Dodaj publikację
Autor
Beata Cienki
Data publikacji
2013-06-03
Średnia ocena
0,00
Pobrań
59

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Test służy do sprawdzenia wiedzy i umiejętności nabytych na podstawach przetwórstwa spożywczego w technikum agrobiznesu.
 Pobierz (doc, 50,5 KB)

Podgląd treści


Test diagnozujący z podstaw przetwórstwa spożywczego dla klasy III TA.
Na jakość ziemniaków przechowywanych w magazynie niekorzystnie wpływa:
a) dostęp powietrza,
b) wysoka wilgotność,
c) dostęp światła słonecznego,
d) temperatura przechowywania około 10 ºC,
Na opakowaniu mąki jest napis: Mąka pszenna typ 400, który oznacza, że:
a) granulacja mąki wynosi 1:400,
b) z 1 kg zboża otrzymano 400 g mąki,
c) ze 100 kg mąki otrzymamy 400 kg chleba,
d) z 1 kg mąki po spaleniu otrzymamy 400 mg popiołu,
Na opakowaniu produktu znajduje się znak manipulacyjny, który oznacza opakowanie:
a) zbiorcze,
b) jednorazowe,
c) wielokrotnego użytku,
d) ulegające biodegradacji,
Utrwalanie żywności przez dodanie octu to:
a) kiszenie,
b) marynowanie,
c) sterylizowanie,
d) pasteryzowanie,
Na opakowaniu produktu znajduje się znak, który oznacza, że opakowanie:
a) podlega recyklingowi (powtórnemu przerobowi),

b) jest jednorazowego użytku,
c) jest wielokrotnego użytku,
d) ulega biodegradacji,
Jeżeli na opakowaniu mleka jest napisane: Przydatne do spożycia 6 miesięcy od daty produkcji to oznacza,że mleko zostało utrwalone metodą:
a) filtracji,
b) sterylizacji,
c) zamrażania,
d) pasteryzacji,
Napis UHT zamieszczony na opakowaniu mleka oznacza, że zostało ono nagrzane do temperatury:
a) 75 ºC,
b) 85 ºC,
c) 100 ºC,
d) 140 ºC,
Na etykiecie 3 – kilogramowego bloku sera podlaskiego jest napis: 42 % tłuszczu w suchej masie. Oznacza to:
a) 42 g tłuszczu w 3 – kilogramowym opakowaniu sera,
b) 42 g tłuszczu w 100 g sera po jego wysuszeniu,
c) 42 g tłuszczu w 100 g sera,
d) 42 g tłuszczu w 1 kg sera,
Termin normalizacja mleka oznacza proces:
a) upłynnienia mleka granulowanego
b) wzbogacenia mleka w witaminy i składniki mineralne
c) mający na celu przedłużenie jego przydatności do spożycia
d) doprowadzenia do zgodnej z normami zawartości tłuszczu w mleku
W składzie mleka nie występuje:
a) witamina A
b) witamina C
c) laktoza
d) wapń
Mleko zagęszczone słodzone jest produktem mlecznym uzyskanym:
a) przez częściowe odwodnienie mleka
b) w procesie zamrażania
c) w procesie liofilizacji
d) w wyniku sublimacji
Podczas konserwowania środków żywnościowych najmniejsze straty składników odżywczych zapewnia;
a) pasteryzacja
b) sterylizacja
c) mrożenie
d) suszenia
Kaszę jaglaną otrzymuje się z:
a) gryki
b) prosa
c) jęczmienia
d) kukurydzy
Produkty utrwalone z zastosowaniem substancji chemicznych to:
a) korniszony, śliwki w occie
b) kapusta kiszona, grzyby kiszone
c) truskawki mrożone, śledzie solone,
d) mleko zagęszczone, susz grzybowy
Kasza manna jest otrzymywana z:
a) owsa
b) gryki
c) pszenicy
d) kukurydzy
Kwaśnienie mleka polega na fermentacji:
a) octowej
b ...