Dodaj publikację
Autor
Elżbieta Kamińska
Data publikacji
2011-06-01
Średnia ocena
0,00
Pobrań
385

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Zmiany zachodzące w surowcach podczas magazynowania.
 Pobierz (docx, 27,8 KB)

Podgląd treści

Konspekt do lekcji: Towaroznawstwo spożywcze

Data: 2011r.

Klasa: Pierwsza - Technik technologii żywności.

Przedmiot:

Towaroznawstwo spożywcze.

Temat: Zmiany zachodzące w surowcach podczas magazynowania.

Cele lekcji:

W zakresie wiedzy uczeń potrafi:

- wskazać zmiany fizyczne,

- wskazać zmiany fizykochemiczne,

- wskazać zmiany chemiczne,

- wskazać zmiany biochemiczne,

- wskazać zmiany biologiczne,

- scharakteryzować poszczególne zmiany występujące podczas

magazynowania surowców.

W zakresie umiejętności:

- potrafi posługiwać się fachową terminologią,

- analizować informacje i wyciągać wnioski,

- współpracować w grupie.

W zakresie postawy:

samodzielnie myśleć i wyciągać wnioski,

kształtować właściwą postawę uczniowską.

Czas trwania: 45 minut

Metody:

Krótki wykład,

Praca w małych grupach,

Praca z tekstem,

Odczyt.

Formy pracy:

W grupie.

Tok lekcji:

Czynności organizacyjno-porządkowe.

Uświadomienie celów lekcji i podanie tematu lekcji.

Wprowadzenie do tematu:

Zmiany zachodzące w surowcach podczas magazynowania.

Podzielenie uczniów na małe grupy.

Praca w grupach.

Prezentacja.

Podsumowanie.

Wnioski.

Czynności końcowe.

Środki dydaktyczne:

karty pracy,

podręcznik: Technologia żywności, Mieczysław Dłużewski, WSIP, 2008 Warszawa.

Technologia i towaroznawstwo, Urszula Łatka, WSIP, 2008 Warszawa.

Podstawy przetwórstwa spożywczego, Ewa Hanna Lada, WSIP, 2008 Warszawa.

.

Karta pracy nr 1

Połącz charakter zmian z odpowiednią charakterystyką:

Charakter zmian

Krótka charakterystyka

zmiany fizyczne

Zmiany powstające w wyniku:

Uszkodzenia mechanicznego

Zbrylania

Krystalizacji

Rozwarstwiania

krystalizacji

zmiany fizykochemiczne

Pochłanianie pary i gazów, powodujące

m. in. zmiany zapachu, wilgotności.

np.: sorpcja i desorpcja.

zmiany chemiczne

Powstają na skutek reakcji chemicznych,

np. - utlenianie tłuszczów, witamin

- brunatnienie nieenzymatyczne.

zmiany biochemiczne

Wywołane przez enzymy własne

lub wytwarzane przez drobnoustroje, powodujące np. hydrolizę.

zmiany biologiczne

Występują w surowcach, które są żywymi organizmami, lub stanowią część takich organizmów (np. owoce), mogą być też spowodowane przez drobnoustroje znajdujące się w surowcach.

Karta pracy nr 2

Połącz pojęcia z ich charakterystyką:

Sorpcja

Pochłanianie pary i gazów na powierzchni

i w całej masie

Desorpcja

Oddawanie pary i gazów z powierzchni

i całej masy

Rozwarstwianie

Tworzenie się warstwy śmietanki na mleku

Ciemnienie nieenzymatyczne

Powstawanie związków o brunatnej barwie,

np. podczas suszenia i długiego przechowywania

Krystalizacja

Twardninie, zestalanie się surowca,

np.: błonnika w surowcach roślinnych,

cukru w miodzie

Utlenianie

Przyłączanie atomów tlenu do danej substancji lub oddzielenie od niej atomów wodoru

Hydroliza

Zmiany chemiczne, wywołane przez enzymy

Oddychanie

Pobieranie z zewnątrz tlenu i wydalanie dwutlenku węgla oraz wody.

Oddychanie komórkowe

Jest to utlenianie biologiczne, dostarcza komórkom energię niezbędną do życia.

Fermentacja

Zdobywanie energii przez żywe komórki w warunkach beztlenowych w wyniku utleniania związków organicznych, na skutek redukowania innych związków.

Samozagrzewanie

Występuje na skutek podwyższenia temperatury surowców przechowywanych w dużej masie bez wymiany powietrza.

Transpiracja

Wydzielanie pary wodnej przez aparaty szparkowe u ...