Dodaj publikację
Autor
Anna Czaplicka
Data publikacji
2012-06-18
Średnia ocena
0,00
Pobrań
42

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Publikację stanowi powtórzeniowa karta pracy ucznia z zakresu "Bazy surowcowej przetwórstwa spożywczego" - klasa II technik agrobiznesu, przedmiot podstawy przetwórstwa spożywczego.
 Pobierz (doc, 74,0 KB)

Podgląd treści


KLASA II TA, Imię i nazwisko ucznia ……………………………………………………………………………..

„Baza surowcowa przetwórstwa spożywczego”

1. Uzupełnij poniższy schemat.

ŹRÓDŁA ŻYWNOŚCI

2. Wymień czynniki wpływające na wielkość i jakość zaplecza surowcowego.

|WIELKOŚĆ ZAPLECZA |JAKOŚĆ ZAPLECZA |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |
| | |

3. Omów zmiany zachodzące w przechowywanych towarach.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

4. Połącz w pary.

NORMA BADAŃ dotyczy definicji, terminów, objaśnień i symboli

NORMA PODSTAWOWA dotyczy wymagań, które powinien spełniać dany wyrób

NORMA TERMINOLOGICZNA dotyczy ogólnych postanowień jednej określonej dziedziny

NORMA WYROBU dotyczy metod, kolejności badań oraz pobierania próbek

5. Uzupełnij schemat klasyfikacji magazynów.

MAGAZYNY

__________________________ ________________________________

SPECJALNE OGÓLNE

_________________________________

ROZDZIELCZE

6. Wyjaśnij pojęcia: mięso, mleko, norma, magazyn, ocena organoleptyczna, normalizacja, skup surowca.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

7. Rozwiąż krzyżówkę.

|1 | | | | | | | | | | | | | |2 | | | | | | | | | | | |3 | | | | | | | | | | | | |4 | | | | | | | | | | | | | | |5 | | | | | | | | | | | |6 | | | | | | | | | | | |7 | | | | | | | | | | | | | |8 | | | | | | | | | | | |9 | | | | | | | | | | | | | |10 | | | | | | | | | | | | | |11 | | | | | | | | | | | |12 | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
1. Surowiec żywnościowy pochodzenia zwierzęcego.
2. Warzywo, którego częścią jadalna są pączki kwiatowe.
3. Zmiany zachodzące w przechowywanym produkcie powodujące zmiany jego kształtu i wielkości.
4. Jeden z rodzajów punktu skupu.
5. Przykład magazynu otwartego.
6. Metoda oceny organoleptycznej.
7. Rodzaj normy.
8. Magazyn do przechowywania towarów branż pokrewnych.
9. Jeden z czynników wpływających na przechowywanie towarów.
10. Główny składnik suchej substancji roślin okopowych.
11. Element wstępnej części normy.
12. Wśród podstawowych smaków.
13. jeden z czynników decydujących o stanie wyżywienia ludności.

8. Wyjaśnij, na czym polega ocena organoleptyczna produktów spożywczych.

OCENA ORGANOLEPTYCZNA polega na ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..................................................................................................................................................................................................................

9. Spośród podanych niżej surowców i produktów wypisz surowce i produkty pochodzenia roślinnego.

Mleko, szynka, jaja, chleb razowy, słonecznik prażony, bułka tarta, konserwa rybna, chrupki kukurydziane, kapusta kiszona, dorsz, owoce morza, wieprzowina, kukurydza, buraki cukrowe, kaczka, masło, olej słonecznikowy, bułka pszenna, trzcina cukrowa, wołowina gotowana
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10. Wymień czynniki warunkujące roślinną produkcję rolniczą.

← …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
← …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
← …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
← ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
← ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………