłuszczowych
Część właściwa:
Przedstawienie uczniom tematu i celu lekcji.
Wyjaśnienie zasady pracy na lekcji - podział uczniów na zespoły, objaśnienie sposobu wykonywania zadań
Rozdanie instrukcji do ćwiczeń (ZAŁĄCZNIK NR 1)
Nauczyciel kontroluje poprawność wykonywania ćwiczeń, zwracając uwagę na przestrzeganie przepisów BHP.
Po każdym wykonanym zadaniu wybrany uczeń z grupy zapisuje notatkę w formie schematu (zadania 1- 3) lub rysunku (zadanie 4) na tablicy.
Nauczyciel objaśnia reakcję tłuszczów z zasadami, zapisuje przebieg reakcji na tablicy.
Wybrany uczeń w oparciu o tekst z podręcznika wyjaśnia proces utwardzania tłuszczów.
Część podsumowująca:
wybrani uczniowie przypominają podział tłuszczów, właściwości fizyczne i chemiczne - poprawne odpowiedzi są nagradzane „+”
zadanie pracy domowej: Ser żółty "Gouda" zawiera 45% tłuszczu (% masowy). Ile gramów tłuszczu dostarczysz organizmowi, jeżeli zjesz 4 plastry sera o masie 220g.
ZAŁĄCZNIK NR 1
Zadania:
1. Na swoim stoliku masz różne rodzaje tłuszczów. Pogrupuj je ze względu na stan skupienia.
2. Podane rodzaje tłuszczów podziel ze względu na pochodzenie.
3. Opisz właściwości fizyczne tłuszczów.
4. Wykonaj doświadczenie: badanie rozpuszczalności tłuszczów w rozpuszczalnikach organicznych i nieorganicznych. Do probówki z olejem roślinnym dodaj:
a) wodę
b) alkohol
c) benzynę
Zapisz wnioski.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
................................................... …………………………………………………....
Podpis nauczyciela Podpis nauczyciela stażysty prowadzącego lekcję