Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Konknurs o zdrowym odżywianiu dla gimnazjum
SZKOLNY KONKURS WIEDZY O ZDROWYM ODŻYWIANIU
Przed Tobą 19 pytań i maksymalnie 31 punktów do zdobycia. Każde pytanie zamknięte zawiera TYLKO JEDNĄ odpowiedź poprawną. Wybraną odpowiedź zaznacz znaczkiem „X”. Czas na rozwiązanie testu – to 45 minut.
POWODZENIA.
1. Młodzież, która świadomie rezygnuje z posiłków może spodziewać się skutków ubocznych niedożywienia, które objawiają się: /1p/
A spadkiem masy ciała, polepszeniem się odporności organizmu,
B ogólnym osłabieniem ,brakiem koncentracji, próchnicą, wypadaniem włosów, spadkiem masy ciała,
C spadkiem masy ciała, piękną rumianą cerą, zdrowymi włosami.
2. Ile posiłków dziennie powinien spożywać uczeń? /1p/
A 3 posiłki (śniadanie, obiad, kolację),
B 2 posiłki (obiad, kolację),
C 5 posiłków (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację).
3.Do odpowiednich grup składników pokarmowych przyporządkuj litery a-g /3p/
BUDULCOWE
ENERGETYCZNE
REGULUJĄCE
a.węglowodany, b. tłuszcze, c. białka, d. witaminy, e. NNKT, f. minerały (Fe, Ca, Mg…), g. błonnik.
4. Czy prawdą jest twierdzenie, że białko – kolagen jest materiałem budulcowym kości? /1p/
A Tak, nadaje jej elastyczność i wytrzymałość,
B Nie, ponieważ jest nim wapń.
5. Głównym źródłem białka w pożywieniu mogą być: /1p/
A masło, miód, jabłko, sałata, chleb
B mięso, ryby, fasola, jaja, twarożek,
C makaron, ryż, miód, banany
6. Woda jest bardzo ważnym składnikiem żywienia człowieka. Bez jedzenia nasz organizm może przetrwać nawet kilka tygodni, a bez wody najwyżej 5 – 10 dni. Podaj 2 funkcje wody w organizmie człowieka. /1p/
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
7. Ile wody dziennie powinien wypijać każdy człowiek, w postaci płynów? /1p/
A 1 litr,
B 0,5 litry,
C 2 litra,
D 3 litry.
8. Najlepszym (najzdrowszym) sposobem gaszenia pragnienia jest picie: /1p/
A herbaty lub kawy,
B soków owocowych,
C wody mineralnej, niegazowanej,
9. Czy picie płynów podczas posiłków ma wpływ na trawienie pokarmu? /1p/
A tak, ponieważ zmniejsza to stężenie enzymów trawiennych,
B nie, ponieważ dobrze rozpuszcza się jedzenie.
C nie ma to żadnego znaczenia.
10. Które produkty spożywcze mogą powodować usuwanie wody z organizmu i w nadmiarze odwodnienie? /1p/
A napoje gazowane,
B owoce i warzywa,
C woda mineralna niegazowana,
D kawa i herbata.
11. Błonnik jest cennym składnikiem pożywienia, który należy do grupy: /1p/
A białek,
B cukrów prostych,
C cukrów złożonych,
D tłuszczów.
12. Podaj 2 funkcje błonnika, jako składnika pokarmowego. /1p/
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
13. Źródłem błonnika w produktach spożywczych są: /1p/
A biały ryż, ziemniaki, mięso, jaja,
B ciemny ryż, kasza, płatki owsiane, fasola, owoce,
C ciemny ryż, ser, szynka, jaja.
14. NNKT, to ...