Dodaj publikację
Autor
Dariusz Mączka
Data publikacji
2013-01-14
Średnia ocena
0,00
Pobrań
152

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Materiały przydatne na zajęcia z dietetyki.
 Pobierz (pdf, 617,5 KB)

Podgląd treści

Przykładowe potrawy diety lekkostrawnej

Materiał ma zajęcia z dietetyki , technologii gastronomicznej , zasad żywienia człowieka

Opracowanie : mgr inż. Dariusz Mączka

Kasza manna lub kasza z kukurydzy na mleku

4 szklanki mleku, 8 dag manny (4-5 łyżek), sól i cukier do smaku

Mannę wymieszać z zimnym mlekiem lub wodą (1/4 szklanki). Pozostałe mleko zagotować.
Do wrzątku wlać rozprowadzoną mlekiem kaszę; wprawna gospodyni może wsypywać kaszę
wprost na wrzątek cienkim strumieniem. Mieszając, doprowadzić do zawrzenia. Gotować na
wolnym ogniu przez 5-10 minut. Przyprawić do smaku solą i odrobiną cukru.

Zupa mleczna z makaronem

4 szklanki mleka, 10—15 dag drobnego makaronu fabrycznego lub domowego
przygotowanego z 10 dag mąki i 1/2 jaja, sól, cukier oraz ewentualnie zielona
posiekana pietruszka lub koperek

Mąkę przesiać, dodać jajo i nieco wody, ciasto zarobić nożem, zagnieść, rozwałkować
podsypując lekko mąką. Placek nieco podsuszyć, zwinąć w rulon i pokrajać bardzo
drobny makaron. Przygotowany makaron wsypać do wrzącej osolonej wody, ugotować,
odcedzić, połączyć z gorącym przegotowanym mlekiem. Przyprawić do smaku solą i
ewentualnie odrobiną cukru. Amatorzy mogą przed podaniem wzbogacić zupę
dodatkiem bardzo drobno posiekanej zielonej pietruszki.

Czysta zupa rybna (rosół z ryb)

60 dag - 1 kg ryb słodkowodnych (lin, karp, plotka, karaś), 40 dag warzyw mieszanych, 1/4
główki cebuli, listek laurowy, ziele angielskie, l ząbek czosnku, sól, szczypta cukru, drobno
posiekana zielona pietruszka

Ryby umyć, oskrobać z łusek, wykrajać oczy i skrzela, sprawić, umyć, pokrajać w dzwonka.
Warzywa umyć, obrać, opłukać, wrzucić do wrzącej osolonej wody, nastawić wywar do
gotowania. Cebulę obrać, umyć, dodać do gotującego się wywaru. Po kilkunastu minutach
gotowania wywaru włożyć przygotowane ryby, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na
wolnym ogniu. Ugotowaną zupę przecedzić, przyprawić do smaku solą. Podgrzać. Do każdej
porcji dodać trochę bardzo drobno posiekanej zielonej pietruszki. Podawać z dodatkiem
grzanek lub drobniutkiego makaronu rosołowego.

1


Zupa jarzynowa z pomidorami

2 marchewki, l niewielki seler, 30 dag kabaczka, 20 dag pomidorów, 3 ziemniaki, 1/2 łyżki
masła, 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, grzanki z bułki

Warzywa (marchew, seler, kabaczek) umyć, obrać i opłukać, pokrajać w kostkę. Ziemniaki
umyć, obrać, opłukać, włożyć do rondla, lekko osolić, poddusić przez kilka minut, mieszając
od czasu do czasu. Zalać 4 szklankami wrzącej wody. Po kilkunastu minutach dodać obrane
i pokrajane ziemniaki. Ugotować. Gdy ziemniaki i warzywa ugotują się, przetrzeć przez sito
lub zmiksować. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i
dodać do ugotowanej zupy dodając jednocześnie masło ...