Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
SPRAWDZIAN-DRÓB 1.
1.Zdefiniuj pojęcie drobiu i wymień jego przedstawicieli.
2. Wymień etapy obróbki wstępnej drobiu żywego.
3. Opisz wartość odżywczą drobiu i uzasadnij jego stosowanie w żywieniu.
4.Wymień elementy kulinarne tuszy drobiowej i opisz ich przeznaczenie.
5. Opisz asortyment potraw smażonych z drobiu(min.3).
6. Jak wykonasz pasztet z drobiu?
7. W jaki sposób przygotujesz kotlety pożarskie z drobiu?
8. Czym różni się bulion od rosołu?,Z jakimi dodatkami je podasz?
9. Opisz zasady porcjowania drobiu pieczonego.
10. Jesteś kierownikiem restauracji, która przyjęła zamówienie na całodzienne wyżywienie wycieczki. Jej uczestnicy preferują potrawy z drobiu. Zaplanuj więc śniadanie, obiad, kolację z udziałem potraw z drobiu.
11 . W jaki sposób przeprowadzisz proces pieczenia drobiu?
12 . W jaki sposób przygotujesz gęś pieczoną ?
KLASYFIKACJA:
11-12 bardzo dobry
9 – 10 dobry
7 – 8 dostateczny
4 - 6 dopuszczający
Opracowanie : mgr Maria Dębowska- Brózdowska