Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Plan pracy dydaktyczno – wychowawczej
Z przedmiotu TECHNOLOGIE PRODUKCJI CUKIERNICZEJ Z ZAJĘCIAMI DYDAKTYCZNO WYRÓWNAWCZYMI w zawodzie CUKIERNIK w Zasadniczej Szkole Zawodowej …………………………………. .
Rok szkolny: …………………………… Klasa: …………………………
Liczba godzin: 38tyg. x 2godz. + 2godz.ZDW = 152 godz.
Ramowy podział materiału nauczania
| | | |
|Lp. |Nazwa działu |Orientacyjna |
| | |liczba godzin |
|I |Wiadomości wstępne |4 |
|II |Znaczenie i rola żywności w żywieniu człowieka |4 |
|III |Rola drobnoustrojów w przetwórstwie spożywczym |8 |
|IV |Metody utrwalania żywności |12 |
|V |Normalizacja i certyfikacja w technologii żywności |4 |
|VI |Składniki żywności |12 |
|VII |Surowce i dodatki do żywności stosowane w cukrownictwie |20 |
|VIII |Materiały pomocnicze stosowane w cukiernictwie |8 |
|IX |Metody pakowania i konfekcjonowania żywności |8 |
|X |Procesy technologiczne półproduktów i gotowych wyrobów cukierniczych i ciastkarskich: | |
| |Masy i kremy cukiernicze |64 w tym: |
| |Pomady, polewy, glazury i poncze |20 |
| |Substancje żelujące |12 |
| |Wyroby owocowe |4 |
| |Ciasto drożdżowe |8 |
| | |20 |
| |Do dyspozycji nauczyciela |8 |
| | | |
| | | |
| |RAZEM |152 |
Opracowany na podstawie:
1. Podstawy programowej kształcenia ogólnego dla ZSZ-MEN i S z dnia 26.02.2002 r.
Dz.U.Nr 51 p. 458, z późniejszymi zmianami Rozp. MEN i S z dnia 6.11.2003 r.
Dz.U.Nr 210 p. 2041 zał. Nr 3
2. Podstawy programowej dla zawodu CUKIERNIK
3. Programu nauczania TECHNOLOGIE PRODUKCJI CUKIERNICZEJ
741[01] /SZ, LZ/ MEN / 2000.11.10
4. Standardu wymagań egzaminacyjnych dla zawodu cukiernik 741[01]
5. Podręcznika: * Djutrek Cz., Pietrzyk J.: CIASTKARSTWO. Technologia dla szkół
zasadniczych. Warszawa 2000, WSiP.
* Deschamps Bernard, Deschaintre Jean-Claude: CIASTKARSTWO.
Podręcznik do nauki zawodu cukiernik. Wydawnictwo REA.
Opracowanie:
mgr inż. Aneta Zielińska
| | | | | | |
|Dział | | | | |Ścieżki edukacyjne |
| | |WIADOMOŚCI |Środki |Standard wymagań egzaminacyjnych dla | |
| |Tematy lekcji | |dydaktyczne |zawodu cukiernik | |
| | | | |741 [01] | |
| | | | | | | |
| | |POZIOM PODSTAWOWY |POZIOM PONADPODSTAWOWY | | | |
| | | | | | |U W A G I |
| | | | | | |
| | |Uczeń: | | | |
| | |
|I | |
| |WIADOMOŚCI WSTĘPNE – 4 godz. |
| |Zapoznanie z treścią programu nauczania |zna program nauczania |określa strukturę zakładu cukierniczego | |3.2. Stosować przepisy bhp oraz | |
| |i regulaminem pracowni technologicznej |wie, jak prawidłowo prowadzić zeszyt, | |program nauczania |ochrony przeciwpożarowej obowiązujące| |
| | |zna sposoby sprawdzania wiedzy | |przedmiotowy system oceniania |w zakładach cukierniczych i | |
| |Bezpieczeństwo i higiena pracy w pracowni |i umiejętności oraz wymagania edukacyjne | |wymagania edukacyjne |ciastkarskich | |
| |technologicznej |wyjaśnia pojęcie procesu technologicznego | |podręcznik |3.3. Dobierać środki ochrony | |
| | | | | |osobistej stosowane w produkcji | |
| |Znaczenie technologii | | | |cukierniczej i ciastkarskiej | |
| |w produkcji cukierniczej | | | | | |
| | | | | | | |
| |Charakterystyka zakładu cukierniczego | | | | | |
| | |
|II |ZNACZENIE I ROLA ŻYWNOŚCI W ŻYCIU CZŁOWIEKA – 4 godz. |
| |Społeczne, zdrowotne i ekonomiczne |potrafi określić społeczne, zdrowotne i |omawia problemy żywienia w Polsce i na |podręcznik |1.8. Stosować nazwy, pojęcia właściwe| |
| |znaczenie żywności |ekonomiczne znaczenie żywności ...