Dodaj publikację
Autor
Michał Budziński
Data publikacji
2012-05-29
Średnia ocena
0,00
Pobrań
43

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Scenariusz zajęć.
 Pobierz (docx, 16,8 KB)

Podgląd treści

SCENARIUSZ ZAJĘĆ LEKCYJNYCH

Przeprowadzonych w klasie I – III gimnazjum dla uczniów z upośledzeniem umysłowym w stopniu umiarkowanym lub znacznym – Powiatowy Zespół Szkół i Placówek Specjalnych w Bolesławcu.

Data: 29.11.2011 r.

Jednostka lekcyjna: technika

Czas: 2 x 45 minut

Temat: Kiszona kapusta – przygotowujemy kiszoną kapustę na zimę.

Prowadzący zajęcia: mgr Michał Budziński

Cele ogólne:

Zapoznanie uczniów ze sposobem przechowywania warzyw na zimę – kapusta

Poznanie sposobu kiszenia kapusty

Cele szczegółowe:

Uczeń:

Potrafi posługiwać się nożem przy krojeniu

Potrafi zwarzyć odpowiednią ilość potrzebnych mu produktów

Zna przepis na kiszenie kapusty

Zna sposób przechowywania kapusty zimą

Zna zasady bezpiecznego posługiwania się nożem

Zna zasady higieniczne przy przygotowaniu posiłków

Metody:

Słowna

Poglądowa

Naśladownictwo

Praktyczna

Formy pracy:

Grupowa

Indywidualna

Środki dydaktyczne:

Przepis

Noże

Miski

Kapusta

Marchewka

Przyprawy

Deski do krojenia

Przebieg zajęć:

Wprowadzenie do zajęć poprzez nawiązanie do zajęć z Funkcjonowania

w środowisku.

Przypomnienie zasad bezpiecznego korzystania z noży.

Przypomnienie zasad higieny przy przygotowywaniu posiłków.

Nauczyciel rozdaje uczniom przepis na kiszenie kapusty.

Wybrani uczniowie czytają przepis.

Klasa dzieli się na 4 grupy po 2 osoby. Grupy dobierają się według życzenia uczniów.

Każda grupa osobno przygotowuje kiszoną kapustę, którą na koniec łączą w jednym pojemniku.

Odstawienie kapusty do kiszenia.

Każda grupa zmywa po sobie naczynia.

Podsumowanie zajęć.

Ocena pracy uczniów

Pożegnanie uczniów

Nauczyciel prowadzący zajęcia:

mgr Michał Budziński