Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
KOSPEKT ZAJĘCIA DNIA
OTWARTEGO DLA RODZICÓW
Temat: „Kisimy kapustę.”
Cele ogólne: - zapoznanie dzieci ze sposobem kiszenia
kapusty.
- uczulenie dzieci na higieniczne wykonanie
pracy.
Cele operacyjne: - dziecko zna kolejne etapy kwaszenia
kapusty
- zna potrzebne składniki
- zna i nazywa narzędzia do szatkowania i
i krojenia warzyw (szatkownica i tarka)
- rozpoznaje zmysłami kapustę kwaszoną i
surową
- samodzielnie trze marchew na tarce
- wie że należy wykonywać wszystkie prace
czystymi rękoma.
Metody: słowna – rozmowa, wyjaśnienia
oglądowa – pokaz wykonywanych czynności
czynna - samodzielnego działania zadania stawiane do wykonania.
Formy: indywidualna , zbiorowa i zespołowa.
Przebieg zajęcia:
1. Powitanie się z zaproszonymi gośćmi (powitanie piosenką)
„Wszyscy są, witam was
zaczynamy już czas
jestem ja jesteś ty
raz, dwa, trzy.”
2. Zabawa ruchowa przy piosence „Kapuściana piosenka”
3. Zabawa dydaktyczna – rozpoznawanie kapusty kwaszonej i surowej za pomocą zmysłu smaku i węchu
4. Historyjka obrazkowa „Etapy kiszenia kapusty.”
- Zapoznanie dzieci ze składnikami jakie są potrzebne do kiszenia kapusty (kapusta, marchew, przyprawy: sól, liść laurowy)
- Zapoznanie dzieci z narzędziami jakie będą nam potrzebne do kiszenia kapusty (szatkownica, tarka, nóż,)
- Rozmowa na temat zachowania czystości podczas pracy: czystość rąk, osłonięte włosy, fartuch ochronny( dokładne mycie rąk i zakładane garderoby ochronnej).
5. Podział dzieci na zespoły – dzieci wykonują pracę z pomocą rodziców
I – zespół – obieranie i tarcie marchewki
II – zespół szatkowanie kapusty
I i II – zespół ugniatają w dwóch miskach kapustę, a następnie przekładają do słoików.
6. Prace porządkowe – porządkowanie miejsca pracy , mycie rąk
7. Podziękowanie i pożegnanie.