Dodaj publikację
Autor
Bożena Bednarz
Data publikacji
2012-02-27
Średnia ocena
0,00
Pobrań
38

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Produkcja zwierzęca - program nauczania z zajęć praktycznych w klasie III ZSZ 5 godz.
 Pobierz (docx, 19,2 KB)

Podgląd treści

Program nauczania z zajęć praktycznych „Produkcja zwierzęca” w klasie III ZSZ 5 godz

Opracowała: BOŻENA BEDNARZ

Lp.

Temat zajęć

Wiedza ucznia

Umiejętności ucznia

1.

Zapoznanie uczniów z wymogami edukacyjnymi na zajęciach praktycznych, rozkładem materiału i kryterium oceniania. Przepisy BHP.

2.

Budowa koguta i kury.

Zna różnice w budowie samca i samicy

Potrafi wskazać przydatność koguta i kury do rozrodu i tuczu

3.

Ocena pokroju ptaków mięsnych. Wady budowy. Postępowanie ze zwierzęciem.

Zna prawidłowy pokrój ptaków mięsnych

Potrafi wskazać na modelu wszystkie wady pokrojowe i ocenić przydatność zwierzęcia do dalszego chowu

4.

Ocena pokroju ptaków nieśnych. Wady budowy. Postępowanie ze zwierzęciem.

Zna prawidłowy pokrój ptaków nieśnych

Potrafi wskazać na modelu wszystkie wady pokrojowe i ocenić przydatność zwierzęcia do dalszego chowu

5.

Ocena jaj wylęgowych.

Zna prawidłową i wadliwą budowę jaja do wylęgu

Potrafi ocenić przydatność jaja do wylęgu

6.

Ocena jaj konsumpcyjnych.

Zna prawidłową i wadliwą budowę jaja do konsumpcji

Zna warunki oznakowania jaj konsumpcyjnych

Potrafi ocenić przydatność jaja do konsumpcji i ocenić świeżość jaj

7.

Odchowalnie drobiu.

Zna zasady odchowu i różnice w odchowie różnych gatunków piskląt

Zna wymogi unijne i krajowe jakim powinna podlegać odchowalnia

Zna urządzenia i wyposażenie odchowalni

Potrafi scharakteryzować warunki prawidłowej reprodukcji drobiu

8.

Żywienie różnych grup produkcyjnych ptaków.

Zna zasady prawidłowego żywienia w różnych okresach odchowu

Potrafi obliczyć zapotrzebowanie na paszę w różnych grupach wiekowych

Oblicza przykładowe dawki

9

Użytkowanie mięsne drobiu.

Zna zasady tuczu kilku gatunków drobiu.

Zna wymagania jakościowe mięsa i opłacalność chowu

Posiada umiejętność doboru odpowiednich pasz do tuczu

10.

Wymagania stawiane budynkom dla drobiu.

Zna wymogi unijne względem utrzymania drobiu.

Wykazuje różnice w systemach utrzymania drobiu.

Określa minimalne powierzchnie dla różnych grup wiekowych.

Określa sposób zmechanizowania prac w budynku.

11.

Choroby drobiu i zabiegi profilaktyczne.

Zna główne choroby, ich objawy i sposoby leczenia.

Potrafi po objawach rozpoznać daną chorobę i metodę walki z nią.

12.

Ocena pokroju owiec. Wady budowy. Postępowanie ze zwierzęciem.

Zna prawidłowy pokrój

Wie o zagrożeniach ze strony zwierząt

Potrafi wskazać na modelu wszystkie wady pokrojowe i ocenić przydatność zwierzęcia do dalszego chowu

13.

Rozród u owiec.

Wie co oznacza dojrzałość fizyczna i rozpłodowa

Zna terminy krycia, objawy rui, ciąży, objawy zbliżającego się porodu.

Ocenia dojrzałość lmaciorek do rozrodu

Rozpoznaje objawy rui, ciąży, porodu.

Czuwa nad prawidłowym przebiegiem porodu.

14.

Żywienie i odchów różnych grup owiec.

Zna pasze stosowane w żywieniu grup owiec.

Zna różnice w żywieniu tryków i maciorek.

Określa kolejność czynności po wykotach.

Ocenia żywotność zwierzęcia ...