Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.
1. Dopasuj odmiany wegetarianizu do pokarmów których spożycie dopuszczają:
a)owowegetaeianizm 1.mleko i jaja
b) laktowegetarianizm 2. jaja
c) laktoowowegetarianizm 3. ryby i ich przetwory
d)pescowegetarianizm 4. mleko i przetwory mleczne
9. Wymień choroby cywilizacyjne:...............................................................................................
.............................................................................................................................................
.........................................................................................................................................
2.Dopasuj potrawy do kuchni narodowych:
a) Polska 1.czulent, macaz jajami, kugiel- zapiekanka
b) Anglia 2. sałatka ziemniaczana,zupa piwna, knedle ze śliwkami
c) Niemcy 3. bigos, żurek, schabowy z kapustą
d) Francja 4.owsianka, zupa ogonowa, pudding
e) Kuchnia Żydowska 5. zupa cebulowa , ślimaki ,sos Soubise
3.Przyporządkuj poszczególne produkty do odpowiednich diet( produkty mogą się powtarzać):
dieta małotłuszczowa
dieta lekkostrawna
dieta wysokobiałkowa
dieta małotłuszczowa
Produkty: biały ser, mleko, cielęcina, chude ryby, zupy mleczne, ryby tylko gotowane, jabłka, winogrona, szpinak, masło, oleje roślinne,śmietanka, ziemniaki z wody,banany, galaretki owocowe, chleb pszenny, wszystkie rodzaje kasz, sucharki, fasolka szparagowa.