Dodaj publikację
Autor
Katarzyna Szczęch
Data publikacji
2013-02-26
Średnia ocena
0,00
Pobrań
14

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Zajęcie otwarte dla rodziców - Kisimy kapustę.
 Pobierz (docx, 12,3 KB)

Podgląd treści

KOSPEKT ZAJĘCIA DNIA

OTWARTEGO DLA RODZICÓW

Temat: „Kisimy kapustę.”

Cele ogólne: - zapoznanie dzieci ze sposobem kiszenia

kapusty.

- uczulenie dzieci na higieniczne wykonanie

pracy.

Cele operacyjne: - dziecko zna kolejne etapy kwaszenia

kapusty

- zna potrzebne składniki

- zna i nazywa narzędzia do szatkowania i

i krojenia warzyw (szatkownica i tarka)

- rozpoznaje zmysłami kapustę kwaszoną i

surową

- samodzielnie trze marchew na tarce

- wie że należy wykonywać wszystkie prace

czystymi rękoma.

Metody: słowna – rozmowa, wyjaśnienia

oglądowa – pokaz wykonywanych czynności

czynna - samodzielnego działania zadania stawiane do wykonania.

Formy: indywidualna , zbiorowa i zespołowa.

Przebieg zajęcia:

1. Powitanie się z zaproszonymi gośćmi (powitanie piosenką)

„Wszyscy są, witam was

zaczynamy już czas

jestem ja jesteś ty

raz, dwa, trzy.”

2. Zabawa ruchowa przy piosence „Kapuściana piosenka”

3. Zabawa dydaktyczna – rozpoznawanie kapusty kwaszonej i surowej za pomocą zmysłu smaku i węchu

4. Historyjka obrazkowa „Etapy kiszenia kapusty.”

- Zapoznanie dzieci ze składnikami jakie są potrzebne do kiszenia kapusty (kapusta, marchew, przyprawy: sól, liść laurowy)

- Zapoznanie dzieci z narzędziami jakie będą nam potrzebne do kiszenia kapusty (szatkownica, tarka, nóż,)

- Rozmowa na temat zachowania czystości podczas pracy: czystość rąk, osłonięte włosy, fartuch ochronny( dokładne mycie rąk i zakładane garderoby ochronnej).

5. Podział dzieci na zespoły – dzieci wykonują pracę z pomocą rodziców

I – zespół – obieranie i tarcie marchewki

II – zespół szatkowanie kapusty

I i II – zespół ugniatają w dwóch miskach kapustę, a następnie przekładają do słoików.

6. Prace porządkowe – porządkowanie miejsca pracy , mycie rąk

7. Podziękowanie i pożegnanie.