Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
Zad.1
Wymienione warzywa podziel na następujące grupy:
Warzywa cebulowe:
Warzywa liściowe:
Warzywa owocowe:
Pomidor, cukinia, szpinak, por, ogórek, dynia, cykoria, kabaczek, kalafior, brukselka, soja, soczewica.
Zad.2
Porównaj pod względem składu chemicznego: ziemniaki, grzyby, warzywa strączkowe.
Woda:
Białko
Witaminy
Zad.3
Wymień racjonalne metody obróbki cieplnej warzyw.
Zad.4
Wymienione owoce podziel na następujące grupy:
Owoce południowe
Owoce jagodowe
Owoce ziarnkowe
Maliny, jabłka, pomarańcze, wiśnie, porzeczki, ananasy, pigwa, winogrona, śliwki, poziomki .
Zad.5
Wymień procesy które obejmuje obróbka wstępna owoców.
Zad.6
Wymień potrawy z owoców.
Zad.7 Rozwiąż krzyżówkę: