Dodaj publikację
Autor
Agnieszka Lesiewicz
Data publikacji
2011-05-30
Średnia ocena
0,00
Pobrań
156

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Publikacja zawiera prezentację multimedialną pt.: ,,Jem mądrze i zdrowo" oraz kartę pracy. Kierowana jest do młodzieży, a przede wszystkim do dziewcząt w wieku 16-20 lat. Można ją wykorzystać na lekcjach podstaw żywienia, przy okazji realizowania różnych tematów oraz na lekcji powtórzeniowej.
 Pobierz (doc, 49,0 KB)

Podgląd treści


KARTA PRACY

Zadanie 1

Uzupełnij poniższe zdania używając odpowiednio podanych niżej słów:
urozmaicone, mleko, sól, słodycze, tłuszcz, produkty zbożowe, warzywa

Codziennie powinno się jeść .......................................... i owoce, są bowiem źródłem witamin i składników mineralnych. Bardzo dobrym źródłem wapnia jest ...................................... i jego przetwory. W posiłkach należy unikać nadmiaru ....................., ........................... zwierzęcych oraz....................................... W naszej diecie głównym źródłem energii powinny być............................... Najzdrowsza jest dieta, w której spożywamy .............................produkty.

Zadanie 2

Oblicz wskaźnik BMI według wzoru :

masa ciała w kilogramach

BMI =
wzrost w metrach × wzrost w metrach

Wartości BMI poniżej 18 wskazują na niedowagę, w przedziale 19 – 25 są prawidłowe, w przedziale 25 – 30 wskazują na nadwagę, powyżej 30 – na otyłość.

Wyciągnij wnioski!

1. Czy masa Twojego ciała jest prawidłowa?
2. Jeśli nie, zastanów się, co powinieneś zmienić w swoim sposobie odżywiania się?

Zadanie 3
Rozwiąż krzyżówkę i podaj hasło.

| | | | | | |
|1 | | | | | |

7 | | | | | | | | | | | | 8 | | | | | | | | | 9 | | | | | | | | | | | 10 | | | | | | | | | | |11 | | | | | | |
1. Organiczne składniki pokarmowe niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów życiowych, oznaczane literami, np.: A, D, E, K.
2. Jeden z produktów pochodzenia zwierzęcego, bogaty w pełnowartościowe białka i żelazo.
3. Stan, uczucie związane z niedoborem lub brakiem pożywienia.
4. Wieczorny posiłek.
5. Brak dostatecznej ilości pokarmu powodujący osłabienie organizmu, a nawet śmierć.
6. Jeden z makroelementów, budulec kości i zębów.
7. Choroba objawiająca się obsesyjną niechęcią do jedzenia.
8. Stanowi 70% ciała i jest niezbędna dla życia.
9. Spowodowana jest zbyt dużą ilością pokarmu, może prowadzić do otyłości.
10. Składniki niezbędne dla organizmu jako materiały budulcowe i regulatory czynności organizmu (np.: wapń, jod).
11. Składniki energetyczne, występujące m.in. w owocach (np.: glukoza, fruktoza, sacharoza).

ROZWIĄZANIA ZADAŃ Z KARTY PRACY

1. Uzupełnienie zdań:
Codziennie powinno się jeść warzywa i owoce, gdyż są one źródłem witamin i składników mineralnych. Bardzo dobrym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. W posiłkach należy unikać nadmiaru soli, tłuszczów zwierzęcych oraz słodyczy. W naszej diecie głównym źródłem energii powinny być produkty zbożowe. Najzdrowsza jest dieta, w której spożywamy urozmaicone produkty.

2. Rozwiązanie krzyżówki:
1. witaminy, 2. mięso, 3. głód, 4. kolacja, 5. niedożywienie, 6. wapń, 7. anoreksja, 8. woda, 9. nadwaga, 10. minerały, 11. cukry.

Hasło – WĘGLOWODANY