Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
LEKCJA WYCHOWAWCZA
Temat: DARY JESIENI
• Dedukcja (2min)
Nauczyciel zapisuje na tablicy słowa związane z jesienią, muszą wydedukować z czym związany jest temat lekcji
▪ Liść
▪ Deszcz
▪ Jabłko
▪ Kasztan
1.PLONY- burza mózgów
PLON- zysk z roślin uprawnych: ziaren, warzyw, owoców, inaczej zbiór, żniwo
2. Jakie mamy plony jesieni?
• Kalambury (zapisywanie na tablicy)
3. Rozmowa na temat darów jesieni
• patisony, dynie, kabaczki, cukinie, bakłażan (Wit A i C oraz z grupy B, to także doskonałe źródło wielu składników mineralnych takich jak potas, żelazo czy wapń). Dynia ma właściwości odżywcze, pestki są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin B i C
• warzywa kapustne, brukselka zawiera wiele składników mineralnych: karoten, wapń, magnez, potas, fosfor oraz witaminy z grupy B, a także niezwykle cenną witaminę
• korzeniowe (pietruszka, marchew, burak)
• owoce- jabłka, śliwki, gruszki.
• Grzyby, wczesną jesienią las obdarowuje nas również innymi przysmakami np. dzikimi malinami i jeżynami, które są źródłem witaminy C
4. Konkurs
• W grupach zapisują jak najwięcej potraw z jabłek
5.Przygotowanie zdrowego, jesiennego menu ( w grupach)
-uczniowie wykorzystują wcześniej przygotowane materiały ( kolorowe gazety)
-uczniowie przygotowuję zdrowe, jesienne menu w formie folderu lub plakatu ( praca w grupach)