Dodaj publikację
Autor
Magdalena Śliwińska
Data publikacji
2013-11-18
Średnia ocena
0,00
Pobrań
189

Zaloguj się aby ocenić lub skomentować publikację.

Żywienie a zdrowie człowieka - referat.
 Pobierz (doc, 36,0 KB)

Podgląd treści


Żywienie a zdrowie człowieka.

Jednym z podstawowych czynników zewnętrznych wpływających na rozwój człowieka i utrzymanie przez niego dobrego stanu zdrowia jest prawidłowe żywienie.
Prawidłowe, czyli zdrowe żywienie polega na dostarczaniu człowiekowi odpowiedniej ilości energii i składników odżywczych zapewniających mu optymalny rozwój psychofizyczny.
Wiadomo, że zarówno niedobór energii i składników odżywczych, jaki ich nadmiar prowadzić mogą do stanów chorobowych, które upośledzają zdrowie i mają wpływ na skrócenie życia człowieka.
Szczególną uwagę należy zwrócić na właściwe odżywianie we wczesnych okresach życia człowieka. O stanie noworodka tj. o jego rozwoju psychicznym i fizycznym w dużym stopniu decyduje stan zdrowia i sposób odżywiania się matki.
Jak wynika z badań, dzieci niedożywione są apatyczne, łatwo męczą się psychicznie i fizycznie, wykazują niezdolność do koncentrowania uwagi i osiągają mniejsze postępy w nauce. Wprowadzenie prawidłowego żywienia dopiero w późniejszym okresie życia nie jest w stanie całkowicie wyrównać utraconych wcześniej możliwości rozwoju psychicznego i fizycznego.
Należy podkreślić, że młody organizm reaguje nie tylko na niedobory żywieniowe, ale także na nadmiar składników pokarmowych, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.
Przekarmianie dzieci i młodzieży, prowadzące często do nadmiernego ciężaru ciała, a w nawet otyłości, może pozostawić trwały ślad, w postacie zwiększenia liczby komórek tkanki tłuszczowej, które pozostają przez całe życie człowieka.
Liczba komórek tkanki tłuszczowej nie ulega zmniejszeniu podczas stosowanie kuracji odchudzającej, zmniejsza się w nich jedynie zawartość tłuszczu. Tacy ludzie wykonują dużą skłonność do powstania nowej otyłości, nawet przy niedużych błędach dietetycznych.
Błędy żywieniowe mogą być przyczyną wielu innych schorzeń: miażdżycy, chorób wątroby, dróg żółciowych, zaparć, próchnicy zębów, wysokiego ciśnienia tętniczego krwi, udarów mózgu, cukrzycy insulinoniezależnej, osteoporozy, chorób nowotworowych.
Nasuwa się pytanie, jakie wprowadzić zmiany w sposobie żywienia społeczeństwa, by zapewnić prawidłowy rozwój psychofizyczny dzieciom i młodzieży, a człowiekowi dorosłemu dobry stan zdrowia przez całe życie.
Żywieniowcy proponują następujące zalecenia:
1. Spożywać posiłki o urozmaiconym składzie. Nie ma produktu spożywczego, który mógłby dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W ciągu miesiąca powinno spożywać się ok. 60 produktów spożywczych, które dostarczą do organizmu 60 składników koniecznych do prawidłowego funkcjonowania. W całodziennym jadłospisie powinny znajdować się produkty z każdej grupy żywności: zbożowe, mleczne, warzywa i owoce, chude mięso, drób, ryby, suche nasiona roślin strączkowych, tłuszcze roślinne zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT).
2. Należy codziennie spożywać produkty zbożowe z grubego przemiału, w tym ciemnie pieczywo. Wpływają one na obniżenie poziomu cholesterolu, regulują przemianę materii oraz ułatwiają utrzymanie prawidłowej masy ciała.
3. Warzywa i owoce należy jeść codziennie przy każdym posiłku ze względu na zawartość ...