Dodaj publikację
Autor
Katarzyna Kowacka
Data publikacji
2013-05-27
Średnia ocena
0,00
Pobrań
176

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Podstawy żywienia.
 Pobierz (doc, 12,5 KB)

Podgląd treści

1. Dopasuj odmiany wegetarianizu do pokarmów których spożycie dopuszczają:

a)owowegetaeianizm 1.mleko i jaja

b) laktowegetarianizm 2. jaja

c) laktoowowegetarianizm 3. ryby i ich przetwory

d)pescowegetarianizm 4. mleko i przetwory mleczne

9. Wymień choroby cywilizacyjne:...............................................................................................

.............................................................................................................................................

.........................................................................................................................................

2.Dopasuj potrawy do kuchni narodowych:

a) Polska 1.czulent, macaz jajami, kugiel- zapiekanka

b) Anglia 2. sałatka ziemniaczana,zupa piwna, knedle ze śliwkami

c) Niemcy 3. bigos, żurek, schabowy z kapustą

d) Francja 4.owsianka, zupa ogonowa, pudding

e) Kuchnia Żydowska 5. zupa cebulowa , ślimaki ,sos Soubise

3.Przyporządkuj poszczególne produkty do odpowiednich diet( produkty mogą się powtarzać):
dieta małotłuszczowa
dieta lekkostrawna
dieta wysokobiałkowa
dieta małotłuszczowa

Produkty: biały ser, mleko, cielęcina, chude ryby, zupy mleczne, ryby tylko gotowane, jabłka, winogrona, szpinak, masło, oleje roślinne,śmietanka, ziemniaki z wody,banany, galaretki owocowe, chleb pszenny, wszystkie rodzaje kasz, sucharki, fasolka szparagowa.