Dodaj publikację
Autor
Anna Czaplicka
Data publikacji
2012-06-18
Średnia ocena
0,00
Pobrań
339

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Publikację stanowi powtórzeniowa karta pracy dla ucznia podsumowująca materiał z zakresu obróbki wstępnej surowców żywnościowych. Jest ona przydatna na lekcje technologii żywności.
 Pobierz (doc, 45,5 KB)

Podgląd treści

Karta pracy ucznia, Klasa I TTŻ

Powtórzenie wiadomości z działu:
„Obróbka wstępna surowców żywnościowych”

1. Uporządkuj zanieczyszczenia według rodzajów.

ziemia, piasek, metale ciężkie, szkodniki zwierzęce, słoma, nasiona chwastów, pozostałości środków chemicznych, pierwotniaki, robaki, pajęczaki, kamienie, radionuklidy, sierść, pierze, plewy

|MINERALNE |ROSLINNE |ZWIERZĘCE |CHEMICZNE |BIOLOGICZNE |MIKROBIOLOGICZNE |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |
| | | | | | |

2. Wymień po dwie metody czyszczenia surowców żywnościowych.

……………………. ……………………
……………………. ……………………

3. Wybierz właściwe odpowiedzi.

Obróbka wstępna surowca żywnościowego to czynności wykonywane przed jego:
magazynowaniem, zbieraniem, sortowaniem, transportem, czyszczeniem, skupem, przerobem

• .........................................
• ..........................................
• ..........................................
• ..........................................

4. Wyjaśnij, co to jest sortowanie?

5. Wybierz właściwe określenie i uzupełnij.

zwiększa, ujednolica, obniża, podwyższa, komplikuje, ułatwia

W jakim celu stosowana jest obróbka wstępna surowców żywnościowych i jak wpływa na podane wyróżniki?

1. ................................wartość użytkową.
2. ………………………………trwałość.
3. ………………………………koszty transportu.
4. ………………………………proces technologiczny.

6. Połącz w pary. Dopasuj surowiec do urządzeń stosowanych w jego obróbce.

Jęczmień filtry
Buraki separatory
Mleko środki dezynfekujące
Jaja zamaczalniki

7. Dopasuj urządzenie i surowiec do metody usuwania części niejadalnych.

|Metoda usuwania |surowiec |Urządzenie |
|POLEROWANIE | | |
|ODKIEŁKOWYWANIE | | |
|ŁUSZCZENIE | | |
|SZCZOTKOWANIE | | |
|DRYLOWANIE | | |
|OBIERANIE MECHANICZNE | | |
|ODSZYPUŁCZANIE | | |

Surowiec: jabłka, wiśnie, słód, pszenica, ryż, jęczmień, groch, truskawki, czereśnie, ziemniaki
Urządzenia: obieraczka, obrywarka, odkiełkownica, odszypułczarka, drylownica, polerownica, odpestczarka, łuszczarka, szczotkarka

8. Wymień po dwa przykłady surowców, które będą sortowane według:

a) długości: ………………………………………………………..
b) koloru: …………………………………………………………..
c) masy: …………………………………………………………….

-----------------------
NA SUCHO

CZYSZCZENIE

Mrożenie

Kiszenie

NA MOKRO