Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Karta pracy ucznia, Klasa I TTŻ
Powtórzenie wiadomości z działu:
„Obróbka wstępna surowców żywnościowych”
1. Uporządkuj zanieczyszczenia według rodzajów.
ziemia, piasek, metale ciężkie, szkodniki zwierzęce, słoma, nasiona chwastów, pozostałości środków chemicznych, pierwotniaki, robaki, pajęczaki, kamienie, radionuklidy, sierść, pierze, plewy
|MINERALNE |ROSLINNE |ZWIERZĘCE |CHEMICZNE |BIOLOGICZNE |MIKROBIOLOGICZNE |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
2. Wymień po dwie metody czyszczenia surowców żywnościowych.
……………………. ……………………
……………………. ……………………
3. Wybierz właściwe odpowiedzi.
Obróbka wstępna surowca żywnościowego to czynności wykonywane przed jego:
magazynowaniem, zbieraniem, sortowaniem, transportem, czyszczeniem, skupem, przerobem
• .........................................
• ..........................................
• ..........................................
• ..........................................
4. Wyjaśnij, co to jest sortowanie?
5. Wybierz właściwe określenie i uzupełnij.
zwiększa, ujednolica, obniża, podwyższa, komplikuje, ułatwia
W jakim celu stosowana jest obróbka wstępna surowców żywnościowych i jak wpływa na podane wyróżniki?
1. ................................wartość użytkową.
2. ………………………………trwałość.
3. ………………………………koszty transportu.
4. ………………………………proces technologiczny.
6. Połącz w pary. Dopasuj surowiec do urządzeń stosowanych w jego obróbce.
Jęczmień filtry
Buraki separatory
Mleko środki dezynfekujące
Jaja zamaczalniki
7. Dopasuj urządzenie i surowiec do metody usuwania części niejadalnych.
|Metoda usuwania |surowiec |Urządzenie |
|POLEROWANIE | | |
|ODKIEŁKOWYWANIE | | |
|ŁUSZCZENIE | | |
|SZCZOTKOWANIE | | |
|DRYLOWANIE | | |
|OBIERANIE MECHANICZNE | | |
|ODSZYPUŁCZANIE | | |
Surowiec: jabłka, wiśnie, słód, pszenica, ryż, jęczmień, groch, truskawki, czereśnie, ziemniaki
Urządzenia: obieraczka, obrywarka, odkiełkownica, odszypułczarka, drylownica, polerownica, odpestczarka, łuszczarka, szczotkarka
8. Wymień po dwa przykłady surowców, które będą sortowane według:
a) długości: ………………………………………………………..
b) koloru: …………………………………………………………..
c) masy: …………………………………………………………….
-----------------------
NA SUCHO
CZYSZCZENIE
Mrożenie
Kiszenie
NA MOKRO