Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
MATERIAŁY SZKOLENIOWE Z KLASYFIKACJI DIET
OPRACOWANIE : mgr inż. Dariusz Mączka
spec. ds. żywienia człowieka, dietetyki i technologii żywności
Strona | 1
KLASYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA DIET
PODSTAWY KLASYFIKACJI DIET
Słowo dieta oznacza specjalny sposób żywienia uwzględniający ilośd i jakośd spożywanych
pokarmów.
Dieta ma na celu dostarczenie niezbędnych ustrojowi składników pokarmowych z jednoczesnym
dostosowaniem ich podaży do możliwości trawienia, wchłaniania i metabolizowania przez zmieniony
chorobowo organizm.
Jest modyfikacją racjonalnego sposobu żywienia ludzi zdrowych.
ŻYWIENIE PODSTAWOWE
Zastosowanie i cel diety
Żywienie podstawowe zwane dietą podstawową stosowane jest u osób nie wymagających żywienia
dietetycznego będących w szpitalach, sanatoriach i innych zakładach leczniczych.
Charakterystyka diety
W żywieniu podstawowym dozwolone są:
•
•
wszystkie produkty i potrawy
wszystkie techniki sporządzania posiłków.
Wskazane są ograniczenia w diecie potraw ciężko strawnych, wzdymających.
W opracowaniu diety należy przestrzegad zasad planowania jadłospisów, tzn. planuje się nie mniej
niż 4-5 posiłków dziennie.
Za podstawę diety przyjęto średnie normy dla kobiet i mężczyzn o małej aktywności fizycznej,
opracowane przez prof. dr hab. Ś. Ziemiaoskiego i wsp., IŻŻ w 2001 roku.
Wartośd energetyczna całodziennego pożywienia powinna wynosid około 2300-2400 kcal (9623-
10041 kJ),
białko - 12-14% energii,
tłuszcze - 30%,
węglowodany uzupełniają dobowe zapotrzebowanie energetyczne.
Zapotrzebowanie na witaminy, składniki mineralne ustala się wg średnich norm dla kobiet i mężczyzn
o małej aktywności fizycznej.
KLASYFIKACJA DIET
1. DIETA PODSTAWOWA
2. DIETA ŁATWO STRAWNA
3. DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM TŁUSZCZU
4. DIETA ŁATWO STRAWNA Z OGRANICZENIEM SUBSTANCJI POBUDZAJĄCYCH WYDZIELANIE
SOKU ŻOŁĄDKOWEGO
5. DIETA ŁATWO STRAWNA Z MODYFIKACJAMI KONSYSTENCJI
o PAPKOWATA
o PŁYNNA
o PŁYNNA WZMOCNIONA
o DO ŻYWIENIA PRZEZ ZGŁĘBNIK LUB PRZETOKĘ
6. DIETA ŁATWO STRAWNA BOGATOBIAŁKOWA
7. DIETA Z OGRANICZENIEM ŁATWO PRZYSWAJALNYCH WĘGLOWODANÓW
8. DIETA ŁATWO STRAWNA NISKOBIAŁKOWA
9. DIETA BOGATORESZTKOWA
10. DIETA UBOGOENERGETYCZNA
11. DIETA O KONTROLOWANEJ ZAWARTOŚCI KWASÓW TŁUSZCZOWYCH
12. DIETY SPECJALNE STOSOWANE W CELIAKII (BEZGLUTENOWA) GALAKTOZEMII LUB
FENYLOKETONURII
PIŚMIENNICTWO U AUTORA
MATERIAŁY SZKOLENIOWE Z KLASYFIKACJI DIET
OPRACOWANIE : mgr inż. Dariusz Mączka
spec. ds. żywienia człowieka, dietetyki i technologii żywności
ORAZ :
- DIETA Z MODYFIKACJAMI SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ( BOGATOPOTASOWA , NISKOSODOWA)
- DIETA MAŁORESZTKOWA ( Z OGRANICZENIEM BŁONNIKA POKARMOWEGO )
- DIETY ELIMINACYJNE ( W ALERGIACH I NIETOLERANCJACH POKARMOWYCH )
DIETA BOGATORESZTKOWA
Zastosowanie i cel diety
Dieta bogatoresztkowa jest stosowana w:
Strona | 2
-
-
zaparciach
zaburzeniach czynnościowych jelit.
Celem stosowania diety bogatoresztkowej jest pobudzenie motoryki jelit, uregulowanie ich czynności
bez stosowania środków farmakologicznych.
Charakterystyka diety
Dieta bogatoresztkowa jest modyfikacją diety podstawowej.
Modyfikacja jej polega na zwiększeniu ilości błonnika pokarmowego frakcji nierozpuszczalnych i
płynów.
W diecie bogatoresztkowej stosowanej w zaparciach produkty z dużą ilością błonnika pokarmowego
należy ...