Dodaj publikację
Autor
Lucyna Mazur
Data publikacji
2012-05-30
Średnia ocena
1,00
Pobrań
149

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Jest to audycja szkolna poświęcona znaczeniu owoców i warzyw w życiu.
 Pobierz (docx, 18,1 KB)

Podgląd treści

Owoce i warzywa: w kolorze tkwi ich siła!

Witamy wszystkich uczniów i nauczycieli. Zapraszamy do wysłuchania audycji pt. Owoce i warzywa: w kolorze tkwi ich siła!

Mamy nadzieję, że wspólna zabawa pozwoli nam zrozumieć, iż zdrowie to największa wartość w życiu człowieka. Nasza szkoła to miejsce, w którym uczymy się, jak dbać o ten skarb. A więc posłuchajcie!

Zielona, żółto-pomarańczowa, czerwona, fioletowa i biała - na takie grupy naukowcy podzielili owoce i warzywa. Czy wiesz, że im intensywniejsza barwa owoców i warzyw, tym więcej korzystnych substancji! Sprawdź jak mieszać barwy, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów.

Owoce i warzywa dostarczają naszemu organizmowi witaminy oraz składniki mineralne niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Dbając o różnorodną dietę powinnyśmy dobierać owoce i warzywa z różnych grup kolorystycznych, bowiem w zależności od ich koloru posiadają one różną właściwości. Według naukowców, każdego dnia powinniśmy jeść 5 porcji warzyw i owoców - czyli po pięć średniej wielkości warzyw lub owoców z każdego koloru.Grupy warzyw i owoców:Czerwona: pomidory, jabłka, czereśnie, truskawki, papryka czerwona, buraki, owoc granatu (mogą być zastępowane przez soki jabłkowe i pomidorowe).Owoce i warzywa z grupy czerwonej dostarczają nam antocyjany, likopen oraz wiele witamin. Poprawiają pracę serca, a także mogą chronić przed niektórymi nowotworami.Żółto-pomarańczowa: pomarańcze, banany, marchew, brzoskwinie, cytryny, soki (mogą być zastępowane przez soki pomarańczowe i marchwiowo-owocowe).Owoce i warzywa z grupy żółto-pomarańczowej dostarczają nam ß-karoten, mogą chronić przed chorobami układu krążenia i niektórymi nowotworami. Mają również korzystny wpływ na wzrok i poprawiają wygląd włosów, paznokci i skóry.Zielona: szpinak, sałata, brukselka, brokuły, kiwi, rzeżucha, ogórek, agrest, szparagi. Owoce i warzywa z grupy zielonej dostarczają nam witamin C, A, E, K, minerałów i kwasu foliowego. Wzmacniają naczynia krwionośne oraz pomagają przeciwdziałać anemii.Fioletowa: bakłażan, aronia, czarne porzeczki, ciemne winogrona. Owoce i warzywa z grupy fioletowej dostarczają nam antocyjaninę o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Wpływają na dobre funkcjonowanie całego organizmu.Biała: cebula, por, czosnek, cykoria, kapusta pekińska. Owoce i warzywa z grupy białej dostarczają nam flawonoidów i allicyny działając antybakteryjnie i antywirusowo.

Każdego dnia dzieci powinny zjadać ok. 400 g warzyw i owoców, podzielonych na 5 porcji. Porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo, np. jabłko, marchew, a także szklanka soku lub owoców takich jak banany, pomarańcze, maliny. Niepokojące są wyniki badań, według których tylko 5% Polaków spożywa zalecanych 5 porcji! Pamiętaj, że im intensywniejszy kolor, tym więcej korzystnych substancji! Mieszajcie kolory, jedzcie owoce i warzywa i bądźcie zdrowi!

Żyj ...