Dodaj publikację
Autor
Dariusz Mączka
Data publikacji
2012-05-22
Średnia ocena
0,00
Pobrań
96

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Poradnik ucznia przystępującego do praktycznego egzaminu  zawodowego w zawodzie kucharz małej gastronomii.
 Pobierz (pdf, 520,1 KB)

Podgląd treści


1.

Przypomnij sobie techniki

i metody produkcji potraw,

korzystając z podręcznika do technologii, książek kucharskich itp.

2. Na egzamin przyjdź w kompletnym stroju roboczym, miej ze
sobą książeczkę zdrowia i dowód osobisty nie zapomnij o woreczku
czystości !

3.
4.

Czytaj ze zrozumieniem każde polecenie egzaminacyjne !
Cennie wykorzystaj czas (20 min) przed przystąpieniem do
i analizuj

wykonania zadania praktycznego, dokładnie czytaj
polecenia egzaminacyjne!

5.

Przed przystąpieniem do pracy sprawdź czy kuchenka jest

sprawna lub inne urządzenia, których będziesz używać !

6.

Pamiętaj, że masz 180 minut na przygotowanie potraw

egzaminacyjnych wraz z zakończeniem, prezentacją i porządkami !

7. Pracę musisz sobie rozłożyć tak, aby zmieścić się w wyznaczonym czasie !
8. Przed krojeniem pomyśl, jaką metodą to będziesz robił !
9. Myj ręce, przed przystąpieniem do pracy oraz w czasie pracy po każdej wykonanej czynności, po przyjściu z toalety!
10. Pomyśl, jakich narzędzi będziesz potrzebował do produkcji potraw, musisz je zgromadzić przed rozpoczęciem pracy !
11. Dokładnie odmierzaj i odważaj surowce, półprodukty, potrawy !
12. Próbując potrawy rób to w odpowiedni sposób !
13. Podczas pracy z gorącymi naczyniami używaj „łapek” chroniących przed poparzeniem !
14. Pamiętaj zawsze próbuj to, co przygotowałeś przed podaniem !
15. Zawsze dopasuj garnki do ilości gotowanej potrawy !
16. Zawsze przesiewaj mąkę !
17. Pamiętaj, że niektóre surowce musisz namoczyć przed dalszą obróbką a niektóre potrawy musisz np. ochłodzić przed

podaniem, niektóre musisz podać gorące!

18. Zawsze stosuj się do poleceń w zadaniu egzaminacyjnym !
19. Po zakończeniu obróbki termicznej zawsze wyłącz palnik gazowy , pamiętaj o dopasowaniu wielkości płomienia do

naczynia!

20. Nigdy nie myl stanowisk pracy !
21. Nie rozmawiaj podczas egzaminu !
22. Jeśli się źle poczujesz lub musisz wyjść do toalety podnieść rękę i zgłoś to egzaminatorowi !
23. Nie podbieraj sprzętu kuchennego kolegom !
24. Nigdy nie przeprowadzaj obróbki wstępnej czystej w tym samym naczyniu, co obróbka brudna !
25. W każdym zadaniu masz instrukcję pomocną podczas przygotowania potrawy - CZYTAJ JĄ!!!!
26. Jaja, których użyjesz do potraw umyj i sparz gorącą wodą lub naświetl dla pewności!
27. Pamiętaj, że przyprawy nie tylko są słone, pikantne, ale też słodkie!
28. Pamiętaj o zasadzie gotowania ziemniaków, warzyw kapustnych, zabarwionych chlorofilem, karotenem ,antocyjanami

oraz innych!

29. Jeśli coś gotujesz lub smażysz to pilnuj tego by się nie przypaliło lub nie rozgotowało!
30. Zawsze umyj mięso, ryby, warzywa i owoce przed obróbką !
31. Produkty szybko psujące się np. mięso, ryby, rozdrobnione warzywa , surówki itp. zawsze przechowuj w lodówce

nawet, jeśli je rozdrobnisz a ich nie używasz !

32. Zadbaj o to by serwowane ...